Max Anger 2021-

Drama
Sverige
44 MIN
Svenska
Max Anger poster

Synopsis

Max Anger har hela sitt vuxna liv försökt springa ifrån sitt förflutna och begrava det djupt inom sig. Som en följd har ett trauma från barndomen vuxit sig större och mörkare. Det är först när han möter kärleken Pashie som han vågar glänta på dörren till sitt inre. När hon plötsligt försvinner startar en intensiv och riskfylld jakt som leder honom till Sankt Petersburg. En farlig väg som tvingar Max att konfrontera både sitt inre och sitt förflutna.
Ditt betyg
2.2 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
The Secret
2021-06-06
02
The Hunt
2021-06-06
03
The Trojan
2021-06-06
04
The Discovery
2021-06-06
05
The Spy
2021-06-06
06
The Castling
2021-06-06
07
The Father
2021-06-06
08
The Truth
2021-06-06

Recensent

Charlotte Brange

7 juni 2021 | 09:00

Svag historia om ryskt spioneri

I tv-dramat ”Max Anger – With one eye open” är året 1996 och en omfattande telekomaffär mellan Sverige och Ryssland genomförs – kanske. Viaplays tv-serie om den undersökande soldaten Max Anger är lovande, men lyfter aldrig.
I det ryska spiondramat ”Max Anger – With One Eye Open” möter vi självaste Max Anger (Adam Lundgren), en före detta militärsoldat som har en hemlig relation med den outsourcade kollegan Pashie (Evin Ahmad). Relationen hålls under bordet då Max hanterar topphemliga dokument som kan kopplas till en massiv telekomaffär mellan Sverige och Ryssland – som för företagets överlevnad måste gå igenom. När Pashie försvinner ifrågasätter Max hennes identitet som en möjlig rysk spion, och kastar sig i väg för att hitta henne.

Parallellt som Max Anger och hans nyfunna taxichaufför, ryska Mira (Ieva Andrejvaite) härjar runt i St Petersburg, kämpas det lika mycket bakom skrivborden hemma i Sverige. Det blir snart ett sorts kallt krig över skrivbordspärmarna om hur företag ska skötas, och inte skötas. Illvilliga ryska makter vill dessutom med alla möjliga medel få olaglig insyn i det svenska, tillika omfattande, telenätverket.

Åtta avsnitt bjuds vi på i säsong ett av Max Angers ryska äventyr. Det inledande mer intima porträttet av Max och Pashie var absolut min favoritdel, men den typen av innehåll byttes snart bort mot råare, och mer opersonliga, skeenden. Resten av tv-serien blir något av en katt- och råttalek, både bland ryska bakgator men även bland tuffa företagsförhandlingar. Ingen verkar vilja berätta sina egentligen baktankar, även om det skulle behövas.

Den härliga 90-tals-känslan ska teamet bakom ha all cred för. IT-hajpen, knapptelefoner och faxmaskiner i en enda röra; får mig att längta tillbaka till en svunnen och enkel tid där man faktiskt kunde slippa att bli nådd bara man gick hemifrån. Det hade dock kunnat utforskat ännu mer, då den numera stenåldersdoftande tekniken hade kunnat ge en lite humoristisk glimt bland den önskvärt stenhårda dramatik vi får se.

Evin Ahmad som här närmst var briljant i tv-serien ”Snabba Cash” (2021-) får på tok för få spelminuter och blir efter den starka inledningen något underanvänd. Med åtta avsnitt hade det funnits plats att bygga ut karaktärerna betydligt mer och göra dem lättare att tycka om. Adam Lundgren gör sitt jobb som Max, men det blir tråkigt anonymt nästan fram hela vägen till slutminuten.

Med tanke på hur många gånger det under seriens gång sägs ”Max Anger” gissar jag på att vi borde komma ihåg det och att detta absolut inte är det sista vi ser av honom. Det här var bara första delen i bokserien skriven av Martin Österdahl – så jag ser fram emot en bättre, tätare, och mer intressant story vid nästa tillfälle.
 
| 7 juni 2021 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Med tanke på hur skrala recensioner serien har fått är jag förvånad över hur mycket jag gillade den. Suveränt skådespeleri, grymt snygga miljöer och en historia som, åtminstone jag, tyckte var väldigt spännande ända till slutet. Läste någonstans att en kritik mot serien var att karaktären Max Anger var alldeles för ytlig, vilket jag inte alls förstår. Tyckte att Adam Lundgren gjorde ett lysande jobb med att, med relativt små medel, illustrera Max inre slitningar. I det stora hela en riktigt bra serie och jag hoppas verkligen på en fortsättning.
Läs mer
1
Jämställdhetshetsen genomsyrar hela serien, tråkigt.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu