Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

2 september 2003 | 01:01

Andreas Wilson - I ondskans grepp

"Ondskan" är namnet på Jan Guillous succéroman som nu har filmatiserats. En populär bok har blivit en minst lika bra film. Vår recensent Micke är imponerad, och berömmer speciellt skådespelarnas insatser. Så MovieZine tog ett snack med filmens huvudperson - Andreas Wilson - för att få veta mer om honom och hans första filmroll.

"Erik är en kille med ett helt eget synsätt på livet. Det gäller att överleva helt enkelt. Han är både en ledare och en streetfighter, men det är en roll han tvingats in i. Nu får han en chans att ändra på det han inte gillar med sitt liv, men han kan inte vika sig för förtrycket." Så berättar Andreas Wilson om sin rollfigur Erik Ponti, i den nya svenska dramathrillern "Ondskan".

Jan Guillous "Ondskan" är en av de populäraste och mest framgångsrika svenska böckerna någonsin. Sedan 1981 har den lästs av över 2 miljoner svenskar, och är något av en modern klassiker. "Jag hade läst den i högstadiet, och har även sett Benny Hags dramatisering på Dramaten," säger Andreas. "Sen läste jag om den under arbetet med filmen. Jag tycker det är en stark bok som det är svårt att värja sig från. Det är en väldigt rak berättelse som griper tag i en".

På vita duken är Andreas en nykomling, men han är inte helt ovan på scenen. 1998 fick han en roll i "Råttfångaren" på Dramaten och har sedan dess bland annat haft ledande roller i "Grease" och "West Side Story", samt en liten roll i Lars Noréns "Detaljer". Rollen i "Ondskan" fick Andreas mest av en slump. Han träffade regissören Mikael Håfström på en fest ett år tidigare, och de småpratade lite om ett annat projekt som var på g. Det blev ingenting där, men när man letade efter huvudkaraktären till "Ondskan" fick Andreas en förfrågning om att provfilma. "Vi hade bara två veckor till inspelningsstart, så det var full rulle", berättar han. "Jag blev glad när jag fick höra att jag hade fått rollen, men det fanns inte mycket tid att tänka, redan samma eftermiddag bar det av till Eriksdalsbadet för att börja crawl-träning."

Inför rollen som Erik fick Andreas Wilson träna kondition, styrka och simning i princip varje dag. Ett annat inslag i träningen var slagsmålsträning, s k stage fighting, för att kunna vara trovärdig i slagsmålsscenerna. " Det krävs mycket träning och teknik. Vi jobbade med en stuntkoordinator, Kimmo Rajala, som var väldigt bra och noggrann. Ofta hade vi slagsmålsrep på kvällarna efter inspelning, så det var långa dar, men jag tycker vi har lyckats bra."

"Jag ser Erik som en väldigt fysisk person men självklart har han ett komplext inre också. Att läsa om boken gav mycket också. Där finns Eriks tankar utskrivna, sen får man relatera det till egna erfarenheter."

Långa dagar och ett hårt träningsschema var inte det enda ansträngande med inspelningen, men man gör vad man måste, enligt Andreas. " Självklart kan det vara jobbigt att stå i ett artificiellt regn eller gå upp halv fyra på morgonen för att få blåtiror sminkade, men när det är en del av det man brinner för så är det bara så. Alla gör vad som krävs för att det ska bli bra helt enkelt. Men samtidigt var det roligt. Vi kom väldigt bra överens allihopa, Det kändes viktigt att ha en bra stämning i teamet när vi arbetade med sådana känslor som filmen berör."

"Ondskan var en väldigt häftig resa", säger Andreas om sin första filmroll. "Rollen krävde så många olika känslor och jag fick testa mycket hos mig själv. Vi hittade ett bra arbetssätt som kändes naturligt och stämningen under inspelningen gjorde också att jag vågade blotta mig och spela ut."

Rolltolkningen är lysande och mycket trovärdig, men finns det då några likheter mellan skådespelaren och karaktären?

"Vi är nog ganska reserverade båda två. Annars är vi rätt olika. Jag har inte alls den våldsamma vardag som Erik har. Kan faktiskt inte minnas att jag slagits. Erik är ju på flera sätt skadad av sin uppväxt, samtidigt är han stark, en överlevare som inte viker sig. Det är en karaktär som utvecklas under filmens gång. I slutet har det hänt mycket och han har fått omvärdera flera saker. Denna mångsidighet gjorde karaktären väldigt intressant."

Om mindre än en månad lär Andreas Wilson bli ordentligt igenkänd på stan. "Lite märkligt kommer det nog kännas", säger han. "Det är svårt att veta hur man ska förbereda sig på en sån grej, men jag försöker stå stadigt på jorden". Förhoppningsvis är det inte sista gången vi får se Andreas på vita duken. Han hoppas kunna fortsätta med film. "Att filma kändes väldigt bra, ett uttryckssätt som passar mig."

"Ondskan" har redan skickats till flera filmfestivaler i bl.a USA, Kanada, Korea, Italien och Norge. Filmen har svensk biopremiär i Umeå den 19 september och i resten av landet den 26 september.

| 2 september 2003 01:01 |