Intervju

Skribent

MovieZine.se

16 mars 2014 | 22:01

Bilrullarna som inspirerade "Need for Speed"

Regissören Scott Waugh såg till att hylla några av de mest kända bilfilmerna.

När det kommer till actionfilmer om racing, biljakter och fartdårar är "Need for Speed" knappast först på banan, det är filmens regissör Scott Waugh ("Act of Valor") väl medveten om. Så istället för att försöka överträffa föregångarna på bioduken såg han till att hedra dem. I en exklusiv intervju berättar Waugh om hur han har slängt in några diskreta hyllningar till andra bilfilmer.

- Jag har växt upp med "Nu blåser vi snuten" och liknande filmer, de har påverkat min filmmakarkarriär. Jag ville därför ha med några vinkningar till mina favorit-bilfilmer. Det kan bara vara en kameravinkel eller en specifik bil jag väljer att krascha. Jag tycker det är kul om man hittar dem under filmen. Men man får se till att vara vaken, för de syns bara i ett par sekunder. 

Var Steve McQueen i "Bullitt" arketypen för Tobey Marshall (Aaron Pauls karaktär)?
 
- En av sakerna som var så fantastiskt med Steve McQueen var att han var en racerbilsförare. Han var en skådespelare, men inte minst en racerbilsförare och det var något som han var under hela hans liv. Jag tyckte att Tobeys karaktär var som en ung Steve McQueen och var verkligen den karaktären. Man kan se det hos Steve när han gjorde "Le Mans". När man ser den filmen känner man att Steve ville verkligen köra Le Mans. Det enda sättet han kunde förverkliga det var att hitta en studio som kunde uppfylla hans racingdrömmar. Det är precis så Tobey Marshall är i "Need for Speed".
 
Det finns en del bilfilmer som har spelats in i San Francisco. Är det varför du valde bland annat den inspelningsplatsen?
 
- Det är det som är kul, att de bästa bilfilmerna har spelats in i just San Francisco. Jag var väldigt bestämd att vi skulle spela in där. Det kändes som det självklara valet, när man vill visa respekt till de här fantastiska filmerna. Vi har en diskret hyllning i filmen till en av de mesta fantastiska bilfilmerna i historien.

En annan av inspelningsplatserna är Moab i Utah som kommer kännas igen av biopubliken. Berätta.
 
- Det är en scen i filmen där helikoptern plockar upp Mustangen och flyger från klipphyllan. En av de mest filmiska bilmomenten jag kan komma ihåg är den i "Thelma & Louise", där slutscenen fryser. Bilden bara stelnar. Man ser att håret rör sig, det är en imponerande tagning och jag ville filma på just den platsen. Den heter Dead Horse Point och den är helt otrolig. Den är dramatisk och pittoresk. Det är varför jag ville gå till de verkliga platserna, för man kan inte kopiera Moab någon annanstans. Jag tycker den är en av världens åtta underverk.

"Need for Speed" gasar på svenska biodukar sedan i fredags.

| 16 mars 2014 22:01 |