Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

20 januari 2023 | 16:45

Bryan Cranston förklarar för MovieZine hur han väljer sina nya roller

MovieZine snackar med Bryan Cranston om rollen i "Your Honor", men får även en utförlig beskrivning över exakt hur han väljer ut sina nya roller.
På senare år har Bryan Cranston gått och blivit en av våra mest hyllade skådespelare. Med sina sex Emmyvinster, två Tonys och en Golden Globe-vinst, vid sidan om sin Oscarsnominering (för "Trumbo"), så har han onekligen hyllats av sina kollegor i film- och tv-branschen. För oss tittare hemma i tv-sofforna är det ju kanske framför allt genom rollen som Walter White i "Breaking Bad" och möjligtvis som Hal Wilkerson i "Malcom - ett geni i familjen" som Cranston verkligen slagit igenom. Men skådespelaren har dykt upp i imponerande roller i över 40 års tid nu.
 
Inför den andra säsongen av "Your Honor", Cranstons senaste tv-serie, fick MovieZine chansen att snacka med skådespelaren och bad honom beskriva hur han väljer ut vilka roller han vill spela idag. Och fick ett riktigt utförligt svar.
 
Därefter snackar vi givetvis även lite om "Your Honor", tv-serien i vilken Cranston spelar en domare vars son råkar ha ihjäl sonen till en maffiaboss med sin bil. Något som får oanade konsekvenser även för Cranstons karaktär, när han bestämmer sig för att försöka sopa undan alla spår för sin sons brott, med hopp om att rädda sonens liv. 
 
 
Bryan Cranston som Michael i den andra säsongen av "Your Honor".
 
Du har skådespelat och fått göra det här som du älskar under de senaste 40 åren nu, och branschen har gått igenom ett ganska stort skifte under den tiden. Hur väljer du vilken typ av roller du vill göra, nu när du faktiskt kan välja vad du vill göra? Och hur har din syn på vilken typ av roller du vill göra nu förändrats, med tanke på var du befinner dig i din karriär idag.
 
– Det första jag kollar på är själva historien. Rörde den mig? Blev jag känslomässigt engagerad? Väckte den något inom mig? Om det är så går jag vidare till nästa grej, vilket är karaktären. Vad är det för karaktär? Och sedan letar jag efter 5 saker:
 
– Vad är karaktären bra på? Vad är den inte bra på? Vad är karaktärens hemlighet? Vad är dens ambition och vad är den rädd för? Och om jag kan plocka fram flera av dessa saker, så har jag redan börjat utveckla en karaktär och ju mer det erbjuds mig i ett manus desto bättre. Alltså, ju bättre manuset är skrivet så gör det ju saken lättare. Det är inte lätt, men det gör det lättare att påbörja den resan.
 
– Och sedan kommer det till regissören. Vad är regissörens vision om detta? Och ser han eller hon det på samma sätt som jag tolkade det? Vem mer är involverad? Nu har vi kommit ganska långt, så du funderar jag på fler saker om karaktären. Finns det något i den som skrämmer mig till en punkt där jag måste lära mig att bli en kvasiexpert på något, vilket alltid är fascinerande. Och skrämmande. Eller är det något jag har gjort förut? Och om så är fallet, hur nära är rollerna?
 
– Jag menar, det finns alltid likheter. Jag är jag. Så. Karaktärerna är jag. De har alla det gemensamt. De spelas av mig. Så det är en äldre vit man som har spelat de där rollerna, vilket vi inte kommer ifrån. Jag kan inte ändra på det. Men egenskaperna som omger och formar karaktären är något som jag letar efter, och jag försöker hålla dem delarna varierade och annorlunda från en roll till en annan.
 

"Kanske finns det någon som blir hjälpt av det"

 
Bryan Cranston och Hunter Doohan i den första säsongen av "Your Honor".
 
Jag förstår. När det gäller just "Your Honor", här så drev önskan om att skydda sin son din karaktär framåt i hans förvandling under den första säsongen. Vad driver Michael den här säsongen?
 
– Bra fråga! Vad som egentligen intresserade mig av att göra en andra säsong av "Your Honor", för jag var alltså inte kontrakterad att göra det. Men jag kände att jag var tvungen att göra den. Eftersom möjligheten att berätta en historia om samma karaktärer, men genom efterdyningarna av vad de gick igenom... det gjorde mig verkligen peppad här.
 
