EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

7 maj 2016 | 09:00

Vad du behöver veta om Khadgar i "Warcraft: The Beginning"

MovieZine träffade Ben Schnetzer på inspelningen av ”Warcraft: The Beginning”.
Den som kan sin World of Warcraft-lore känner till Khadgar som en av de mäktigaste trollkarlarna. Men eftersom filmen ”Warcraft: The Beginning” berättar hur allt började (därav titeln!) fick en 24-årig Ben Schnetzer chansen att spela legendariske Khadgar som nyutexaminerad magiker (eller mage som de kallas i spelens värld). 

Vi fick en pratstund med skådespelaren mellan tagningarna på den storslagna inspelningen i Vancouver, april 2014. 

- För sin unga ålder är Khadgar en välutbildad mage. Han har inte varit så mycket på fältet, men han är utbildad på trollkarlarnas svar på Oxford. Elitskolornas elitskola för magi. Man går dit när man är mycket ung och man växer upp där, nästan som på ett munkkloster. Han har studerat massor men han har mycket att lära sig när det kommer till att använda magi i verkliga situationer. Man ser hur han försöker lära sig och hitta sin väg ute i världen utmed filmens gång, berättar skådespelaren för oss under en paus på inspelningen. 

Han vill inte bli ledare?

- Han har fundamentalt skilda åsikter om hur magin lärs ut på hans skola. En väktares plikt är att skydda Azeroth från mörk magi och mörka krafter. Men de förbjuder lärandet av mörka krafter. Khadgar tycker det är löjligt att man hålls i mörkret om vad det är man ska skyddas från. Dessa meningsskiljaktigheter får honom att lämna orden. Han är den förste, eftersom det är tabu att vända ryggen mot något sånt. Han blir lite av en outsider när filmen börjar.

Berätta om scenerna vi såg idag.

- Det är en av de första gångerna vi spelar in en utomhusscen. Den utspelar sig på marknaden i Stormwind. Vid det läget har Khadgar hamnat i en seriös konflikt med Medivh, Ben Fosters karaktär som är väktare, den allsmäktige trollkarlen. De två slåss och Ben Foster vinner. Informationen som jag hoppades få ut från honom, försöker jag nu få från Garona istället. Hon är vår enda ingång till orchernas värld och The Horde. 

Vilken är din favoritmiljö här så här långt?

- Marknaden är riktigt cool. Och jag gillade rustningskammaren. Barnet inom mig blev riktigt exalterat, vapen överallt! Tronrummet, en av de första stora miljöer jag såg, gjorde mig andlös. Jag har tyvärr inte fått leka med några vapen, vilket är tråkigt. Jag gjorde lite stuntträning inför filmen, bara för att inse att… nej. Jag får göra lite cool magi istället. Men jag är lyckligt lottad som slipper bära rustningen. Den ser häftig ut men är riktigt obekväm.Den brittiske skådespelarens korta meritlista hittills består av filmer som krigsdramat ”Boktjuven”, feelgood-filmen ”Pride” och thrillern ”The Riot Club”. Snart syns han också i en roll i Oliver Stones ”Snowden”.

”Warcraft” är en annorlunda roll mot vad du har spelat tidigare.

- Ja, en aning! Det är en helt annan stämning och buzz på inspelningen. Det är spektakel på en helt ny nivå, det var otroligt lärorikt för mig.

Tror du att en storfilm som denna hjälper dig i karriären?

- Man brukar se en snöbollseffekt. Ironiskt nog är det lättare att få jobb när man redan har jobb, folk ser att någon har ju anställt en, så… Jag tror att en film som denna hjälper att rulla igång bollen. Efter min första roll i ”Boktjuven” gjorde jag ”The Riot Club” och ”Pride” strax innan den här. Det skapar ett momentum som gör att folk minns mitt namn. 

Vad lärde du dig av Geoffrey Rush i ”Boktjuven”?

- Jag lärde mig massor av Geoffrey och även Emily. Han var charmerande och tålmodig och en vänlig mentor. Man brukar säga att när man jobbar med en bra skådespelare så blir ditt jobb lättare. Det fick jag lära mig i praktiken av att jobba med Geoffrey, man insåg att det är verkligen lättare att prata med någon när de pratar med dig.

Och hur var det att arbeta med Travis Fimmel nu på ”Warcraft”?

- Han är en cowboy! Han kör med pranks hela tiden. Hörde ni den om bilen han har…? Han satte en uppstoppad tvättbjörn ovanpå en fjärrstyrd bil. Den ställde han under en sopcontainer som stod precis utanför dörren till studion. Så varje gång folk gick ut körde han ut bilen, så alla trodde att en tvättbjörn sprang mot dem. Det var riktigt kul! Kul att se.

- Han är härlig. Han är väldigt fysisk och gör sina egna stunts, och får det att se väldigt enkelt ut. Han klagar aldrig. Ni borde fråga teamet om hans vattenballongskrig med dem, det är nästan lika episkt som kriget vi skildrar här i filmen. Var du en gamer innan?

- Jag var inte en stor gamer. Många av mina vänner är enorma gamers, så jag hade såklart hört talas om ”Warcraft”. Jag visste dess plats i min generations spellexikon. Men jag hade aldrig spelat så mycket förrän jag fick rollen. Jag började spela lite grann med mina vänner, men jag började också läsa de böcker och den fan-fiction som var relevant för filmen. Chris, en av grundarna bakom spelet, var på inspelningen idag. Han är en stor resurs till produktionen, han vet allt om spelets historia och dess värld.

Gillar du science fiction?

- Jag är inte ett die-hard-fan, som så många av mina vänner är. Men jag har alltid varit ett stort fan av storslagna filmer som ”Star Wars” och ”Sagan om Ringen”. De har en speciell plats i mitt liv. Den här chansen var för bra för att tacka nej, det har varit en sådan tripp.

Är du med i hela filmen? 

- Jag är med till det bittra slutet, ja. Jag hoppas vi får chansen att göra några filmer till. Det har varit riktigt kul. Efter några månader kommer man verkligen in i det, man kommer närmare karaktärerna. Och jag tror att Khadgars resa är spännande att följa med på, det vore kul att utforska den vidare. 

Kan du gå online och spela som din karaktär?

- Det här är origin-berättelsen så i spelet är han mer av en legend. Det finns örter döpta efter honom. Han är trollkarlen som blev ikonisk. Det är intressant att spela någon som man vet kommer att växa till en stor ikon. 


"Warcraft: The Beginning" får svensk biopremiär 27 maj.
| 7 maj 2016 09:00 |