Likea 2022-

Drama
Sverige
Svenska
Likea poster

Synopsis

Cajsa är en nyutexad journaliststudent som inte lyckas få något jobb. Rut är en lättpåverkad influencer och ett kändisbarn som alltid levt med uppmärksamhet. I brist på andra erbjudanden måste Cajsa ta ett jobb som Ruts koordinator och inser snabbt att det är ett läskigt klimat i influencervärlden. Där råder tydliga hierarkier och en skvallrig kliva-över‐lik stämning.
Ditt betyg
1.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2022-04-06
02
Episode 2
2022-04-06
03
Episode 3
2022-04-13
04
Episode 4
2022-04-13
05
Episode 5
2022-04-20
06
Episode 6
2022-04-20
07
Episode 7
2022-04-27
08
Episode 8
2022-04-27

Recensent

Melody Sasha Ohlsson

5 april 2022 | 06:00

Vass satir om influencervärlden som bjuder på många skratt

C Mores svenska humorserie "Likea" bjuder in tittaren i en fascinerande värld: fylld av event och skitsnack, vackra människor och droger, bekräftelse och hugg i ryggen.
Med en stor dos satir som grund öppnar "Likea" upp för skratt och igenkänning i en serie fullproppad med svenska kändisar, skarpa dialoger och tillfällen då skämskudden behövs nära till hands: det glamourösa influencerlivet har aldrig varit så glamouröst som när man snedtänder på ketamin eller spyr tre liter rödvin över en 100 000 kronors matta på Östermalm, right?
 
Tittaren välkomnas in i Kajsas värld, en ung före detta journaliststudent som inte funnit sin lycka på arbetsmarknaden och istället tvingas ta jobb som koordinator åt sin influencervän Ruth. 
 
De två bästa vännerna kan inte vara mer olika: Kajsa är lugn, grundad och intellektuell medan Ruth är dramatisk, känslig och mest oroar sig över sin plats som Sveriges hetaste influencer. Hennes värld består av att hänga på kontoret hos företaget hon är profil hos, äta smoothiebowls och få breakdowns under samarbeten, varav det senare är varför Kajsa anställts. Hon ska ordna upp Ruths arbetsliv och hålla henne professionell: annars riskerar Ruth, utan att själv ha vetskap om det, svartlistas som influencer. 
 
Det visar sig dock att influencervärlden bäst kan beskrivas som minerade jaktmarker och Kajsa stöter på problem hon aldrig trodde hon skulle behöva hantera: såväl seriösa som skrattretande sådana. Helt plötsligt har hon ansvar för sin bästa väns karriär och måste hantera kokainstinna influencerbästisar, hånfulla memes och chefer som mest behandlar henne som en nanny för att se till så att både hon själv och Ruth klarar sig utan att bli förpassade till sina personliga helveten: Kajsas vilket är arbetslösheten och Ruths vilket är att umgås med mammabloggare med Sloggi-trosor.
 
"Likea" är mestadels ren satir, och det fungerar väl. Det fungerar verkligen riktigt väl. Det skulle förvåna mig noll procent om den här serien blir vårens, eller kanske årets, svenska humorserie för den är så skarp och fyndig att alla som någon gång varit inne på en influencers instagramkonto lockas till igenkännande skratt. Manuset skiner med sina rappa dialoger och hårda skämt - jag finner mig själv skratta högt flera gånger, något jag inte gör lättvindigt.
 
Serien har flera stjärnor: Felicia Danielsson är fantastisk som Rut och Susanne Thorson briljant som inställsamma men beräknande chefen Liselotte. Seriens riktiga stjärna är dock Edvin Törnblom som spelar Texas, en världsfrånvänd, ytlig och självsäker influencer som rör sig i kretsarna runt Rut. Texas är lika bitchig som charmig och har löst influencerlivets kod: du blir vem du umgås med. Han är inte rädd att utnyttja människor och tillfällen för sin egna vinning samtidigt som han med en dräpande kommentar kan få vem som helst i rummet att önska att den sista linan de drog orsakat en hjärattack. Edvin Törnblom imponerar stort när han spelar Texas med en övertygelse som får en att bli orolig för att stöta på Edvin själv iklädd fel NA-KD-kläder.  Han är seriens diamant och den som lyfter "Likea" från rätt rolig till skrattfest.
 
Det enda minus jag ger "Likea" är att serien känns lite krystad i de djupare scenerna. Det är som att de kände att de var tvungna att ta med något av mer substans och på så sätt klämma in en seriös ton, även om den bara varar i några sekunder. Det känns helt enkelt inte äkta eller särskilt djupt, och jag tror att det är bättre att köra på satirspåret till fullo för det gör "Likea" så himla, himla bra. Den något allvarligare tonen drar ned ett par avsnitt och gör dem lite mer mediokra, medan resterande episoder är av toppenkvalitet. Hade alla hållit samma nivå som de första tre och sista tre avsnitten hade det varit en klar femma, men på grund av sin korta, lilla dipp tappar "Likea" lite poäng. 
 
I slutändan är detta trots allt en mycket bra serie som passar perfekt som humörhöjare. Den visar satir på en nivå som vi inte sett på länge i Sverige och är en fullträff inom humorgenren - "Likea" träffar mitt i prick exakt där serien siktar och kan mycket väl vara den roligaste svenska produktionen det senaste decenniet. Jag rekommenderar den varmt - du kommer att likea den, jag lovar. 
 
| 5 april 2022 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
PN
Barnslig serie. Alldeles för PK med.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu