Intervju

Skribent

Patrik Linderholm

17 januari 2020 | 13:30

"Cats"-stjärnorna: "Vi gick i kattskola i tre månader"

Vi har träffat de coola katterna i casten till “Cats” för att prata om konsten att förvandla sig själv till katt och kultstatusen filmen redan uppnått.
Den klassiska musikalen “Cats” har tagit steget till vita duken – i en film som minst sagt väckt en del uppmärksamhet. Redan när första trailern släpptes var det många som reagerade starkt på Tom Hoopers originella vision. Nytolkningen av den redan i sig rätt bisarra scenmusikalen tog många på sängen, men hur reagerade egentligen skådespelarna själva på materialet och framför allt på publikens reaktion? 

– Jag tycker det är fantastiskt att en trailer kan skapa en så pass stor reaktion. Jag kan inte minnas senaste gången en film skapade så mycket uppmärksamhet med en trailer. Jag ser det som något positivt. Sen ger det en också möjlighet att ändra saker som publiken kanske är väldigt vokala om, säger artisten Jason Derulo som gör sin långfilmsdebut i rollen som den karismatiske Rum Tum Tugger, och fortsätter:
 
- Att folk reagerade på ett sånt starkt sätt tror jag har att göra med att de inte riktigt var beredda på den nivån av “crazyness” som filmen faktiskt spelar på. Det är en väldigt annorlunda och unik värld - en värld av kattmänniskor - så det är såklart det ska vara väldigt konstigt och flippat! Det här är ett konststycke som tar risker och utmanar, och jag tycker Tom Hooper gjorde ett fantastiskt jobb.
 
Laurie Davidson, som spelar den blyga trollerikatten Mr. Mistoffelees, fyller i: 

– Att se sig själv med kattöron är en surrealistisk upplevelse. Man spenderar så mycket tid i tajta trikåer och prickar i ansiktet att det är svårt att föreställa sig den slutgiltiga produkten efter allt effektarbete. Så att se allt komma till liv är en fantastisk upplevelse. Framför allt svansen är en helt ny grej som man blir varse om. Vi vet på ett sätt om det när vi spelar in scenerna, men det är svårt att ha en relation till det. Att se det färdigställt var riktigt häftigt, och inget kunde direkt förbereda en på det.  
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Hur förbereder man sig egentligen för att spela katt?  

– Jag stod väldigt mycket framför spegeln och studerade mig själv. Det är väldigt viktigt att kunna se sig själv och kunna se vad som känns rätt och fel. Alla skådespelare började dock i en kattskola där man lärde sig röra sig som katter. Vår lärare Sarah gick igenom hur en katt rör sig och hur man anammar deras olika beteenden. Till exempel lärde jag mig att katter ofta upptäcker saker genom doft först och syn sen. Så efter kattskolan tog jag med mig det jag lärt mig och försökte anpassa det till min karaktär, säger Derulo. 

Robbie Fairchild, som spelar katten Munkustrap, fortsätter: 

– Jag var i kattskolan två timmar varje dag i tre och en halv månad. Människans första sinne, det som vi upptäcker saker genom och observerar varandra, är ögonen. Men katterna använder sin nos och sina öron. Så en stor utmaning var att stänga av den instinktivt mänskliga responsen och istället försöka agera med sina andra sinnen. Den första gången som vi interagerade med varandra som katter så blev jag hopparad med sir Ian McKellen. Och hälsningsritualen gick ut på att vi först sniffar på varandras ansikten för att se om gillar varandra. Sen nuddar vi nosar och börjar smeka oss mot varandra, vilket känns helt bisarrt när man står två centimeter ifrån Gandalf. Men han tog det väldigt seriöst, och jag tror vi alla till slut gjorde det. 

Rebel Wilson, som spelar den lata katten Jennyanydots, håller med: 

– Det tog verkligen ett tag för mig att komma över hur roligt det hela var. Jag fann mig själv ofta titta runt och försöka hitta någon annan som också kände hur sjukt allt var. Men allt sånt släppte allt eftersom, särskilt när vi började filma och befann oss på alla dessa makalösa sets. Det svåraste var att få till rörelserna. Det är väldigt mycket axelarbete och tänka på att lyfta ett ben om man lyfter en arm. Fysikaliteten i prestationerna är enorm, och jag är väldigt imponerad av alla dansare som är med i nästan varje scen och måste sätta alla dessa rörelser. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vad är er egna relation till musikalen? 

Jason Derulo: Jag har studerat teater hela mitt liv och “Cats” är ju en av de största musikalerna någonsin, så jag har alltid haft en stark koppling till den. Jag såg mig inte som en självklar Rum Tum Tugger, men så här i efterhand känns det som den perfekta första rollen för mig. Det är en perfekt brygga från min bakgrund som musiker till att slå in mer på filmscenen.  
 
Rebel Wilson: Jag var såklart medveten om musikalen, men det har aldrig varit något som legat mig så nära. Det som är mest intressant med övergången som den gör nu från scenmusikal till film är dialogen. För scenversionen har ingen vanlig dialog alls, medan vi har fyllt i en del. Något som också gjorde att jag tilläts improvisera med materialet. Andrew Lloyd Webber ville inte ta så stora utsvävningar med musiken och låtarna, men Tom Hooper var väldigt uppmanande när det kom att improvisera fram dialogen. Så alla skämt i filmen har vi ju kommit på nu, och majoriteten av dem är improviserade. Bland annat gjorde jag ett “Fantomen på Operan”-skämt för att reta Andrew, men jag vet inte om det kom med i filmen.
 
“Cats” har biopremiär idag, 17 januari. 
| 17 januari 2020 13:30 |