Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

21 februari 2024 | 19:30

Noomi Rapace snackar svenska i ny mystisk sci-fi-serie från Apple: "Helt underbart!"

MovieZine möter skådespelarna Noomi Rapace och Jonathan Banks om deras nya tv-serie "Constellation", som delvis utspelar sig i Sverige.
Joel Kinnaman har sedan länge spelat huvudrollen i sci-fi-serien "For All Mankind" och förra året klev Rebecca Ferguson in och dominerade i "Silo", båda två hos Apple TV+. Men det blev alltså Noomi Rapace som fick spela den första huvudrollen i en Apple Original-serie där huvudkaraktären faktiskt kommer från Sverige och får snacka svenska! 
 
Den mystiska nya sci-fi-serien följer nämligen den svenska astronauten Jo, som befinner sig på den internationella rymdstationen ovanför Jorden när en olycka inträffar. Därefter börjar minst sagt mystiska saker hända med henne - och fler andra av karaktärerna vi får följa under säsongens gång. Vi vet ju sedan länge att Apple TV+ har koll på hur man gör riktigt grymma sci-fi-serier, men denna lutar bitvis till och med lite åt skräckhållet. 
 
Inför premiären fick MovieZine chansen att snacka med Rapace och "Breaking Bad"-skådespelaren Jonathan Banks, som spelar en av NASA-cheferna i "Constellation". Under vårt samtal hinner vi både fira Banks födelsedag, minnas tillbaka till "Män som hatar kvinnor"-premiären för 15 år sedan och givetvis prata om nya "Constellation". 
 
 
Jonathan Banks och Noomi Rapace under intervjun med MovieZine.
 
Det här är ju den första gången vi får en Apple Original-serie där någon snackar svenska. Hur var det att få axla huvudrollen som en svensk astronaut, i en såhär påkostad produktion Noomi?
 
Noomi: Helt underbart! Det kändes verkligen som att rollen var skriven för mig. Det var faktiskt ganska chockerande när jag började läsa manuset och började lära känna Jo allt mer, genom Peter Harness fantastiska skrivande. För det kändes nästan som att han hade studerat mig, som att han hade koll på grejer om mig jag inte sagt till någon annan. Just för att rollen kändes så nära mig själv, på flera sätt. 
 
- Jag flyttade till London med min son för flera år sedan, så när vi pratar med varandra så hoppar vi mellan svenska och engelska om vartannat. Precis som Jo och hennes dotter Alice gör. Det kändes som verkligen som att jag hade gått och väntat på den här rollen utan att veta om det, som att jag var menad att spela Jo. 
 

"En av de bästa regissörerna jag någonsin arbetat med"

 
Noomi Rapace i "Constellation".
 
Jag har förstått att din väg in det här projektet var genom "Breaking Bad"- och "Better Call Saul"-regissören Michelle MacLaren, Jonathan. Det är ju en väldigt komplicerad roll du spelar, var det faktumet att det var Michelle som frågade som lockade mest för din del?

Jonathan: Det är en väldigt komplicerad roll. Jag fick läsa om mina delar i manuset, gång efter gång efter gång igen. Men Michelle, när det kommer till henne så är jag villig att satsa vad som helst - om det är något hon vill att jag ska vara med i. Nu vill jag väl aldrig att hon ska höra det här, men jag älskar henne verkligen. 
 
Från en sak till en annan. Det har nu gått 15 år sedan "Män som hatar kvinnor" och ditt stora internationella genombrott, hur känns det att ha hunnit med så mycket sedan du spelade Lisbeth Salander? 
 
Noomi: 15 år!? Wow, det är ju riktigt stort. Jag är så tacksam över allt och behöver fortfarande nypa mig själv för att verkligen förstå att det här är mitt liv. Jag sitter här bredvid Jonathan Banks liksom. Jag menar, hur kan jag ha sån här tur?
 
Jonathan: Din stackare, du sätter en alldeles för låg ribba i alla fall. Haha!
 
Noomi: Jag jobbar med några av de bästa människorna i branschen, bästa i världen. Ibland känner jag mig fortfarande så förvånad över att få göra det jag gör. Och tacksam. Jag försöker ta vara på varje dag. 
 
- Den här resan som vi har fått ta med "Constellation" nu till exempel. Michelles MacLaren har varit en av de bästa regissörerna jag någonsin arbetat med, Peter Harness fina manus, skådespelarna... och särskilt de två systrarna som spelar min dotter och hela det här teamet hos Apple. Faktumet att jag får vara en del av det nu och att det redan har gått 15 år sedan "Män som hatar kvinnor", det känns helt otroligt. Det trodde jag aldrig.
 

"Jag fyller 77 år idag."

 
Jonathan Banks i den första säsongen av "Constellation". 
 
Jonathan: Förlåt, men jag måste bara säga att 15 år känns som om det vore igår för mig. Jag fyller 77 år idag. 
 
Stort grattis på födelsedagen!
 
Jonathan: Tack! Det har gått 57 år sedan jag fick min första lön utbetalad, så jag tänkte berätta något som jag tycker är intressant nu när jag blivit äldre. Vilket är när man kan se på någon som Noomi, som jag verkligen beundrar och nu fått chansen att träffa henne. Jag menar, hon är ung nog att vara min dotter, men hon har redan hunnit med så mycket. 
 
- Jag har gjort det här under så många år nu och jag kan verkligen inte vara gladare över att få vara en del av det här projektet. Det finns så mycket talang, det är genuint intressant, med ett fotot som är fantastiskt och allt sånt där. Fast det viktigaste är alla dessa fantastiska människor som arbetat på den här serien, det är människor man verkligen vill vara i närheten av. Och jag bryr mig inte det låter som något man bara säger, för det är verkligen sanningen här.
 
 
De tre första avsnitten av "Constellation" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt, med ett nytt varje onsdag. Serien är skapad av Peter Harness ("Doctor Who") som för övrigt flyttat till Sverige och bor här med sina barn, vilket kanske kan vara en ytterligare förklaring till varför serien delvis utspelar sig i här.
 
 
Kommer du att ge "Constellation" en chans? Vilken är din favoritroll med Noomi Rapace? Kommentera gärna nedan!
| 21 februari 2024 19:30 |