Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

30 mars 2009 | 13:17

Zac Efron blir 17 again

Vad skulle du göra om du fick en chans att leva om ditt liv? <br/><br/><br/><br/>

1989 är Mike O’Donnell stjärna i skolans basketlag och har stora möjligheter till en proffskarriär. Men istället bestämmer han sig för att satsa på livet tillsammans med flickvännen Scarlet och barnet han precis fått veta att de väntar.

Nästan tjugo år senare är Mikes glansdagar definitivt ett minne blott. Äktenskapet med Scarlet har förvandlats till en katastrof, befordran på jobbet har gått till en annan, hans tonårsbarn tycker att han är en loser och han tvingas bo tillsammans med tönten från plugget som det tvärtom gått rätt bra för i livet.

Men Mike får en andra chans i livet då han mirakulöst förvandlas till sjuttonåring igen. Problemet är bara att Mike kanske ser ut som om han är sjutton år, men hans attityd – som tillhör den medelålders man han egentligen är – är totalt ute på high school 2009.

Zac Efron, som spelar rollen som Mike O’Donnell – som sjuttonåring och som sjuttonåring en gång till – konstaterar:

- Tanken på att kunna gå tillbaka i tiden och ändra hela sitt liv är fantastisk. Om man kan återvända och ha den erfarenhet man skaffat sig under årens lopp, vem vet vilka beslut man då skulle fatta och vilket resultatet skulle bli?

– I början stod så många dörrar öppna för Mike, konstaterar Zac Efron och fortsätter: Han valde att stänga allihop. Och en dag står det väldigt tydligt för honom; om han kunde återvända och välja basketen så skulle hans liv se annorlunda ut. Kan det faktiskt vara så att man gör val som leder till att hela ens fortsatta liv blivit monotont och trist? Om det är så, så är det självklart att man skulle vilja gå tillbaka i tiden till det ögonblick då det hela avgjordes, och ändra på det.

I ”17 Again” får vi först se Efron som sjuttonårig high school-student 1989. Han är snygg, populär och baskethjälte i skollaget. Han är också på väg att slå igenom på riktigt som basketproffs, något som minst sagt skulle trygga pensionen. Men så visar det sig att flickvännen Scarlet är gravid och Mike gör valet som kommer att forma hans framtid: han ger upp basketen, tackar nej till collegestipendiet och väljer ett liv med Scarlet. Nästan tjugo år senare har Mikes strålande framtidsutsikter förvandlats till grå vardagsrutin med tråkigt jobb, katastrofartat äktenskap och två tonårsbarn som han knappt känner. Och han kan inte låta bli att fundera: ”tänk om…?”.

Matthew Perry, som spelar den vuxna Mike O’Donnell, kommenterar:

- Alla gör någon gång val som de ångrar i livet men om man ständigt ser tillbaka och tänker att man borde ha gjort på ett annat sätt så kommer man alltid att vara olycklig. Mike är inte nöjd med livet så som det blivit och han är urless på allt. Han behöver lära sig att vara tacksam för det han har – en fantastisk fru och underbara ungar – och inse att det kanske är han själv som är problemet. När jag läste manuset gillade jag honom trots att han är som han är. Jag kunde ändå känna med honom eftersom han knappat är ensam om att vara på det här sättet. 


Det visar sig att Mike O’Donnell fortfarande är ovanligt lyckligt lottad. Efter något som framstår som ett slumpartat möte med en mystisk gammal man som underligt nog vet precis hur Mike känner sig, får han en ovanlig gåva. Nästa gång som han ser sig i spegeln kommer han att upptäcka att han på något magiskt sätt förvandlats till sitt sjuttonåriga jag igen – åtminstone när det gäller utsidan. På insidan är han fortfarande trettiosju år gammal och han vet precis vem, var och hur gammal han är. Den förundran han först känner inför förvandlingen förbytts snart i glädje och optimism när Mike inser att han fått en andra chans att få den typ av liv som han trott sig ha kastat bort för alltid.

Att bli sjutton år igen har onekligen sina fördelar men det finns också en hel del försvårande omständigheter med i bilden. Plötsligt är Mikes egen fru tillräckligt gammal för att vara hans mamma.

Leslie Mann spelar rollen som den vuxna Scarlet, en kvinna som under åren blivit mer och mer frustrerad över Mikes oförmåga att släppa det förflutna. Men Scarlet kommer förstås också ihåg en del från det som varit och får en underlig känsla inom sig då hon stöter på den nya tonårskillen på stan, en kille som är kusligt lik hennes man då han gick på high school.

– Jag älskar alla filmer som har ett inslag av magi, och jag gillade verkligen det här draget i berättelsen, ler skådespelerskan. Dessutom kunde jag förstås inte tacka nej till att spela mot Zac Efron. Mina två tonårsdöttrar fullkomligt älskar honom och den äldsta har hela sitt rum tapetserat med bilder av honom. Efter att ha jobbat med honom kan jag inte annat än hålla med om att han är bedårande och vi hade väldigt kul ihop under inspelningen.

"17 Again" har biopremiär den 17 april.