Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

10 augusti 2013 | 22:01

Chloë Grace Moretz: "Jag dras till mörka roller"

Inför "Kick Ass 2" - MovieZine har träffat Chloë som har flera oväntade relationer till Sverige.

Chloë Grace Moretz är bara sexton år gammal, men har redan 40-talet film- och TV-roller bakom sig. Genombrottet kom med "Kick-Ass", som hon gjorde som 13-åring. Där slogs hon så blodet sprutade och hade en dialog pepprad med könsord och svordomar.

Hur kändes det att bli Hit-Girl igen?

- Otroligt roligt. Men det var samtidigt lite konstigt. Jag hade precis avslutat "Carrie", jag fick en helg ledig och på måndagen var det dags för mig att dra på mig min lila dräkt igen.

Hur håller du dig i form för en så tuff roll?

- Jag köpte ett ton ABBA-skivor och gjorde work out till dom. Jag dansade runt hemma och sjöng "Dancing Queen" så högt som jag kunde. Jag älskar ABBA, det är den bästa musik jag vet.

Då borde du komma till Sverige och besöka ABBA-museet i Stockholm.

- Jag kommer till Sverige i höst. Jag ska faktiskt filma i Sverige i september. Men jag kan inte säga någonting mer om det än.

Tillbaka till "Kick-Ass". När du gjorde ettan var du 13 år gammal och sa saker man inte förväntas säga. Allra minst i USA.

- Jag vet. Jag fick inte gå på bio och se den vare sig hemma i USA eller i England. Mina föräldrar lät mig inte se någonting annat än barntillåtna filmer. Men mamma tyckte ändå att jag skulle ta den här rollen. Hon sa "det finns ju inga andra roller som den här för en trettonåring". Och jag ville verkligen bli Hit Girl...

Du svor som en borstbindare och sa ord som cunt, cock och fuck. Kommentar?

- Om jag sa så hemma skulle jag få utegångsförbud i ett år. Men det var en del av filmen. Det visste ju både jag och mina föräldrar när jag tackade ja. Men det var Hit Girl, inte Chloe, som sa det där.

Häromåret såg vi dig som vampyr i "Let Me In", en amerikansk version av den svenska "Låt den rätte komma in".

- Den ska inte klumpas ihop med sådant som "True Blood" och "Twilight". Den visar att det inte är glamoröst att vara vampyr. På sitt sätt är det vackert, men man vill inte bli vampyr efter att ha sett den här filmen. Om man går in i solstrålar, så dör man. Om man inte dricker blod, så dör man. Det är så det är. Det finns likheter mellan vår film och den svenska, det fanns olikheter. Jag tror att vi gjorde boken rättvisa.

Du har varit skådespelerska i många år nu, och det verkar som om du dras till mörka och ofta våldsamma filmer?

- Jag gillar genrefilmer, och jag tycker om mörka karaktärer. Jag känner att jag får mycket kärlek i mitt liv och därför vill jag göra roller som är motsatta mot mig själv. Jag vet att jag är söt, jag har bra gener, och det gäller att komma bort från det. Vi tar alldeles för stor hänsyn till det yttre.

Du har en rad filmer som kommer snart, och du har en rad filmer som du ska göra. Tar du aldrig ledigt?

- Jag har faktiskt varit ledig ett tag nu, för att fundera över vad jag ska göra framöver. Men jag vill inte vara ledig för mycket. Jag älskar mitt jobb och jag tycker om att vara trött efter att ha jobbat hårt.

"Kick-Ass 2" har biopremiär fredagen 16 augusti.

| 10 augusti 2013 22:01 |