Magic City 2012-2013

Drama Mysterium
55 MIN
Engelska
Magic City poster

Synopsis

Kretsar kring gangsters och andra individer från Miami Beach i slutet på 50-talet.
Ditt betyg
3.0 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Magic City
Seriepremiär
30 mars 2012
Antal säsonger
2
Antal avsnitt
16
Avsnittslängd
Språk
Engelska
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
The Year of the Fin
2012-03-30
02
Feeding Frenzy
2012-04-13
03
Castles Made of Sand
2012-04-20
04
Atonement
2012-04-27
05
Suicide Blonde
2012-05-04
06
The Harder They Fall
2012-05-11
07
Who's The Horse and Who's The Rider?
2012-05-18
08
Time and Tide
2012-06-01

Recensent

Viktor Jerner

9 juni 2014 | 01:18

Korruption, gangsters och Miami Beach

Mojitos sänks i en sinnessjuk takt, poliser mutas som aldrig förr och lik flyter upp på Miamis vita stränder. Dekadensen är hög när den amerikanska TV-kanalen Starz följer upp sitt vassa politiska drama "Boss" med ytterligare en serie som höjer deras ribba.

Jeffrey Dean Morgan gör här rollen som Isaac "Ike" Evans, en hotellmanager som försöker få sitt paradis Miramar Playa att växa till den ultimata boendeupplevelsen när 50-talet tar sina sista andetag. I mångt och mycket försöker han hålla sig inom lagens ramar och spela säkra kort i sin expansion, men när facket lägger sig i börjar han stöta på problem. I ren desperation vänder han sig till sin gamla bekantskap Ben "The Butcher" Diamond (Danny Huston), vars brutala maffiaverksamhet får allt mer makt i Miami-området. Det dröjer dock inte länge innan Ike inser vilket misstag han gjort, men han har satt sig i en situation som är allt annat än lätt att ta sig ur.

Serien kretsar kring spelet mellan dessa två individer, samt en hel del andra karaktärer som stryker omkring i deras värld. Ikes fru Vera (Olga Kyrolenko) och hans två söner Stevie (Steven Strait) och Danny (Christian Cooke) är alla djupt involverade i hans affärer och får följa med på hans skakiga navigering genom högst osäkra vatten, vare sig de vill det eller inte. Är man med i leken får man leken tåla, och det får dessa karaktärer erfara på allt mer otrevliga vis.

Det bästa med "Magic City" är att det är en så avslappnad och skön serie. Miljöerna är soliga, dryckerna är potenta, människorna är vackra och bilarna är snabba. Man trivs här, helt enkelt, då Miami Beach är en ljuvlig plats att fly till när Sverige blir allt för mörkt. Serien funkar inte bara som välbehövlig eskapism heller, utan håller relativt hög kvalitet rakt igenom. Den är snygg, välskriven och välspelad på i princip alla plan och håller hög trovärdighet när det gäller skildringen av perioden. Allt har dock sina brister, och inte ens i Miami är sanden kritvit på alla ställen.

Den här serien bjuder på kopiösa mängder naken hud och allt för många gånger känns det totalt omotiverat och smått exhibitionistiskt. Lite i stil med HBO:s "Game of Thrones" alltså, fast kanske ytterligare ett snäpp värre. Även om Huston ibland visar hela härligheten är det kvinnor det handlar om i distinkt majoritet av scenerna, vilket ofta känns som ett billigt knep för att locka en viss skara av den manliga publiken. Likt exempelvis tydlig produktplacering gör detta ofta att seriens illusion bryts, och istället för att känna sig investerad i världen och karaktärerna inser man plötsligt att man är en pusselbit i ett finansiellt spel som måste vinnas till varje pris. Tittarsiffror måste givetvis genereras men vägen dit skulle kunna vara lite mer diskret och elegant.

Om man ska återgå till det positiva så har Jeffrey Dean Morgan aldrig varit så iskall och cool som han är i den här rollen (med reservationer för "Watchmen", naturligtvis). Det är lite som att han glider fram genom tillvaron och man får ofta känslan av att han skulle kunna snacka bort döden med den där rispiga djupa rösten. Morgans stil och pondus utnyttjas till max i varje avsnitt vilket gör att man köper hans Ike Evans helt och hållet.

Allra bäst är det när han har lite mer personliga scener med Kurylenko, som också är utmärkt i sin roll. På ett högst effektiv vis gestaltar hon en kvinna som är både stark och skör samtidigt, och man skulle kunna kalla Vera för lite av en personifiering av citatet "behind every great man is a great woman". Sen har vi Danny Huston som får utlopp för sin demoniska sida mer än någonsin. Man både äcklas och intresseras av karaktärens moraliska komplexitet. "The Butcher" är ett monster på många sätt, men är det kanske en trasig värld som skapat detta monster?

De två säsonger som utgör "Magic City" bjuder på många spännande lösa komponenter som fungerar väldigt bra även i sammansatt form, men stundtals klingar det lite falskt i fogarna. Detta är det dock lätt att ha överseende med när berusningen är total, musiken ljuvlig och sanden härligt varm mellan tårna.

| 9 juni 2014 01:18 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Magic City
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu