EKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

10 juni 2015 | 18:00

Chris Pratt: "Jämför mig inte med Harrison Ford"

Hollywoods nya superstjärna berättar om kroppshetsen, Indiana Jones och hur det gick på hans "Jurassic Park"-dejt i tonåren.
Jag träffar Chris Pratt under en pressdag för ”Jurassic World” i Paris. Det är hans andra stora huvudroll efter förra sommarens ”Guardians of the Galaxy”, och jag förstår varför han spås bli en av de riktigt stora filmstjärnorna. Han är en karismatisk skådis med utseendet på sin sida och ett sinne för humor. Om han inte redan är ett av Hollywoods stora namn så är det bara en tidsfråga. Så har det inte alltid varit, en gång i sina unga år var han en hemlös servitör, berättar Pratt. Men han gav aldrig upp på sitt drömyrke.

Det går mycket rykten kring dig om Indiana Jones och andra stora filmer. Hur känns det för dig att veta att du är nya blockbuster-stjärnan?

- Det känns bra. Jag känner mig ärad och lyckosam, jag har haft stunder i min karriär då jag varit utan jobb och lagt allt mitt fokus på att hitta ett. Senast jag mådde dåligt var när jag var servitör innan jag blev skådespelare. Nu när jag agerar, vare sig jag gör Indiana Jones eller får betalt för att göra reklam för någon jävla tandkräm, så får jag vara skådespelare och det känns bra. 

Har du alltid trott på dig själv?

- Alltid. Alltid. Alltid. Det var inte ens alltid som jag ville bli skådespelare, men jag trodde ändå på att jag skulle bli det. Att det var mitt kall.

Du var visst hemlös ett tag på Hawaii, där ni nu spelade in filmen?

- Ja. Jag åkte tillbaka som stjärnan i "Jurassic World"! Visst är det häftigt? Jag bodde mycket skönare nu andra gången, haha. Men jag var också mycket mer upptagen, jag fick inte njuta av Hawaii alls lika mycket som när jag var hemlös. 

Hur minns du första ”Jurassic Park"?

- Jag var 13, jag var på dejt med en tjej som hette Jessie Carroll... Hon råkar vara en god vän än idag. Vi kom från en liten stad, våra föräldrar var bästa vänner och de drömde alltid om att vi två skulle gifta oss. Det blev vår första officiella dejt. Vi var båda unga och rätt omedelbart blev vi hänförda av magin i filmen. Jag minns att jag ville gå och se den. Det var första gången jag kände såna förväntningar inför en film. Det var som ett event. 

Och om någon hade sagt till dig då att du en dag skulle spela i en "Jurassic Park"-film?

- Jag visste redan då att jag ville bli skådis. Innerst inne hade jag en längtan efter att bli skådis, ungefär som barn vill bli basketproffs eller annat. Jag gillade teater, jag gillade att stå i centrum. Jag var en vidrig liten uppmärksamhetstörstande unge, precis som nu. Om du hade sagt till mig då att jag skulle växa upp och spela i "Jurassic World"... Då hade jag förmodligen ifrågasatt dina källor först. "Är du en tidsresenär eller vadå? Varför har du slösat den här möjligheten att resa i tiden för det här? Du kunde säkert ha stoppat hemska saker från att ske... Och hur funkar din tidsmaskin? Berätta allt." Och jag skulle nog inte ha velat veta ändå. Då hade jag säkert bara fuckat upp det och aldrig blivit skådespelare.Du spelar hjälte i den här filmen. Vad är det mest hjältemodiga du gjort i verkligheten?

- Det är att vara pappa, förmodligen. Det har förändrat mig.

Hur?

