Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

19 mars 2014 | 00:01

Astrid möter Miyazaki i Fjäderkungens rike

Det krävdes en dansk för att få till Sveriges första 3D-film. Vi har träffat Esben Toft Jacobsen.

Esben Toft Jacobsen regisserar "Resan till Fjäderkungens rike", ett fantasifullt äventyr som lät honom hämta inspiration från fantastiska berättare som Astrid Lindgren och Hayao Miyazaki. Den animerade filmen följer en liten kanin vid namn Johan, som vägrar acceptera att hans mamma plötsligt ryckts ifrån honom. Han följer efter henne, till Fjäderkungens rike...

- Det är en originalhistoria som började med Johan, då jag ville berätta om en stark karaktär som visade vad det innebär att vara modig. Sen föddes hans far och mor, och på så sätt växte historien fram, säger Esben Toft Jacobsen, som också skrivit filmens manus.

Arbetet med filmen tog tre år vilket är rätt snabbt för en animerad film, berättar regissören för MovieZine.

- Normalt sett i Europa tar det sju år från idé till färdig animerad film. Men vi har arbetat med otroligt talangfulla människor här i Sverige. Vår tekniske regissör har arbetat på enorma filmer i London, som "Prometheus" och "World War Z". Vår lead animator har arbetat med "Hobbit" på Nya Zeeland. Vi var ett rätt litet team med stor talang, och det gjorde att filmen kunde bli klar på tre år.

Filmen är gjord i samma teknik som används av till exempel stora Pixarfilmer, så kallad stereoskopisk 3D. Därmed är det också den första svenska 3D-filmen som gjorts.

- Stereoskopisk 3D innebär att man liksom kikar in i världen, in i rummet, istället för att karaktärerna träder ur den. Man måste alltid tänka på om det tillför något. Världen vi kikar in i hör passar sig för 3D, och blir mer realistisk så. För en del filmer passar 3D riktigt bra, medan en del bör undvika det.

"Resan till Fjäderkungens rike" tävlade i ungdomsklassen på Berlins filmfestival i vintras. Jacobsen tycker att skandinavisk barnfilm har fått hög status ute i världen.

- Det är flera animerade svenska filmer på väg, tre eller fyra bara i år. Det är rätt gott. Den här filmen tävlade mot världens bästa barnfilmer. Den är såld till Lionsgate i Amerika, som ska distribuera den där. Så skandinavisk barnfilm har riktigt god status. Vi berättar riktigt bra historier, det är historier som känns.

Vilka skådespelare som får göra rösterna i den engelskspråkiga versionen är inte klart än. Men originalrösterna blir svårslagna, menar han:

- Edvin Ryding som spelar Johan - så cool! Gustaf Hammarsten och Lennart Jähkel är jättebra. Den svenska versionen är till och med bättre än den danska. Så jag är verkligen nyfiken på vilka de blir. Men det roliga är att de amerikanska skådespelarna måste efterlikna Leif Andrée och Edvin och Lennart. De ska också matcha läpprörelserna.

Blir din nästa film något liknande?

- Jag skriver storyn för nästa film. Vi får se vilka slags figurer det handlar om, får se vad som kommer ut. Det blir helt klart animerat igen.

"Resan till Fjäderkungens rike" har biopremiär på fredag.

| 19 mars 2014 00:01 |