What/If 2019

Thriller
USA
50 MIN
Engelska
What/If poster

Synopsis

En mörk thrillerserie som utforskar konsekvenserna av vad som händer när hederliga människor börjar göra oacceptabla saker. Serien följer ett nygift par med ekonomiska problem som accepterar ett lukrativt men moraliskt tveksamt erbjudande från en mystisk kvinnlig välgörare.
Ditt betyg
2.4 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
WHAT/IF
Seriepremiär
24 maj 2019
Digitalpremiär
24 maj 2019
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
10
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Pilot
2019-05-25
02
What Now
2019-05-25
03
What Happened
2019-05-25
04
What Drama
2019-05-25
05
What Next
2019-05-25
06
What History
2019-05-25
07
What Ghosts
2019-05-25
08
What Secrets
2019-05-25
09
WTF
2019-05-25
10
What Remains
2019-05-25

Recensent

Ida Forsgren

24 maj 2019 | 20:00

Psykologiskt drama utan djup

Netflix nya serie ”What/If” är ett psykologiskt drama som saknar djup och originalitet. Behållningen är Renée Zellweger i rollen som sexig och manipulerande riskkapitalist med ett mörkt förflutet.
Allt händer av en anledning. Det är mantrat i ”What/If” och även seriens inledande replik, när den inflytelserika affärskvinnan Anne Montgomery (Renée Zellweger) för en monolog med sig själv: ”Allt händer av en anledning. Tänk om ditt liv oavsett alla ansträngningar redan har ett förutbestämt öde, som du inte har kontroll att styra över”

Men för att tala klarspråk: Ssrien handlar om Lisa och Sean Donovan, ett till synes lyckligt gift par i San Francisco. Lisa (Jane Levy) har bara ett problem, ingen affärshöjdare från Silicon Valley vill investera i hennes biotech-företag Emigen och pengarna börjar sina.

Då kommer stans superrika och ökända riskkapitalist Anne Montgomery till undsättning. Det finns bara en hake: i utbyte mot en investering på 20 miljoner dollar kräver hon att få en natt tillsammans med Lisas make Sean, med kravet att Sean inte får berätta något för Lisa om vad som hände. Paret går med på dealen, men när Sean (spelad av Blake Jenner känd från ”Glee”) kommer hem dagen efter helt förstörd med blodig hand ställs deras tidigare så lyckliga äktenskap på sin spets…

Vad som sedan följer är en slags domino-effekt där Lisa och Seans ödesdigra beslut förändrar allt, både för dem och människorna runt dem (”Allt händer av en anledning”). Öden vävs in i varandra när mörka hemligheter kommer upp till ytan. Och i mitten av stormen står Anne Montgomery med perfekt fönat hår som drottningen på schackbrädet och styr pjäserna dit hon vill.

Låter det spännande? Det är det, emellanåt. Men det som hade kunnat bli en underhållande djupdykning i moralism och det mänskliga psyket, blir istället ett magplask i förutsägbarhet och klyschor. I sina bästa stunder skildras realistiska relationer och intriger, som den mellan gayparet Marcos och Lionel. I sina sämsta stunder är serien som en rip-off på ”Sunset Beach”, amerikanska såpoperan jag sträckkollade som 14-åring, med överdriven dramaturgi och platta repliker.

Vad som ändå håller mig kvar i tio avsnitt är Renée Zellweger, för mig någonstans alltid förknippad med Bridget Jones, men som här är klippt och skuren för rollen som sexig multimiljonär. Anne Montgomery är en intressant karaktär. Serien ger några tillbakablickar till hennes barndom, en hemsk tillvaro av isolering och psykisk misshandel, vilket ger förståelse för den vuxna Anne Montgomerys kyliga beteende och brist på empati. Serieskaparen Mike Kelley borde ha utvecklat karaktären ytterligare.

”What/If” är ett psykologiskt drama som inte riktigt berör på djupet. Om du däremot vill ha dramatiska intriger med en twist på slutet, är det här den perfekta serien att slentriankolla en regnig söndag när ingenting annat händer.
| 24 maj 2019 20:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Hur kan denna sörjan tillåtas gå igenom och få grönt ljus av Netflix. Manuset är A formuläret/barnkursen i hur man inte bör skriva manus. Bara i de första fyra sidorna av man avhandlat platt informationsdialog till absurdum. Karaktärer som pratar med varandra som om dom aldrig träffats förr när dem skall spela kollegor och äkta makar. Noll kemi, noll trovärdighet. Kan absolut inte få högre än en 1:a i betyg.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu