Intervju

Skribent

Robert Lange

4 oktober 2012 | 17:01

Anthony Daniels: "Jag är stolt över C-3PO"

Den Sverige-aktuelle skådespelaren berättar exklusivt för MovieZine om alla "Star Wars"-regissörer han har jobbat med.

Britten Anthony Daniels är en av få skådespelare som har varit med i samtliga "Star Wars"-filmer och är idag synonym med den vänliga roboten C-3PO. Om någon har koll på de fyra olika regissörerna som har gjort "Star Wars"-filmerna är det han.

I en exklusiv intervju med MovieZine berättar Daniels väldigt ingående om C-3PO och om "Star Wars".

Jag läste någonstans att C-3P0:s röst skulle ha dubbats av en annan skådespelare från början. Hur kom det sig att det till slut blev du som gjorde rösten?

- Jag hade läst manusutkasten i sex månader innan vi började spela in. En karaktärs röst är minst lika viktig som dess utseende. Hur Threepio skulle se ut var upp till designavdelningen på Elstree och resten var upp till mig. Utifrån det jag läste i manus började jag få fram en väl­digt tydlig bild av hur denne nervöse metallman var funtad. Jag diskuterade inte detta med någon annan i studion eftersom de hade fullt upp med annat.

Jag testade att göra olika röster, allt från HAL från "2001" till Daleks från "Dr Who", men hittade aldrig en röst som fungerade för mig. Sedan åkte vi till Tunisien och började filma och där ute, på Tatooines ödemarker föddes Threepio. Men inte bara fysiskt - till­sam­mans med filmteamet, kameran, stativet och dräkten väcktes han till liv. Och han talade med sin egen röst.

Efter att jag rabblat de meningslösa orden som stod i manus några gånger, sa George att jag inte skulle oroa mig. Jag kunde säga vad jag ville och han kunde fixa rösten senare. Det var lite av en chock för mig. Jag som var van vid att stå på scen eller framför TV-kamerorna där man sa vad man sa och så kvarstod det så. Men jag blev bättre på att rabbla nonsensorden.

- Jag hade en liten mikrofon som var fäst på min panna och en sändare nedstucken i byxorna. Mikrofonen kunde lika gärna också ha fästs där, då den skapade ett förfärligt muffligt ljud. Så för att hjälpa filmklipparna tog de av mitt huvud, ja alltså Threepio:s huvud och jag spelade in ljudspår utan hjälmen. Sedan avslutades filmningen och alla gick hem. Jag minns att jag glömde allt som skett under inspelningen strax därpå. Det hade inte varit speciellt kul. Kylan, värmen, dräkten gjorde att varje dag blev en prövning. För att inte nämna att hela filmen verkade vara dödsdömd.

Sedan blev jag uppringd och skulle till Hollywood. Svårt jet-laggad anlände jag till ljudstudion nästa dag. Det var då jag upptäckte att George hade testat 30 olika skådespelares röster för att ändra min prestation till något som passade hans bild av det hela. Han hade aldrig tänkt sig Threepio som en spänd och uppsträckt brittisk butler. Jag blev ganska överraskad av det hela, nästan lite chockad faktiskt - han kunde ju ha sagt något om det innan. Men vi började lägga in ljudspåren samtidigt som varje scen rullade på. Jag såg då "Star Wars" för första gången.

Hade jag då vetat att Threepio skulle bli min följeslagare under de kommande 40 åren hade jag kanske försett honom med en annorlunda röst. Hans röst har en högre tonhöjd än min och låter mera ansträngd längre bak i strupen. Trots alla röstlektioner jag tidigare tagit vid teaterskolan var det ganska svårt att hålla sig lugn och avspänd. Efter en lång inspelningssession kan jag känna mig ganska spänd, speciellt om Threepio har varit i fara och reagerat med panik. Vilket han ofta gjort.

Threepios röst är hans röst. Jag gör den men konstigt nog blir det totalt hans. Hans röst fungerar perfekt med hur han rör sig och reagerar. C-3PO är C-3PO. Just därför kunde George inte hitta en skådespelare som passade honom bättre än jag och det är jag glad över.

När du för första gången gjorde rollen som C-3P0 i "Star Wars: A New Hope", kände du redan då på dig att du var med i något som skulle bli så pass stort?