- Man blir mindre spontan. Man måste börja planera allt. Dina prioriteringar förändras, allt hoppar ner ett steg och barnet hamnar överst. Min fru (Anna Faris) och jag, vi är båda skådespelare. Vår första prioritet var alltid att hitta jobb. Det fick vara på bekostnad av vår tid ihop. "Behöver du åka till Afrika i sex månader för ett jobb? Gör det!" Du vill jobba, jag vill jobba, vi kör på det. Nu är det "vara pappa" först och främst. Jobbet hamnar på andra eller tredje plats. Det kommer säkert tillfällen då jag får fantastiska jobberbjudanden som jag kommer tacka nej till.

Har det hänt än att du varit tvungen att tacka nej till en roll?

- Ser det så ut? (skratt) Jag har ännu aldrig tackat nej till en roll. Eller jo, det har hänt. Om man ser till förhandlingarna, när man förhandlar om en roll så finns det många saker med i beräkningen. Det kan vara hur mycket pengar du får, hur stor din trailer blir, om du vill ha en skål med enbart gröna M&M:s, och vad folk nu förhandlar om. Mina förhandlingar handlar om att få tid över till att spendera med mina barn, och få flygbiljetter till dem och min fru så att de kan hälsa på mig. Om vi ska filma vill jag vara kvar i USA, om det är möjligt.

Är det en lätt balans för er som båda är skådespelare?

- Nej, det är inte lätt. Det är en svår balansgång. En av våra största utmaningar. Hon jobbar med tv i Los Angeles, så hon är borta nio månader i taget. Jag åker hem först i juli 2016. Jag kommer vara borta och spela in tre filmer på raken. Vi kommer träffas var tredje vecka. Den jag gör närmast är "Magnificent Seven", därefter en film som heter "Passengers" och efter det gör jag "Guardians of the Galaxy 2".


Med Bryce Dallas Howard och regissören Colin Trevorrow.

Din pappa var visst guldgrävare. Vad har du lärt dig från uppväxten bland dessa hårt arbetande människor jämfört med filmindustrin?

- Bra fråga. Jag har fångat upp tuffhet, humor och en slags vilja att ta skada, att offra sin kropp för jobbet. Och en uppskattning för det jag har nu.

Du har jobbat hårt för att komma i så bra form. Tänker du tillbaka på din far och vad han offrade?

- Ja, jag antar det. En sommar jobbade han med att leta guld, sen åkte han tillbaka och insåg att han var bättre på att bygga än gräva. Så han blev den som byggde alla stugor. Han kunde bygga vad som helst, han var väldigt kreativ. En annan sak jag lärde mig från honom var hur man fejkar. Han visste inte hur man kör en bulldozer, men om någon frågade sa han "Yes, sir!" Han hoppade in i bulldozern och började testa spakarna. Han var självsäker nog att veta att han kommer klura ut det på vägen. Och nu kan jag träna dinosaurier.

Du har sagt någonstans att dina hobbies är jakt och fiske. Kommer det från din barndom i Alaska?

- Jag tror det. Jag höll på med sport, min pappa var också min coach, så jag började inte med jakt förrän efter skolan. Jaktsäsongen var annars alltid under fotbollssäsongen. Men jag hade hört alla historier om hur min far jagade som barn, med mina farbröder... Det började egentligen med min bäste väns pappa som var en stor jägare. Han hade en stor bok med alla troféer han sköt ner. Jag minns hur coolt jag tyckte att det var, tänk att själv ha en sådan bok. Det var nog först när jag var 22 som jag började med jakt på allvar, för det är också en dyr hobby att hålla på med. Du behöver vapen, utrustning och ledig tid... Nu har jag pengarna och tiden och jag har skaffat mig en bra bok också. 

När du slog igenom i Hollywood och började tjäna pengar, vad var det första du unnade dig?

- Jag köpte ett hus åt min mamma. Det första jag köpte åt mig själv var en truck, en cool truck. 

Så du gillar jakt och truckar… Är det därför du gör actionfilmer?

