Skribent

Alexander Dunerfors

12 april 2013 | 17:01

Zita låter biopubliken välja film

Är du trött på att biografen aldrig visar det du vill se? Eller har du tjatat länge på dina vänner att de måste kolla in den där fantastiska filmen?

Som första biograf i Sverige ger Stockholmska Zita publiken möjligheten att skapa sina egna föreställningar på biorepertoaren. Folkets val är en bio-on-demand-tjänst som gör publiken till programsättare; man väljer själv salong, visningstillfälle och en film ur en diger Folkets Bio-katalog, skriver Zita i ett pressmeddelande. Om minst tio biljetter blir sålda, blir visningen av.

Folkets val föddes ur tanken att göra biografen mer tillgänglig för publiken och involvera den i vad som visas på repertoaren. Det betyder även att filmer som annars har slutat gå på bio får en ny chans att visas på stor duk. Vsningarna är öppna för allmänheten och kostar som en vanlig biobiljett.

Bland det 100-tal filmer som finns att välja bland finns Michael Hanekes "Det vita bandet", Xavier Dolans debutfilm "Jag dödade min mamma" och en av 2011 års mest hyllade filmer, "Nader och Simin".

Just nu saknas dock äldre filmer än så, ju bredare utbud av klassiker desto bättre borde det gå. Initiativet är kul, och kanske banar det väg för fler biografer ute i landet att erbjuda sin publik en chans att se smalare film?

| 12 april 2013 17:01 |