- Inte just då. Vi gav alla våra repliker med professionell uppriktighet, men jag tror att Carrie Fisher, Mark Hamil och Harrison Ford har erkänt att de, precis som jag själv, trodde att filmen aldrig skulle ta sig till biodukarna.  Det var inte en film som jag ville se. Det var endast George som helhjärtat trodde på det hela. Han fick stå ut med så många motgångar, både fysiska och psykiska, för att ro projektet i hamn. Han var hela tiden helt benhårt inställd på att förverkliga sin dröm, trots tvivlande skådespelare och produktionsbolag, halvfungerande robotar och katastrofalt väder. Det hela är en ett praktexempel på hur en stark självkänsla och vilja leder till en fantastisk succé. Han förtjänade verkligen det.

Kan du beskriva alla "Star Wars"-regissörer som du jobbat med, hur var de att arbeta med?

- George har själv sagt att han föredrar redigeringsdelen i filminspelningar, när skådespelarna är "inlåsta" i plåtburken med filmrullen. Han hade så mycket tankar och idéer kring dessa filmer, hela produktionen fanns i hans huvud. Jag tror att han helst vill att skådespelarna skall göra sitt och sen gå hem. Efter det kan han sätta ihop alla bitar och skapa magi. Han var med oss under hela tiden under "Return of the Jedi" trots att det var Marquand som tekniskt sett regisserade filmen. Det var bara under "The Empire Strikes Back" som George inte var med oss hela tiden, då vi hade den sprudlande entusiastiska Irvin Kershner som regissör. Kershner verkar gilla skådespelare, vilket långtifrån alltid är någon enkel sak. Han kunde verkligen hålla energin igång och skapade den kanske mest beundrade filmen i "Star Wars"-sagan.

Vad var din första reaktion när du fick reda på att det skulle göras tre nya "Star Wars"-filmer (Episod I, II och III)?

- Jätteglad!

Under och efter "Star Wars"-filmerna har du fortsatt att porträttera C-3PO i ett flertal, TV-serier, spel och animerade filmer. Har det skapats ett starkt band mellan dig och denna karaktär?

- Definitivt. Och det är så många producenter och regissörer som uppskattar att jag med min erfarenhet av Threepio kan göra om hans repliker och ändra på hans attityd för att verkligen få dem att passa hans karaktär. Det är mycket viktigt att han förblir konsekvent oavsett om det handlar om TV-reklam eller ett avsnitt av "The Clone Wars". Jag är stolt över Threepio och jag gillar honom. Jag tror faktiskt att han är ganska förtjust i mig också, men det skulle han såklart inte våga erkänna.  Jag hade en sådan tur att George hade modet att ändra sin uppfattning och behålla min röst till karaktären. Jag skulle säkerligen inte fortsatt med rollen om det inte blev så. Men nu står jag här, efter alla dessa år, och ska snart börja spela in fler specialavsnitt till "Star Wars Detours".

Känner du någonsin att du skulle vilja lämna over karaktären till en ny skådespelare?

- När jag återskapade Threepio för "Star Tours - The Adventures Continue" at Disney, var regissören förvånad över att jag kunde matcha min röst till ljudspåren som jag skapade för sisådär 22 år sedan. Och jag kommer fortfarande in i kostymen. Men en dag blir jag för gammal för att ta på mig besväret och de kommer att börja jobba på en perfekt imitation av rösten. Men det är långt kvar till dess.

C-3PO är en karaktär som har hängt med oss genom hela "Star Wars"-sagan. Vad är ditt favoritögonblick från denna resa?

- När jag får göra Threepios röst för någons 4-åriga barn som inte tror att jag verkligen är Threepio. När jag yttrar "Hello. I am See-Threepio, human cyborg relations" kan man nästan se mina ord åka in i ungens öra. Sedan följer en kort paus när deras hjärna bearbetar ljudet och därefter kommer igenkännandets underbara leende. Ren lycka för mig!

Om du skulle behöva välja att spela en karaktär från "Star Wars" utöver C-3PO, vem skulle det vara och varför?

- Vilken karaktär som helst vars kostym tillåter dem att sitta och gå på toaletten när som helst de vill.

Du dök ju faktiskt upp som en annan karaktär i "Revenge of the Sith". Berätta om det.

- Jag frågade George om jag för en gångs skull kunde få visa mitt ansikte i en "Star Wars"-film. Och hans sa "självklart." Så då gjorde jag det. Två gånger faktiskt. Karaktären Faytonni var inte en löjtnant från början, men uniformens ärmar var för korta. Men Michael, en kille från kostymavdelningen, passade in den på mig genom att sy fast guldgaloner kring vristerna och där stod jag. Befordrad.

Missa inte chansen att träffa Anthony Daniels, som kommer till Sci-fi-mässan i Helsingborg i helgen.

| 4 oktober 2012 17:01 |