Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

11 juli 2014 | 14:00

Bill Skarsgård har fått blodad tand

”Det är härligt att kunna nå ut till 60 miljoner potentiella tittare”. Idag är Bill tillbaka på Netflix med nya avsnitt av ”Hemlock Grove”.
Efter en roll i norska dramat ”Victoria” och ett litet gästspel i brittiska ”Anna Karenina” har Bill Skarsgård fångat sin första internationella storroll i rysarserien ”Hemlock Grove”

Inför premiären av den andra säsongen (som släpptes idag) träffade vi Bill som är tillbaka i Stockholm i väntan på nya jobb. Här berättar han om de nya motsättningarna som möter hans karaktär, halvvampyren Roman Godfrey, i de nya avsnitten och hur det känns att få fanmail från Kina.

Hur går det till när man får en roll i en stor amerikansk serie? Letade du aktivt?

- Jag skaffade representation i USA år 2010. Det var när ”Himlen är oskyldigt blå” visades på Toronto filmfestival, många såg den. Det finns agenter som åker runt på filmfestivaler för att leta efter potentiella klienter. Jag blev signad och fick provfilma en del. Då gjorde jag det oftast hemifrån, man sätter upp en kamera och skickar dem en länk. Om man gör några bra provfilmningar är det några castingagenter som börjar tycka om en. Ju mer du gör desto mer syns du, även om om du inte får några jobb.

- När jag sen drog över till USA hade min manager en klient som ”Hemlock Grove” var intresserade av, för rollen som Olivia. Det sket sig, men det gjorde att min manager kände till projektet ganska väl och kände att det var coolt. Hon såg att det fanns två unga killroller som hon tyckte att jag skulle läsa för. Jag läste manuset, fick en provfilmning, och på den vägen är det. Det brukar inte vara konstigare än så. Men jag vet att ”Vikings” till exempel letar aktivt efter skådespelare just i Sverige, där vet jag många som har provfilmat och fått jobb den vägen också.

Hur har ”Hemlock Grove” utvecklats sedan du läste manus första gången, blev serien som du hade tänkt dig?

- Nej, det blir det väl aldrig. När jag läste manus hade jag en vision, men det är så otroligt många kockar som är inblandade, och något eget skapas utifrån det. Det blir aldrig någonsin som man trodde att det skulle bli. Det blev sin grej, och serien håller fortfarande på att formas. Jag trodde inte att en TV-serie är så otroligt påverkbar hela tiden. Det kan ta säsonger innan den hittar sin grej. Så blir det nog tills den tar slut.

Vad är nytt i säsong två?

- Det är inget mer high school-drama. Både Roman och Peter har blivit mer eller mindre vuxna nu. I och med att så mycket hände i säsong ett är det många splittringar karaktärerna emellan, i hela den här lilla stan. Relationerna mellan dem är helt annorlunda i början på den här säsongen. Min karaktär fullbordade sin transformation till upir, som de kallas. Han går runt och måste dricka blod, och har en inre konflikt på grund av det. Han avskyr sig själv för att han måste göra det. Det var som att spela heroinist, någon som avskyr det han gör men måste på samma gång. Jag valde att spela honom som någon med abstinensbehov. Det var kul att göra det.

I en TV-serie kan ju vem som helst dö när som helst. Är du någonsin orolig?

- Vår serie skulle kunna vara ännu kaxigare med att mörda folk, haha. Jag tycker det är en viktig egenskap i TV-serier att veta att ingen karaktär går säker. ”Game of Thrones” gör det så bra. De bygger upp en karaktär på två avsnitt och sen dödar de honom, eller henne. Det gör ju att det känns på riktigt. Så fort något blir förutsägbart känns det inte på riktigt längre. Många filmer och serier gör så, man vet att hjälten inte kommer att dö. Men i verkligheten så dör ju ofta hjälten. Jag vet inte, men det är nog ingen omöjlighet att det ryker lite karaktärer i säsong tre.

Det är klart med en tredje säsong?

- Jag vet inte än. De väntar tills den här släpps så får vi se.

Vad har du märkt av mottagandet för den första säsongen?

- Netflix håller alla sina tittarsiffror hemliga. Men den gick tillräckligt bra för att göra en säsong två. Netflix var väldigt nöjda med hur den gick. Och du vet, man har ju ingen aning, de har en jättemarknad med hela Sydamerika… Det är en märklig grej, jag har till exempel ingen aning om var serien slog som bäst. Men det är ganska härligt att man kan nå ut till så många, de har 55 eller 60 miljoner subscribers. Det är mycket människor som kan, om de vill, titta på ens serie. Det är mer än vad många filmer når ut till.

Eftersom det här är din första internationella roll, har du fått mycket nya fans?

- Jag har fått kinesiska fans! Jag fick brev från Kina, och Kina har inte ens Netflix. Jag antar att de måste ladda ner. Jag fick väldigt rara brev från fans som hade sett ”Hemlock Grove”, och sedan fått tag på alla andra svenska filmer jag gjort också. Väldigt smickrande. Roligt att höra att man når ut hela vägen till Kina. 

Svarade du på brevet?

- Ja ja, det gjorde jag. Det var ett jättefint brev, man märkte att de hade översatt med någon slags ordbok. Hon hade skickat med ett vykort där det stod: ”Här är min lilla by. Det bor 17 miljoner människor…” Jag blev väldigt rörd. Men det här med nya fans har inte förändrat mig på något sätt, jag lever mitt liv precis som förut.

Det var längesen du filmade i Sverige, finns det några nya planer på det?

- Kanske, det finns ett projekt som skulle vara väldigt kul om det kunde bli av. Det gäller bara att det inte krockar med TV-seriens säsong tre. Det vore kul att sätta tänderna i något i Sverige också. Men anledningen är att jag inte har fått några erbjudanden, och inga saker som har varit tillräckligt intressanta för att kriga efter heller. Men det är en sådan lyckogrej att ha, till skillnad från amerikanska skådespelare så har jag också Sverige där jag kan göra coola projekt. Det är värsta bonusen.

Men jag kan tänka mig att du får fler Hollywoodmanus skickade till dig nu?

- Jag kan inte spika något med tanke på serien. Nu försöker jag ta semester så får vi veta vad som händer där.

Vad följer du själv för TV-serier?

- Jag tittar på ”Louie” med Louis C.K., han är så jävla grym. Jag tycker han är fantastisk. Han skriver, regisserar, spelar och klipper själv. Och den är helt makalös. Inte sådär asrolig, men väldigt filosofisk och fjantig och totalt bara så märklig. Så den brukar jag tipsa om.

”Hemlock Groves” båda säsonger streamar nu på Netflix.
| 11 juli 2014 14:00 |