Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 maj 2023 | 12:45

Zoe Saldana fann sin frihet i rymden: "Växte upp med science fiction"

Blå utomjording här, grön utomjording där. Skådespelerskan Zoe Saldana trivs i sina sci-fi-roller - och filmerna hör till tidernas största.
Som mörkhyad skådespelare blir man ofta avvisad av Hollywoods agenter och filmskapare. Det vet Zoe Saldana mer än väl. Men hon valde att inte låta sig tryckas ned av det. Istället fann hon sina jämlikar i sci-fi-genren. Spektakulära filmroller i "Star Trek", som blå alien i "Avatar" eller som grön tuffing i Marvels universum har gjort henne till skådisen som drar in mer biostålar än någon annan.
 
Numera är hon historisk. Saldana medverkar i fyra av tidernas mest framgångsrika filmer. Vi frågade hur det känns under en pressträff i Paris.
 
- Jag känner mig som Anden i flaskan! Jag för visst tur med mig. Man kan önska att jag också kunde spela på lotto och känna till vinnarnumren, skrattar Saldana.
 
- Nä, det handlar bara om att följa sitt hjärta. Känns det som rätt projekt för mig? Jag fick rollen, jag gillade manuset, regissören känns bra. Blir det en bra erfarenhet? Det har alltid påverkat alla mina beslut. Är jag passionerad så ger jag allt. Och det lönar sig.
 
En high-five med kollegan Karen Gillan under Marvels galapremiär i Paris.

Du är så bra på att spela karaktärer som känns som att de kommer från alla möjliga håll. Hur påverkar din egna mixade bakgrund hur du tar dig an dessa rollfigurer?
 
- Mamma uppfostrade oss med att säga ”ni är vilka ni vill vara, men ni är också världsmedborgare”. Hon gjorde det för att göra oss ständigt nyfikna på olika kulturer och olika människor. Så är det att vara latina, eller arabisk, eller italienare som min make. Jag kan inte se livet på något annat vis.
 
Hon minns tillbaka på de utmaningar som hon mötte tidigt i karriären:
 
- Jag kunde bli jätteglad för en provfilmning för en otrolig roll, jag läste på och gjorde mitt bästa… och sen kom det förkrossande samtalet: ”Du var bäst, men vi ska välja någon mer traditionell”. Jag passade inte normen.
 
- Jag hade ett val. Jag kunde låta det påverka mig och trycka ner mig. Eller att säga ”Fuck that!” och gå dit de vill ha mig. Och jag gillar rymden.
 
Med performance capture och CGI förvandlas Zoe Saldana till Neytiri i "Avatar"-filmerna.
 

Växte upp med "Terminator" och "Aliens"

 
Zoe Saldana berättar för MovieZine om uppväxten då hon drogs till böcker och filmer, och slukade allt inom sci-fi där tuffa kvinnliga hjältar tog för sig.
 
- Jag växte upp i en liten lägenhet med min mamma och mina systrar. Gatorna i New York var antingen iskalla eller farliga nio månader om året, så vi stannade inne. Och vi hade böcker. Och vi hade ”Terminator”, och ”Aliens”. Vi hade Sigourney Weaver, Linda Hamilton och Whoopi Goldberg. Vi hade ”Dune” och ”Blade Runner”. Och jag förflyttade mig själv till alla dessa platser och blev alla dessa människor.
 
- Men jag drogs också till likasinnade regissörer. Alla de J:s som jag har jobbat med - James Cameron, JJ Abrams och James Gunn - delar mina upplevelser. De är outsiders som aldrig har platsat i ett fack. De skapade sina egna normer, där det fanns plats för mig.
 
- För att göra en lång historia kort - om jag inte kan spela någon variant av mig själv här på jorden, så måla mig lila, varför inte. Det har jag aldrig gjort, jag testar gärna.

"Guardians of the Galaxy vol. 3" går nu på bio.
| 6 maj 2023 12:45 |