Star Wars: Tales of the Jedi 2022-

Star Wars: Tales of the Jedi poster

Synopsis

Animerad antologiserie som utforskar olika Jedi-karaktärer från prequelfilmernas era. Här möter vi bland andra Ahsoka Tano och Count Dooku.
Ditt betyg
3.7 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Star Wars: Tales of the Jedi
Seriepremiär
26 oktober 2022
Digitalpremiär
26 oktober 2022
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
6
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Life and Death
2022-10-26
02
Justice
2022-10-26
03
Choices
2022-10-26
04
The Sith Lord
2022-10-26
05
Practice Makes Perfect
2022-10-26
06
Resolve
2022-10-26

Recensent

Fanny Degerfelt

27 oktober 2022 | 09:00

Spännande antologi i ett omständigt format

RECENSION. De två jedierna Ahsoka Tanos och Greve Dookus liv i brottstycken. I animerade "Tales of the Jedi" får vi se lasersvärd, moraliskt tvetydiga besult, fulsöta djur och förräderi.
I denna antologiserie på 6 väldigt korta avsnitt får vi följa med två bekanta men kanske inte välkända ansikten från andra Star Wars-medier. Vi får se brottsstycken ur jedierna Ahsoka Tano och Greve Dookus liv, stunder många gånger genomsyrade av både mörker och triumf, de problem de ställs inför som gör att de hamnar på varsin sida i en blodig konflikt det gjorts både tv-serier och filmer om.
 
Vilka är då Ahsoka och Dooku?
 
Serien förutsätter att du vet vilka de här personerna är, så det är bäst vi friskar upp minnet lite. Spoilers för saker som är många år gamla, antar jag.
 
Ahsoka är en jedi, främst känd från den animerade serien ”The Clone Wars”. Hon brukade vara Anakins (aka Darth Vader) padawanlärling. Hon överlevde Order 66, då Kejsaren beordrade att alla jedier skulle mördas, och har sen dess bidat sin tid i det fördolda. Ni minns säkert när hon dök upp i andra säsongen av "The Mandalorian" i ett av seriens bästa avsnitt.
 
Någon gånger under 2023 kommer det en live action-serie med Ahsoka (där spelad av Rosario Dawson) i huvudrollen. Ahsokas portion av ”Tales of the Jedi” ger en väldigt snabb bakgrund till den som inte orkar kolla på de animerade serierna och filmerna.
 
Det känns dock lite som att någon förberedde ett avsnitt om Dooku, och någon på kontoret sa ”vänta vi har den här serien som kommer nästa år, påminn folk om att den är på ingång”.
 
Greve Dooku dök upp för första gången i ”Klonerna anfaller” - den sämsta Star Wars-filmen, ni kan inte övertala mig om något annat. Han är en jedi som hade Yoda som mästare, men han lockades av den mörka sidan. Han jobbar bakom scenerna för Kejsare Palpatine, och såg bland annat till att klonarmén hände. Han är också – på sitt sätt – en av anledningarna att Anakin hamnar på den mörka sidan.
 
Dooku spelades av Christopher Lee i filmen, så om du inte sett den animerade serien blir det eventuellt något förvirrande att han låter mindre som Saruman och mer som Snape.
 
Det är ett intressant koncept att göra en serie om två jedier som gör helt olika livsval, men de olika berättelserna flätas inte ihop på ett tillfredsställande vis. Vi får se ett par formativa stunder ur deras liv, brottstycken som visar hur de hamnade där de hamnade. Kärnan är hur olika personer ser på orättvisor, och hur olika man kan se lösningen på de orättvisorna. Vissa personer blir hjältar, andra blir fascister. "Tales of the Jedi" hade absolut kunnat vara längre och gått djupare med det.
 
Innehållet funkar övervägande bra, men formatet däremot... Avsnitten är väldigt korta, ungefär 10 minuter vardera, och att hacka upp något så kort gör det svårt att få upp flytet man vanligtvis får när man binge-tittar på en tv-serie. Det är ett i-landsproblem, men det blir irriterande att klicka bort till nästa avsnitt var tionde minut. En film hade varit att föredra.
 
Men klagomål till trots, ”Tales of the Jedi” är underhållande, även om tar slut lite snabbt. Den hade kunnat gå djupare, men hanterar det som finns där ganska väl, de moraliska implikationerna kring flera av Dookus beslut är värda att diskutera. Återigen lyckas en animerad Star Wars-serie smyga in ett otippat mörker i något riktat till barn, men på ett balanserat sätt. Dooku blir definitivt en mer dynamisk karaktär, jag tror särskilt att de som bara sett honom i prequel-filmerna kommer att uppskatta detta intressanta bakgrundsmaterial.
 
Det är en kort liten antologiserie, kanske inte nåt man minnas om ett år, men perfekt om du har lite över en timme att döda och känner att "Clone Wars"-serien är för skrämmande med sin krossande längd på nästan tre dagar speltid.
 
Stretcha pekfingret innan bara, så att du inte får träningsvärk av att trycka på vidare till nästa avsnitt hela tiden.
| 27 oktober 2022 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Star Wars: Tales of the Jedi
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu