Robert Mitchum

Skådespelare, Manusförfattare 06 augusti 1917 - 01 juli 1997 Bridgeport, Connecticut, USA

Biografi

Robert Charles Durman Mitchum var en amerikansk skådespelare, född 6 augusti 1917 i Bridgeport, Connecticut, död 1 juli 1997 i Santa Barbara, Kalifornien.

Robert Mitchum blev faderlös vid 18 månaders ålder, då hans far krossades mellan två godståg. Mitchum hade en rotlös barndom och tämligen äventyrlig ungdom. Han vandrade runt i USA och hade en mängd olika diversejobb, bl.a. som boxare, kolgruvearbetare och dikesgrävare. 

1940 gifte han sig med sin ungdomskärlek och blev far till en son. Han bestämde sig då för att slå sig till ro och fick arbete hos flygplanstillverkaren Lockheed. Mitchum gick med i ett teatersällskap och fick en del småroller i Westernfilmer. Han fick sitt stora genombrott 1945 i Krigskorrespondenten, där han nominerades till en Oscar för bästa manliga biroll.

Mitchum blev snabbt enormt populär som en kraftfull, lite ohyfsad och nonchalant hjälte med sömniga ögon, ett karaktärsdrag som berodde på kronisk sömnlöshet och en skada han fått när han boxades som orsakade astigmatism på båda ögonen. Bland hans mest minnesvärda roller märks som den psykopatiske religiöse fanatikern Harry Powell i rysaren Trasdockan från 1955 och som den före detta straffången Max Cady i Farlig främling. På senare år hade han stor framgång i TV-serien Krigets vindar från 1983.

Mitchum avled 79 år gammal av lungcancer och emfysem.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler