The Other Black Girl 2023-

The Other Black Girl poster

Synopsis

Nella är en afro-amerikansk redaktörsassistent på ett förlag där resten av de anställda är vita. Hon blir därför väldigt exalterad när hon får en ny mörkhyad kollega i Hazel. Men är Hazel en vän eller en fiende?
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Other Black Girl
Seriepremiär
13 september 2023
Digitalpremiär
13 september 2023
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Språk
Engelska
Land
USA

Recensent

Jonatan Blomberg

14 september 2023 | 14:50

Bingevänlig satir i myskoförpackning

RECENSION: "The Other Black Girl" bjuder på tunga "Get Out"-vibbar samtidigt som tonen hålls avsevärt mer lättsam och bingevänlig när vi kastas in ett underhållande mysterium.
Till skillnad från trailern till "The Other Black Girl", som till en början målar upp en vanlig arbetsplatskomedi, så råder det ingen tvekan om det här är en tv-serie som är något utöver det vanliga. Redan från första stund så får vi ta del av en tillbakablick som tydligt visar att det lurar ett kusligt mysterium under den mer komiska och underhållande ytan.
 
Serien är baserad på den bästsäljande boken med samma namn och hoppar friskt i både ton och genre från en scen till en annan under den första säsongen. Den bästa liknelsen jag kan få till är nog att tänka på "The Other Black Girl" som en kombination av "Only Murders in the Building", Jordan Peeles "Get Out" och Netflix-serien "Dear White People". Vid ett tillfälle under säsongen nämns till och med "Get Out" vid namn.
 
Nella Rogers (Sinclair Daniel) arbetar som administratör åt en av redaktörerna hos det framgångsrika bokförlaget Wagner Books i New York. Hon har sedan länge varit den enda afroamerikanska kvinnan på företaget och det börjar nu närma sig 35 år sedan man senast gav ut en bok från en afroamerikansk författare. Nella drömmer däremot om att själv bli en av förlagets redaktörer och förändra kulturen inom företaget från insidan. 
 
Vi tittare släpps in i handlingen den dag som Nella kliver in på jobbet och inser att man precis anställt Hazel-May McCall (Ashleigh Murray, som du möjligtvis känner igen från "Riverdal") som en av hennes närmsta kollegor. Och som namnet på serien antyder, så syftar "The Other Black Girl" alltså på Hazel. De båda kollegorna blir givetvis snabbt nära vänner och förvånas över hur mycket man har gemensamt. Hade det här varit en helt vanlig komediserie så hade vi nog alla kunnat lista ut ungefär vilken typ av serie det här hade varit.
 
Nella börjar däremot plötsligt få mystiska lappar och tror sig höra konstiga röster, om att hon behöver fly från Wagner. Samtidigt, efter att ha blivit peppad av Hazel, börjar hon ta för sig allt mer på jobbet och inser att hennes drömmar kanske inte är så långt borta ändå. Och tack vare både Sinclairs och Ashleighs kemi och skådespel tillsammans, så går de halvtimmaslånga avsnitten att avverka i ett rasande tempo utan någon större ansträngning. 
 
När det kommer till avslöjandet av seriens "mysterium", så tycker jag väl tyvärr inte riktigt att det lyckas leva upp till förväntningarna som jag själv hade byggt upp under säsongen. Men jag uppskattar i alla fall hur man försöker hålla det någorlunda originellt och faktumet att det inte är något som lämnades oförklarat i ett cliffhanger-slut. Med tanke på "Get Out"-vibbarna så kan det däremot ha varit jag själv som satte orimligt höga förväntningar. 
 
Sammanfattningsvis så tycker jag ändå att "The Other Black Girl" lyckas bjuda på en lättsam och trevlig bingeupplevelse. Faktumet att man väljer att släppa hela säsongen på en gång tyder också på att man även från skaparnas sida förväntar sig att tittarna kommer att avverka ett helt gäng avsnitt i en enda sittning. Och det finns utan tvekan tillräckligt mycket god underhållning för att man ska vilja sitta kvar. Frågan är bara om tillräckligt många kommer att ge serien en chans för att vi ska få någon fortsättning?
 
Hela den första säsongen av "The Other Black Girl" finns tillgänglig på Disney+.
| 14 september 2023 14:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Other Black Girl
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu