The Regime 2024-

Drama
USA
Engelska
The Regime poster

Synopsis

Dramaserie som under ett år följer en auktoritär regim i dess palats medan saker och ting börjar falla samman.
Ditt betyg
2.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

29 februari 2024 | 21:30

Skruvat och bisarrt i tyrannsatir

Stabila Kate Winslet som maktgalen diktator? Ja, det är premissen i allt annat än vanliga “The Regime” - en politisk satir som balanserar mellan många genrer men som mest av allt låter Winslet leva ut sin inre knäppgök.
I denna svarta komediserie à 6 avsnitt styr förbundskansler Elena (Kate Winslet) ett icke-namngivet europeiskt land med en ganska naiv järnhand. Hennes lyxiga vardag består av olika banketter, hålla tal samt sitt dagliga “potatisspa”. Tillvaron ställs på sin spets när den ganska buffliga och okonventionella soldaten Herbert (Matthias Schoenaerts) kommer in i hennes närmsta garde. Hans något instabila personlighet påverkar den paranoida Elena och i takt med att hans inflytande över henne, och landet, blir allt större hopar sig orosmolnen och framtiden för den här ytterst speciella regim ser riktigt skakig ut.
 
Dessa sex avsnitt om en påhittad regim kommer ifrån skaparen Will Tracys hjärna, som redan tidigare har hittat på andra knäppa och maktgalna karaktärer i serien “Succession” och i fine dining-satirfilmen “The Menu”. Syftet är dock inte att det på något sätt ska vara en replik mot något specifikt samhälle idag - utan det ska vara en helt fiktiv värld, därav att vi aldrig får veta exakt vilket riktigt land som det skulle likna mest. Istället är det ett centraleuropeiskt land som domderas av en härskarinna utan dess like.
 
Jag ska vara ärlig med att det tog mig en stund att sätta mig in i den här nya världen och förstå vad som egentligen står på. Kate Winslet är för mig en fenomenal skådespelerska i bland annat “The Reader”, “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” och givetvis “Titanic”, men som jag aldrig sett blomma ut på det här viset förut - och med all rätt. Hon styr och ställer, kör med folk, klär sig i märkliga frisyrer och talar med en överlägsen ton där hon dessutom försöker dölja att hon lätt läspar. Winslet måste ha njutit till fullo av att gå over the top med svordomar, högfärdighet och att enkelt avfärda folkets bestyr och hungersnöd som “tough tits”.
 
Merparten av seriens scener utspelar sig inom palatsets väggar, vilket nästan ger en sorts “sitcom”-känsla med de många hätska diskussionerna vid det långa bordet. Tanken är väl också att detta ska spegla just den totala avsaknad av självinsikt som Elena bär på, då hon verkar ha noll koll på vad hennes folk egentligen tycker. Hennes bisarra syn på sin egen befolkning är riktigt rolig, till exempel när hon i direktsänd TV plumpt utbrister till en “lantisunge” att denne luktar illa.
 
Det är skruvat, absurd och stundtals “peak” svart humor. Ibland är det rent utsagt märkligt (det är allt från hallucinationer tills att det förs monologer med de döda) medan det vid andra tillfällen verkar som att de vill blinka åt en mer allvarsam historia. Det gör berättelsen aningen ojämn, då det genremässigt blandas hejvilt av politiskt drama, satir, lite romantik och action. Kul på pappret och även då och då på skärmen, men jag tycker faktiskt också att det då och då märks att avsnitten är skrivna av olika personer.
 
Vilket land som Elena egentligen styr över lämnas till tittarna att spekulera kring, men i den här världen så verkar ändå våra “riktiga” länder finnas. I en minnesvärd scen ser vi bland annat Elena gå head-to-head med den amerikanska (kvinnliga) presidenten, vilket känns som en uppdaterad variant på den passivt aggressiva Hugh Grant och Billy Bob Thornton som vi såg i “Love Actually” för många år sedan. Hugh Grant syns för övrigt också här i seriens avsnitt, i form av ett litet gästspel där han inte kanske alltid har tur när han tänker.
 
Kan då denna torra, svarta komedi till nyskapande TV-serie vara något? Ja, det bjuds i alla fall på en rejäl åktur under tiden de sex avsnitten snurrar förbi. Jag hade önskat något mer nyanserade karaktärer då det vid en sträcktitt blir lite enformigt (och lätt förutsägbart), men å andra sidan så njuter jag av att se Winslet i en riktigt helknäpp och oväntad roll. Mer galenskap, det behöver vi verkligen i vår seriösa omvärld.
 
| 29 februari 2024 21:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Regime
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu