Peter Sellers

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 08 september 1925 - 24 juli 1980 Southsea, Hampshire, England

Biografi

Peter Sellers (Richard Henry Sellers) född 8 September 1925 i Southsea, Hampshire, England. Död 24 Juli 1980 i Lambeth, London. England.

Sellers räknas som en av de största komikerna som har syns på vita duken. Men han slog igenom på radio 1951 i BBC radioprogrammet "The Goon Show" där han gjorde olika röster och blev väldigt populär.

Samma år gjorde han sin debut på film med "Penny Points to Paradise" och 1955 slog han igenom stort med kriminalkomedin "Ladykilllers".

1964 blev året då Sellers verkligen var på topp med filmer som "Dr. Strangelove" (som han var Oscarsnominerad för) och "Pink Panther" där han spelade hans ikoniska Kommissarie Clouseau, en karaktär han fick dras med under hela hans karriär.

Men 1964 var inte bara bra för honom, för han fick även sin första hjärtattack när han intog potenshöjande medel, i samband med sexuell aktivitet med sin andra fru Britt Ekland.

1965 var Sellers kungen av komedi och "What´s New Pussycat" blev en stor framgång men han var inte lätt att samarbeta med och när James Bond parodin "Casino Royale" (1967) drog över budget och blev en mindre flopp så fick Sellers skulden för det. 

På grund av hans samarbetssvårigheter så sjönk hans karriär och första halvan av 1970-talet var mörka men regissören Blake Edwards ville göra en ny Pink Panther film och 1975 kom "The Return of Pink Panther" som blev en stor succé. Han fick spela Clouseau i två filmer till "The Pink Panther Strikes Again" (1976) och "The Revenge of the Pink Panther" (1978).

Tack vare hans andra chans i karriären så fick han möjligheten att göra hans drömprojekt. Rollen som Chauncey Gardiner i "Being There" (1979) gav honom hans andra Oscarsnominering.

Tyvärr så led Sellers av depressioner och dålig självförtroende under hela hans karriär och han återhämtade sig aldrig från hans första hjärtattack, på grund av att han trodde inte på läkemedel. Efter en rad hjärtattacker och en inopererad pacemaker så avled han 24 Juli 1980 i sviterna av en massiv hjärtinfarkt.

Hans sista film "The Fiendish Plot of Dr. Fu Manchu" (1980) var klar några månader innan Sellers död, men den blev en flopp. Men Sellers var även med i "Jakten på Rosa Pantern" (1982) som bestod av klipp från andra Rosa Pantern filmer.

Sellers vann en Golden Globe för hans roll i "Being There". Han var även nominerad för en Emmy för hans gästuppträdande i "The Muppet Show" (1976). 
Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler