Peter Sellers

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 08 september 1925 - 24 juli 1980 Southsea, Hampshire, England

Biografi

Peter Sellers (Richard Henry Sellers), född 8 september 1925 i Southsea, Hampshire, England. Död 24 juli 1980 i Lambeth, London. England.

Sellers räknas som en av de största komikerna som har synts på vita duken. Men han slog igenom på radio 1951 i BBC:s radioprogram "The Goon Show" där han gjorde olika röster och blev väldigt populär.

Samma år gjorde han sin debut på film med "Penny Points to Paradise" och 1955 slog han igenom stort med kriminalkomedin "Ladykilllers".

1964 blev året då Sellers verkligen var på topp med filmer som "Dr. Strangelove" (som han var Oscarsnominerad för) och "Den rosa pantern" där han spelade sin ikoniska Kommissarie Clouseau, en karaktär han fick dras med under hela sin karriär. Men 1964 var inte bara bra för honom, för han fick även sin första hjärtattack.

1965 var Sellers kungen av komedi och "Hej Pussycat" blev en stor framgång. Men han var inte lätt att samarbeta med och när James Bond-parodin "Casino Royale" (1967) drog över budget och blev en mindre flopp så fick Sellers skulden för det. 

På grund av sina samarbetssvårigheter så sjönk hans karriär och första halvan av 1970-talet var mörk. Men regissören Blake Edwards ville göra en ny Rosa pantern-film och 1975 kom "Rosa Pantern kommer tillbaka" som blev en stor succé. Han fick spela Clouseau i två filmer till: "Rosa Pantern slår igen" (1976) och "Rosa Panterns hämnd" (1978).

Tack vare sin andra chans i karriären så fick han möjligheten att göra sitt drömprojekt. Rollen som Chauncey Gardiner i "Välkommen Mr Chance" (1979) gav honom hans andra Oscarsnominering.

Tyvärr led Sellers av depressioner och dåligt självförtroende under hela sin karriär och han återhämtade sig aldrig från sin första hjärtattack, då han trodde inte på läkemedel. Efter en rad hjärtattacker och en inopererad pacemaker så avled han 24 Juli 1980 i sviterna av en massiv hjärtinfarkt.

Hans sista film "The Fiendish Plot of Dr. Fu Manchu" (1980) var klar några månader innan Sellers död, men blev en flopp. Men Sellers var även med i "Jakten på Rosa Pantern" (1982) som bestod av klipp från andra Rosa Pantern-filmer.

Sellers vann en Golden Globe för sin roll i "Välkommen Mr Chance". Han var även nominerad för en Emmy för sitt gästuppträdande i "Mupparna" (1976). 
Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler