Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

6 juli 2015 | 14:00

Zack Snyder försvarar "Man of Steel"-slutet

Och berättar om bakgrunden till varför Batman är förbannad på Stålmannen i nya "Dawn of Justice".
Reagerade du också över massförstörelsen i slutet på "Man of Steel"? Det är du inte ensam om. Sedan filmen släpptes har en stadig ström av klagomål riktats mot både att Stålis dödade Zod, men framförallt att de två kombatanterna förstörde stora delar av Metropolis under tiden. Skyskrapor raserades och en väldans massa människoliv måste ha gått till spillo, något kritikerna anser att Stålmannen borde ha gjort mer för att förhindra.

Enligt regissören Zack Snyder var dock detta en del av en övergripande plan för filmuniversumet. I en intervju med Entertainment Weekly inför Comic-Con säger han så här:

- Jag blev överraskad av kritiken, för det är liksom hela min tes kring Stålmannen; man kan inte ha superhjältar som lever rövare utan att det blir konsekvenser av det. Det finns andra superhjältefilmer där de skojar om att i princip ingen blir skadad. Men det är inte vi. Vad sänder det för meddelande? Att det är okej med massförstörelse med absolut inga konsekvenser för någon? Det var på många sätt det "Watchmen" handlade om också. Det finns en scen där, scenen där Dan och Laurie blir rånade i gränden. De spöar upp rånarna. Jag vill ha det som den första snubben får det, jag vill se hur han bryter armen. Jag vill inte att det ska vara snyggt och konsekvenslöst. Jag vill att du ska säga: "herregud, du har rätt, om man slår ner en person i en gränd så kommer han inte bara lägga sig ner, det kommer vara grisigt."

Ben Affleck, som spelar Batman i "Batman v Superman: Dawn of Justice", fyller i:

- En av sakerna jag gillade var Zacks idé om ansvar och konsekvenser av våld, och att vi får se att det är verkliga människor i de där byggnaderna som rasar. Och dessutom, en av de där byggnaderna var Bruce Waynes, så han kände folk som dog i "Black Zero"-katastrofen.

Den problematiken är uppenbarligen en av anledningarna till Batmans avsky för Superman i filmen, samt att Afflecks karaktär fruktar att Superman en dag kommer få för sig att utnyttja sina superkrafter för att ta makten över världen, som en omnipotent diktator med absolut makt. Upplagt för kamp mellan de båda hjältarna, med andra ord.


"Batman v Superman: Dawn of Justice" får premiär den 25:e mars år 2016.
| 6 juli 2015 14:00 |