Intervju

Skribent

MovieZine

26 december 2022 | 18:00

"Bardo"-skådisarna om att jobba med mästerregissören Iñárritu: "Helt galen!"

MovieZines Erik Dalström har träffat skådisarna som spelar i Alejandro González Iñárritus mest personliga film hittills.
Den mexikanska auteuren Alejandro Gonzáles Iñárritus är tillbaka med ett nytt episkt Netflixdrama ”Bardo - En osann berättelse om en handfull sanningar” som är en surrealistisk utforskning av teman som identitet, familj, immigration, minnen och drömmar.
 
Historien kretsar kring journalisten och filmskaparen Silverio Gama (Daniel Giménez Cacho) som veckorna innan han ska bli den första latinamerikanska mottagaren av det fiktiva Alethea-priset, återvänder till sitt hemland för första gången på 15 år.
 
Vid sin sida har sin fru (Griselda Siciliani) och deras tonårsbarn (Ximena Lamadrid och Íker Sánchez Solano). De berättar för Erik Dalström om arbetet med filmen och vad som gör Iñárritu till den mästaren han är.
 
Hur reagerade ni när ni fick erbjudandet från Alejandro?
 
- Det var väldigt roligt i mitt fall, min mamma kom in på mitt rum med telefonen mot sitt öra och jag var tillsammans med tio utav mina vänner. Vi började bara skrika när hon berättade, säger Íker. Det var som när ens favoritlag i fotboll vinner, en helt otrolig känsla. Obeskrivligt!  
 
Hur är Alejandro som regissör?
 
- Man vet aldrig när en möjlighet som denna ges, svarar Ximena och tillägger: Självklart var det mycket förberedelser, men jag försökte ta en dag i taget. Alejandro gav oss en otrolig frihet och det födde en tillit i oss.
 
 
Ni spelar en familj, hur skapade ni det starka bandet mellan varandra?
 
- Det fanns en naturlig kemi mellan oss fyra som stärktes när vi studerade våra karaktärer tillsammans. Det var som att repetera en teaterpjäs. Och vi jobbade på våra individuella karaktärer, men även på den familjen vi skulle gestalta, säger Griselda.
 
Alejandro är känd för sina långa tagningar, hur var det att spela in dessa?
 
- Han älskar verkligen långa tagningar, skrattar Ximena. Redan från start sa han att detta var hans mest kontrollerade film då han ville få allting rätt. Scenerna kunde ta en till två veckor då de skulle bli perfekta. Så vi fick repetera och återigen repetera så att allt till sist satt i ryggmärgen. Så när vi väl spelade in blev det väldigt naturligt.  
 
 
Hur var det att arbeta med Daniel, som var din pappa i filmen?
 
- Daniel är en helt fantastisk och ödmjuk människa. Han hjälpte mig att förstå tonaliteten i scenerna och som nybörjare var jag tacksam att ha hans erfarenhet vid min sida, säger Íker. Det här är min första film så det kändes mycket bra att ha någon att luta sig emot efter långa inspelningsdagar, som var krävande, både fysiskt som psykiskt. Man behövde bara titta på honom och han visste direkt hur han skulle få en att börja skratta.  
 
Hur var det att få spela i en så personlig film som betyder så mycket för regissören?
 
- Den är ju absolut personlig för honom, men samtidigt väldigt lätt att relatera till för oss andra. Alejandro kallar filmen för en känslofylld biografi, en blandning av fiktion och verklighet. Vi är alla mycket hedrade att få vara en del av denna intima och modiga film, säger Ximena.
 
 
Íker tillägger:
 
- Han tillät oss att arbeta i hans drömmar och tankar. Alejandro var väldigt öppen och rak med oss, vi kände hans sårbarhet och det var väldigt vackert, samtidigt som det gav oss en trygg känsla, och det kändes verkligen som att han litade på oss.   
 
Vad har ni för relation till Alejandros andra filmer?
 
Ximena Lamadrid: Jag såg ”Birdman” som var helt mindblowing. En otroligt vacker och annorlunda film. Några månader senare såg jag ”The Revenant”, som var något helt annat men lika fantastisk. Två helt olika mästerverk. När jag fick rollen i den här filmen såg jag resten av hans filmografi och tänkte för mig själv hur jag kunnat missa hans tidigare verk. Alla är grymma och unika på sina sätt. Jag var otroligt förväntansfull när vi skulle få se ”Bardo” och efteråt var jag helt chockad. Hur är det möjligt att han gör ytterliggare ett mästerverk.
 
Íker Sánchez Solano fyller i:
 
- Det är otroligt att han kan berätta alla dessa olika historier med samma passion . När man ser ”Amores Perros” och sen ”The Revenant” kan man inte tro att det är samma regissör. Många regissörer har sin stil men Alejandro är bara galen, skrattar Íker.   
 
Kan man känna av hans tidigare filmer i ”Bardo”?  
 
Íker Sánchez Solano: Detta är essensen av Iñárritu. Jag frågade honom på en cocktail vilken av hans filmer som är hans favorit, då svarade han den här. Inte bara på grund av temat bakom filmen, utan snarare hur denna film är en blandning av all kunskap och erfarenhet han fått ifrån sina tidigare filmer. Så denna är väldigt speciell för honom.    

Streama ”Bardo - En osann berättelse om en handfull sanningar” på Netflix nu.
| 26 december 2022 18:00 |