– Jag ville se hur autentiska vi kan vara i att berätta en historia om förtvivlan. Om sorg och depression. Men att göra det på ett underhållande sätt, att göra det där det finns något i slutet av den resan som möjligen kan lyfta upp en publik.
 
– Det var en fantastisk resa för mig att utforska som skådespelare, att gå igenom alla dessa olika känslor bara genom att öppna upp hjärtat och säga, "åh, det här är i mitt liv"! Det var då jag kände all förtvivlan, depression och ensamhet och kunde använda allt det som en del i en skådespelares "verktygslåda".
 
– Men jag hoppas också att det finns en känsla av social betydelse. Att människor som lider av depression eller sorg. Eller haft självmordstankar. Kan titta på ett en form av underhållning, en tv-serie och säga; "Jag förstår den där killen. Jag vet precis vad han känner och vad han tänker. Jag vill se hur han hanterar detta och sedan följa med på den resan". Och kanske, kanske finns det någon som blir hjälpt av det. Och om så är fallet, så blir jag överlycklig.
 

"Skulle du villigt och medvetet bli en brottsling?"

 
Bryan Cranston som Michael i den första säsongen av "Your Honor".
 
"Your Honor" öppnar upp för många moraliska frågor och dilemman. Både den första och andra säsongen. Efter att ha tagit dig an och spelat Michael, ändrades din egen uppfattning om vad du skulle kunna göra under liknande omständigheter?
 
– Det är, du vet, den moraliska kompassen. Eller somliga kallar det "linjen i sanden", vad du inte skulle kunna korsa. Men varje person drar sin egen linje. Och när jag frågar folk. Vad skulle du göra om du kände att ditt barn riskerade att bli dödad? Vad skulle du göra för att skydda ditt barn? Och svaret är alltid "vad som helst". Jag har inte träffat en enda förälder ännu som sagt: "Jag måste nog tänka efter lite först..." nej det är, "jag skulle göra vad som helst för att skydda mitt barn.
 
– Jag förstår det. Och då är frågan, skulle du villigt och medvetet bli en brottsling? Förutsatt att du verkligen trodde att det skulle skydda ditt barns liv. Och svaret är återigen; ja. Jag skulle det, om jag verkligen kände så. 
 
– Okej, då är den tredje frågan, vilket är när saker börjar förändras. Och det var vad som hände med Michael Desiado. Han var tvungen att fatta detta snabba beslut, ett förhastat beslut i just det ögonblicket. "Vad skulle jag göra"? Men han hade inte lyxen att överväga alternativen. Det fanns inget "åh, om jag fattar det här beslutet, vad kommer det att orsaka?". Han var tvungen att göra det just där och då och hoppas på det bästa.
 
Bryan Cranston som Walter White i "Breaking Bad".
 
– Men den tredje frågan jag ställde till folk var, ”okej, så du skulle bli kriminell? Skulle du tillåta en oskyldig person att skadas eller dödas om det betydde att du kunde rädda ditt barns liv?" Och det är nu allt börjar spinna ur kontroll. Det är nu du inser det: "herregud! Åh, herregud!" Och det är där den verkliga svårigheten uppstår.
 
– Om du kan sätta dig in i Michaels skor där. Vad har jag gjort? Kan jag stoppa detta? Kan jag ta mig ur det här? Kan jag gå tillbaka? Finns det en väntan? Vad kan jag göra? Och det finns inte mycket du kan göra. Så han är fångad i en spiral och en mer moralisk tvetydighet. Och det som verkar vara en moralisk sak att göra för en person är inte lika bra inom en annan persons moraliska kompass. Så du kan bara försöka vara den bästa personen du kan, vid varje given tidpunkt.
 
– I den här säsongen av "Your Honor" utforskar vi det och vad det innebär att vara människa. Och att göra mänskliga misstag, fel och synder och om det kan leda till försoning. Är upprättelse möjlig? Är förlåtelse en möjlighet? Både i att be om förlåtelse och sedan att förlåta någon annan.
 
 
 
De två första avsnitten ur den andra säsongen av "Your Honor" finns nu tillgängliga hos HBO Max. Den andra säsongen kommer att bestå av totalt tio nya avsnitt, som släpps ett i taget varje fredag. 
 

Läs också: MovieZine snackar med stjärnan från första "The Last of Us"-avsnittet

 
Vilken är din favoritroll med Bryan Cranston? Har du hunnit ge "Your Honor" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 20 januari 2023 16:45 |