- Det var alltid min favoritgenre. Jag är fortfarande som en stor pojke. Jag var alltid galen i såna där cheesiga actionfilmer som barn. Jag älskade Sly Stallone, Jean Claude van Damme och "Kickboxer", Chuck Norris-filmer och Steven Seagal... Westernfilmer var min pappas favorit. Westerns och countrymusik minns jag att jag hatade som barn, då jag blev tvingad att titta och lyssna på sånt, men nu som vuxen lyssnar jag jämt på country och ser bara på westerns, haha!Hur håller du dig i form när du är på filminspelning eller reser?

- Jag gör workouts på mina hotell. Jag kan ta med mig band eller så gör jag en rutin som heter "Prison 60". Den tar mig en kvart och jag kan göra det på morgonen om jag har ont om tid. Jag måste också tänka på vad jag äter. 

Vad är förbjudet?

- Allt som är gott! Ingen processad mat, inga mjölkprodukter, inget socker. Kanske lite socker då och då, men för det mesta om jag måste ha socker då blir det frukt, och även det är fusk. Bara kött, grönsaker och kanske stärkelse. Jag försöker undvika potatis, lite ris går bra...

Vad är det roliga i det?

- Bra fråga.

Hur stor är pressen från Hollywood att hålla sig i form för att få vara med i den här typen av film?

- Det är en stor press, javisst. Jag menar, jag behöver inte göra det. Jag hade länge en karriär utan att vara i form. Men jag tror att den dystra verkligheten är att kvinnor har haft den här pressen på sig mycket, mycket länge i Hollywood. Nu börjar det jämnas ut och inte på ett bra sätt. Vi börjar objektifiera männen lika mycket. Och folk dras mot det och gillar det. Det är något djuriskt, djuren vill para sig med de största och starkaste djuren.

Längtar du efter att spela en latmask någon gång så du får äta så mycket du vill?

- Jag skulle kunna göra det, men jag vet att jag alltid måste gå tillbaka sen. Jag har ju kontrakt på uppföljare, som "Guardians of the Galaxy 2" i februari. Jag är inte i toppform nu men i februari måste jag vara det. Så jag vill inte bli fet.Är du knuten till "Jurassic World"-uppföljare också?

- Jag tror inte det finns någon studio som låter dig göra storfilmer nuförtiden utan att binda dig till 40 nya filmer. Jag är säker på att jag måste göra det.

Ett av budskapen i "Jurassic World" är att alla vill ha något mer, något större, även om det kostar dem livet. Hur ser du på det?

- Det handlar helt klart om att vi måste tänka oss för kring hur vi går framåt med vetenskapen. Vad driver oss till vetenskapliga genombrott? Det kan inte bara vara vinsten. Vetenskapen och teknologin är fantastisk, vi ska inte vara rädda. Mänskligheten kommer alltid att vara skrämmande, det kommer alltid finnas människor som drivs av girighet och gör enorma misstag som kanske dödar planeten. Vi kan utrota djur eller starta ett kärnvapenkrig. Men vi kan också upptäcka ny energi, använda bioenergi till att mätta folk som inte kan odla sin egen mat, eller använda den här typen av teknologi för att hitta ett sätt att bota cancer. Utan dessa upptäckter kommer vi att lida. 

På tal om Indiana Jones, hur känns det för dig att bli jämförd med "en ung Harrison Ford"? Smickrande?

- Jag vet inte. Han är en stor skådespelare och en ikon, jag respekterar honom mycket. Min första manager gav mig ett fantastiskt tips innan hon dog: "Jämför dig aldrig med någon annan. Låt ingen annan göra det." Vid den tiden var jag nog ganska upprörd att några av mina motspelare från tv fick alla dessa manus och provfilmningar. Hon sa att jag bara ska göra min grej, och fokusera på det jag har. Jag hör fortfarande hennes röst när någon jämför mig med någon annan. 

”Jurassic World” går nu på bio över hela landet.
| 10 juni 2015 18:00 |