Intervju

Skribent

MovieZine

9 september 2015 | 16:00

Brutalt och laddat i "The Scorch Trials"

MovieZine möter regissören Wes Ball och skådisen Dylan O'Brien i London.
Är ”Maze Runner: The Scorch Trials” en av de mest våldsamma ungdomsfilmer som någonsin gjorts?

- Blev du rädd, undrar regissören Wes Ball. När jag svarat nekande och att jag bara menar att filmen är mycket brutalare än andra filmer i dystopi-genren säger han:

- Det är rätt att vi gjorde den så våldsam som det var möjligt. Jag ser det inte som en film för ungdomar, den är lika mycket för vuxna.

Liksom många andra berättelser i den litteraturgenre som kallas ”young adults”, alltså att den riktar sig primärt till de i övre tonåren, är ”Maze Runner” en trilogi. I den första filmen mötte vi ett gäng ungdomar som fängslats i en dal omgiven av en labyrint fylld av faror. Filmen slutade med att en handfull av dom lyckades fly och sveptes iväg i en helikopter av uniformsklädda män, ut i en ödelagd värld.

Del två tar vid direkt där den första filmen slutade. Följer gör ny flykt, många dödsfall och förräderi – och möten med bland annat de zombieliknande Cranks.



- Det var hela tiden klart att vi skulle göra en film som i USA fick åldersgränsen PG-13, det var aldrig tal om att få åldersgränsen R, säger Ball.

- Men inom detta gjorde vi allt för att komma så nära ett R som möjligt. Det är inte mycket blod, det är inget explicit på det sättet, men det är brutalt och laddat.

Han berättar att man drog igång med ”Scorch Trials” bara tre veckor efter det att den första filmen hade haft premiär. Nu jobbar man med manuset till film nummer tre, ”The Death Cure”, men inspelningen börjar inte förrän i februari 2016 och premiär blir det under 2017.

- Det finns böcker som är en prequel till trilogin, men det är ingenting för mig. Det här är det jag vill göra med Maze Runner-berättelsen.

Huvudrollen spelas av Dylan O'Brien, som blivit lite grann av idol efter det att den första ”Maze Runner” blivit både en kommersiell framgång och fått bra kritik.

- Jag försöker göra så mycket av mina stunts själv som jag blir tillåten att göra, säger han till MovieZine.

- Många undrar varför det kommer så många dystopiska berättelser riktade mot unga läsare. Ligger det i tiden? Ja, det kanske gör det, många funderar över framtiden och har tankar om apokalypsen.


"Maze Runner: The Scorch Trials" har biopremiär 18 september. MovieZines recension publiceras på fredag.

Gunnar Rehlin
| 9 september 2015 16:00 |