Alex 2017-2019

Alex poster

Synopsis

Kriminalserie om den hårdföre och korrupta snuten Alex som bestämt sig för att bli ren. Vägen tillbaka är farlig och full av risker då de kriminella krafterna han tidigare samarbetat med vägrar släppa taget. Snart sätts både Alex och hans familjs liv på spel, och dessutom blir han utredd i hemlighet av sin nya partner Frida som fått i uppdrag att sätta dit honom.
Ditt betyg
3.0 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Episode 1
2017-11-03
02
Episode 2
2017-11-03
03
Episode 3
2017-11-10
04
Episode 4
2017-11-17
05
Episode 5
2017-11-24
06
Episode 6
2017-12-01

Recensent

Patrik Jonsson

15 mars 2018 | 09:15

En snutserie med lite extra tyngd

Dragomir Mrsic tar i med hårdhandskarna i det tunga och mörka snutdramat "Alex". Det är våldsamt, brutalt och stundom ganska spännande. Vi har dock sett detta förut, igen och igen och igen.
I "Alex" spelar Dragomir Mrsic (bland annat känd från "Snabba Cash") den minst sagt mångbottnade snuten Alex Lenko. En polis som under en längre tid både tagit mutor, utpressat, knäckt ett och annat ben för mycket; Alex är helt enkelt en snut som är grovt korrumperad. Extra mycket pengar har han tjänat genom samarbetet med den smått psykopatiska gangstern BG (Stefan Gödicke). En slags kriminell boss som styr den undre världen inifrån fängelset.
 
I seriens begynnelse mister dock Alex närmaste kollega livet vilket får honom att tänka om. Är verkligen hans hårdföra och minst sagt våldsamma tillvaro värt riskerna? Alex bestämmer sig för att bli clean och laglig, men som vi ju tidigare lärt oss via en uppsjö liknande produktioner är att detta alltid är lättare sagt än gjort. Att klippa banden med BG ska visa sig få ödesdigra konsekvenser. Plötsligt svävar både Alex och hans fru Kim (Anja Lundqvist) i livsfara och ännu värre blir det då deras son Simon (Maximilian Mrsic) kidnappas. På allt detta internutreds dessutom Alex av sin nya kollega, och före detta flamma, Frida Kanto (Rakel Wärmländer).
 
Detta kanske inte låter som något utöver det vanliga och det är riktigt; detta har vi sett förut. "Alex" är dock överraskande mörk och brutal. Detta är inte den sedvanliga deckaren och i just det avseendet sticker den faktiskt ut från den vattentrampande mängden. Något annat som gör att serien känns lite tajtare och mer tempofylld än sina liknande svenska kusiner är dess längd. "Alex" består nämligen av endast sex episoder. Det räcker gott och väl för att berätta en sådan här historia, så helt rätt tänkt där.
 
Sedan har vi självklart Dragomir Mrsick och även ifall han förmodligen gör en sådan här roll i sömnen, är det ändå något speciellt med att få se honom fly förbannad i ett stundom blodigt vansinne. Ilska och hat är nyckelorden här och ifall det är någon som kan leverera dessa känslor så torde det vara Mrsick och mycket riktigt; jag köper det! Här vill jag även passa på att ge hans son lite cred, Maximilian Mrsic, som även spelar hans son i själva serien; han gör det faktiskt riktigt bra.
 
Vidare är "Alex" en stabil produktion: snyggt förpackad och pyntad med en massa svärta, sot, skit och blod. Synd bara att själva manuset, inte är aningen mer påhittigt och nyskapande. Det blir lite väl mycket "gå på rutin" och slentrian. Och svärta i all ära, men var är alla gråzoner? Med detta sagt tycker jag skurkarna är alldeles för övertydliga, knappt mänskliga, vilket gör att jag i slutändan har väldans svårt att köpa den här berättelsen.
 
Men visst, är man ute efter hårdnackad actionserie fungerar "Alex" alldeles utmärkt. Jag ska inte säga "för att koppla bort hjärnan", för serien är inte dum, den slarvar dock bort en del potential, vilket känns lite trist. Gillar ni produktioner som "Gåsmamman", "Hassel" och "Snabba Cash" ska det nog inte bli några större problem att ta till er "Alex" heller!
| 15 mars 2018 09:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Alex
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu