Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

6 oktober 2019 | 20:00

Bornebusch: "Om man förväntar sig "Solsidan" kommer man bli besviken"

MovieZine har under en exklusiv intervju med Josephine Bornebusch pratat om hennes nya serie "Älska mig" - som mycket väl kan bli en av årets bästa serier.
När "Solsidan" drog igång för snart 10 år sedan blev Josephine Bornebusch "Mickan" för hela svenska folket. Senare under oktober kommer hon att återvända till sin gamla och älskade roll, när komediserien återvänder med sin sjätte säsong.
 
Men Bornebusch kan även se fram emot premiären av sin egen serie "Älska mig" under oktober. En serie till vilken hon skrivit manus, regisserat, spelat huvudrollen och exekutivt producerat. Finns det något tydligare sätt att bli dömd på sin förmåga att berätta en historia, än när man skapat en serie och suttit på produktionens alla stolar?
 
Jag tror inte det. Lyckligtvis har Viaplay redan beställt en andra säsong av "Älska mig", vilket är ett bra tecken. Efter att själv ha fått ta del av hela säsongen, är jag ganska säker på att de allra flesta som ger serien en chans kommer att älska Bornebuschs annorlunda men fantastiska skapelse.
 
I "Älska mig" spelar Bornebusch den framgångsrika läkaren Clara, som gått vilse i en labyrint av dejtingappar tills hon en dag springer på Peter (Sverrir Gudnason). Samtidigt får vi även följa Claras pappa, spelad av en helt fantastisk Johan Ulveson, som går igenom en livskris utan dess like samt hennes lillebror Aron (Gustav Lindh) - som även han brottas med kärleken. Men allt detta utspelar sig på ett sätt som jag aldrig riktigt har sett i någon svensk tv-serie tidigare, vilket är varför det är extra kul att få prata med Bornebusch om hennes fina första säsong av "Älska mig".
 
Josephine Bornebusch regisserar, skriver manus och spelar den ena huvudrollen Clara i "Älska mig". 
 
Jag måste givetvis börja med att gratulera dig till beställningen av en andra säsong, kul att Viaplay redan innan premiären känner sig så nöjda med ”Älska mig”! Jag gissar att du har vetat om den goda nyheten ett ganska bra tag redan?
 
- Tack! Ja, jag har ju vetat om det ett tag eftersom vi faktiskt går i produktion snart, men det är skönt att kunna dela nyheten med alla andra med nu. Framför allt är det jättekul att få det förtroendet redan innan den första säsongen ens har sänts, lite läskigt också – men mest kul. Nu får vi bara hoppas att den första säsongen tas emot bra av alla som tittar!
 
Jag har fått ta del av säsongen i förväg och håller den verkligen högt bland årets nya serier! Jag tycker mig se lite ”Fleabag”-influenser – är det en serie du har sett?
 
- Vad roligt att du gillade den! Ja, kul att du nämner just ”Fleabag”, jag berättade nämligen för en annan journalist att jag har just Phoebe [Waller-Bridge, skaparen av ”Fleabag”] som en av mina förebilder. Men jag har faktiskt inte riktigt tänkt på att ”Älska mig” och ”Fleabag” skulle påminna om varandra, men nu när du säger det så.
 
Johan Ulveson som Claras pappa i "Älska mig".
 
Inte rakt av givetvis men papporna i de båda serierna till exempel. På tal om det, vilken fantastisk roll du har skrivit åt Johan Ulveson! Vi är ju alla vana vid att han kan få oss att skratta, men nu får han visa hur duktig dramaskådis han är också.
 
- Verkligen! Han har verkligen ett sådant djup i sitt skådespel, som han sällan får visa upp eftersom han samtidigt kan vara så fruktansvärt rolig. Här får han göra lite både och tack och lov, rollen var skriven specifikt för honom och jag är så glad över att han ville vara en del av produktionen. Just Johan hade jag i åtanke extremt tidigt, redan innan jag började skriva serien nästan. Men vi har verkligen haft tur med alla rollerna!
 
För oss svenskar är du kanske mest känd som skådespelerska, men när det kommer till ”Älska mig” har du även skrivit manus och regisserat. Du har även regisserat långfilm och fyra avsnitt ur den kommande säsongen av ”Solsidan”. På vilken ”stol” i produktionen trivs du bäst – eller är allt lika roligt?
 
- Jag tycker nog faktiskt att allt är lika roligt. Det handlar nog mer om att kunna bredda sig och stå på flera ben. Det är trots allt en väldigt osäker bransch och man vet aldrig riktigt när man spelat sin sista roll. Men nu har jag något lika roligt att falla tillbaka på när det väl händer. I nuläget har jag väl däremot inte tänkt så mycket mer än att jag vill fortsätta göra allt, så länge som jag får.
 
 
Inte nog med att ”Älska mig” fått en beställning på en säsong 2 redan innan premiären av den första, det finns redan en beställning på en put-pilot [en form av pilot-beställning som gör att kanalen måste betala en hög avgift om de väljer att inte visa avsnittet på sin kanal] på en amerikansk version av serien i USA. Du står med som exekutiv producent för den serien, kommer du ha något att säga till om hur den produktionen kommer att se ut där borta?
 
- Jag har kontakt med dem kontinuerligt där borta, men det är fortfarande väldigt tidigt och mycket kan såklart hända – eller inte hända. Men de har köpt remake-rättigheterna och vi har samtal kring manus fast jag har sagt att ”om ni ska göra det här så måste ni göra det till ert”. För det tror jag är viktigt, om man ska göra en remake, att jag inte går in och petar för mycket i det – eftersom de vet bättre vad som fungerar för en amerikansk publik. Men jag är fortfarande med på ett litet hörn, än så länge förtäljer inte historien hur mycket eller hur lite det kommer att bli, om serien faktiskt får en beställning för en full säsong vartefter.
 
Den sjätte säsongen av "Solsidan" drar igång den 20 oktober.
 
Din egen serie och den nya säsongen av ”Solsidan” kommer nästan att tävla lite mot varandra här nu i oktober. Det har gått 10 år sedan ni drog igång inspelningarna av den första ”Solsidan”-säsongen, hur känns det att vara tillbaka med en ny säsong på tv med det gänget?
 
- Det känns jättekul, vi har precis som du säger jobbat ihop oss under 10 års tid och det kändes verkligen som att vi kunde ta vid precis där det slutade senast. Vi behöver liksom inte uppfina hjulet igen, utan det är samma folk som har varit med från början. Inte bara vi framför kameran utan även samma kostymör och maskör och så vidare. Man känner ju alla och det är jätteroligt. En väloljad maskin.
 
- Men jag känner kanske inte riktigt att ”Solsidan” och ”Älska mig” kommer att tävla så mycket mot varandra, det är två helt olika serier. Olika längd. Eftersom avsnitten är mycket längre i ”Älska mig” hinner vi berätta en helt annan typ av historier där, än de korta 22 minuters-avsnitten av ”Solsidan”. Om man förväntar sig ”Solsidan” [när man sätter sig framför ”Älska mig”] kommer man bli besviken, eftersom det snarare är en dramaserie med komiska inslag. De är bra på helt olika sätt!
 
Om du skulle likna ”Älska mig” med några andra befintliga serier, så man går in med rätt förväntningar, vilka skulle du välja då?
 
- Jag skulle väl kanske snarare sätta in den i den amerikanska genren ”dramedy”, en slags serier som vi normalt sätt inte gör här i Sverige. Men som du själv nämnde, så passar ju ”Fleabag” in i den och även serier som ”This is Us”, ”Transparent”... och många fler.
 
 
Den första säsongen av ”Älska mig” får premiär på Viaplay den 11 oktober och kommer senare även att sändas på SVT. Den nya säsongen av ”Solsidan” får premiär den 20 oktober på både C More och TV4.
 
Kommer du att ge ”Älska mig” och ”Solsidan” en chans under oktober? Kommentera gärna nedan!
| 6 oktober 2019 20:00 |