In Another Country (2012)

Drama

 Visa synopsis

Fullständigt lysande

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Kim Nilsson
(kim@moviezine.se)

#SFF12 - Hupperts typiska franskhet kommer väl till pass i denna roliga, melankoliska och koreanska filmnovell om kommunikation, kärlek och fyrar.

Att Sydkoreas filmindustri beundras världen över är ingen hemlighet, men det är knappast för sina "feel-good"-filmer. Tvärtom är det ofta brutala handlingar, innovativa bildspråk och obeskrivbara narrativer som gör dem så spännande. Därför är det oerhört spännande att Hong Sang-soo försöker sig på något så annorlunda som en rak och enkel film om tre olika franska kvinnor som besöker den sömniga orten Mahong. Tvisten är att samtliga spelas av franska Isabelle Huppert.

Med ett upplägg som direkt kommer avskärma de som vill ha sin handling linjär, startar Hong sin berättelse där en hotelldrivare minns tre kvinnor som bott på hotellet. En regissör, en husfru och en lämnad professor, alla på jakt efter någon form av mening med livet. Trots att kvinnorna är tre olika individer stöter de på samma karaktärer och händelser i byn. Vem som är sann är upp till åskådaren att bedöma.

"In Another Country" handlar om kommunikation. Om hur vi människor försöker knyta an till varandra och hur svårt det faktiskt är. Det demonstreras inte minst genom att låta koreanska skådespelare kommunicera på knackig engelska med en lika språkförvirrad fransyska. Huppert, med sitt franska vemod, passar som handen i hansken i denna miljö och får visa prov på sin underskattade komiska talang. Hong skapar karaktärer som det är lätt att skratta med och känna för, trots att det episodiska upplägget kan störa.

Det är vackert, gripande och mycket varmt. En film att må bra av utan att egentligen kunna motivera varför. Som om Muminmammans anteckningar filmatiserats med hjälp av Bergmans allra bästa fingertoppkänsa. Fullständigt lysande!

Gillar du denna film?
Poster In Another Country (2012)

Är du peppad för denna film?

Bara 1 är peppad!

Filmfakta

  • Originaltitel:Da-reun na-ra-e-suh
  • Land:Sydkorea
  • Språk:Engelska, Koreanska
  • Längd:1tim. 29min.
  • Länkar:IMDB

Regissör

Medverkande