sponsrat

Skribent

MovieZine

24 mars 2023 | 18:00

5 anledningar till att göra "Yellowjackets" till din nästa binge

Vårens mest beroendeframkallande serie? I helgen är överlevnadsdramat "Yellowjackets" tillbaka med nya avsnitt på SkyShowtime. Här är allt du behöver veta!
Den kom från ingenstans och blev en av de mest hajpade serierna vintern 2021. "Yellowjackets" är den spännande dramathrillern som andas "Flugornas herre" och "Lost", och lämnar publiken med ständigt nya frågor. Samtidigt som vi blir underhållna av magnetiska skådisar och en stor dos svart humor.
 
Lördagen 25 mars är det dags att återvända till vildmarken. Nu släpps "Yellowjackets" säsong 2 på SkyShowtime och vi tippar att serien återigen kommer bli en snackis. Varför? Här är fem starka anledningar till att fansen inte får nog...
 
 

1. Överlevnadsdrama i vildmarken

 
Visst påminns man om tv-klassikern "Lost" när pilotavsnittet av "Yellowjackets" inleder med en dramatisk flygolycka.
 
Ombord befinner sig tonårstjejerna i fotbollslaget Yellowjackets på väg till en match. När planet kraschar någonstans i vildmarken måste de lära sig att samarbeta för att överleva... och samarbete är inte det enklaste att kräva av en grupp unga high school-tjejer.
 
Här uppstår snart drama och bittra konflikter, tänk "Flugornas herre" möter "Mean Girls". Och de som hade turen att överleva får snart omvärdera sin "tur", när vildmarken lockar fram det värsta hos deras klasskamrater.
 
Och ska man tro recensionerna är säsong 2 ännu vassare: "Underbart påhittig uppföljare", skriver The Guardian och delar ut toppbetyg. Pepp!
 
 

2. Mysteriet i centrum - vad hände egentligen?

 
En spännande "twist" som gör denna serie så lockande är att vi redan från början vet hur det kommer att sluta. Mer eller mindre, iallafall: parallellt med händelserna i vildmarken följer vi nämligen samma grupp tjejer - kvinnor - 20 år senare. Vi vet vilka som överlevde och hur de fortfarande plågas av traumatiska minnen.
 
För de har varit med något traumatiskt och hemskt - och för tittaren gäller det att försöka fylla i luckorna kring allt det där som kvinnorna lovat att aldrig prata om.
 
En del försöker leva ett städat familjeliv, andra har spårat ur. Det är spännande att följa samma karaktärer i olika åldrar och se hur livet har förändrat dem - och något mycket ovanligt för en tv-serie.
 
Men lita inte bara på oss. Flera kändisar så som Lucy Hale, Anna Kendrick och Busy Phillips älskade den första säsongen. Till och med Stephen King öser beröm över "Yellowjackets"!
 
 

3. Sköna karaktärer och grymma skådisar

 
Trots att de kan vara ett rätt så otrevligt bitch-gäng, så är karaktärerna i "Yellowjackets" den stora behållningen med serien. Relationerna, allianserna, vassa oneliners och odödlig vänskap är det som får oss att längta till nästa avsnitt.
 
En som sticker ut är bland annat Melanie Lynskey ("The Last of Us") i rollen som vuxna Shauna. En till synes timid hemmafru som visar sig ha en hård sida när det väl behövs.
 
 
Juliette Lewis är en njutning att följa som kaxiga knarkaren Natalie, som trots ett tragiskt liv är den som har mest jävlar anamma i sig. Och vi får inte glömma Christina Ricci (Wednesday i "Familjen Addams"-filmerna!) vars Misty på äldre år blivit en fullfjädrad psykopat som hämtad ur Stephen Kings "Lida".
 
Bland de yngre skådespelarna utmärker sig Sophie Thatcher som unga Natalie - det unga stjärnskottet har sedan dess fått roller i Star Wars-serien "The Book of Boba Fett" och kommande skräckfilmen "The Boogeyman".
 
Nya i rollistan i den andra säsongen är Lauren Ambrose, Simone Kessell och "Sagan om ringen"-stjärnan Elijah Wood - vi ser fram emot att lära känna deras rollfigurer.
 
 

4. Beroendeframkallande tv

 
"Yellowjackets" är en serie som bygger på mörka hemligheter och intriger. Den handlar om tjejer som vägrar ta skit, och den ställer obekväma frågor - hur skulle du själv reagera i en liknande situation? Vad är man beredd att göra, och offra, för att överleva? Brutala scener genomsyras av en härlig mörk humor, som en drog man bara vill ha mer av.
 
Skaparna Ashley Lyle och Bart Nickerson, som tidigare jobbat på "Narcos", vet hur man bygger upp ett snaskigt drama och håller spänningen uppe genom varje avsnitt. Rafflande cliffhangers får oss att längta till nästa vecka.
 
Och har vi tur blir det mycket mer "Yellowjackets" kommande åren:
 
- Vår ursprungliga plan var på fem säsonger. Det känns rimligt. Man vill lämna karaktärerna och deras liv med ett tillfredsställande avslut. Säsong 2 blev i stora drag som vi hade planerat, men man upptäcker nya saker och överraskas längs vägen, säger Lyle till Entertainment Weekly.
 

5. Den här grymma vinjetten

 
Jag får bara inte nog av låten och 90-talsvibbarna i introt! Sången är "No Return" av Craig Werden, som även komponerar den övriga musiken för serien. Ett mörkt grunge-sound som verkligen bäddar in "Yellowjackets" i en unik atmosfär.
 
 

Var finns "Yellowjackets" att streama?

 
I Sverige är "Yellowjackets" exklusivt på streamingtjänsten SkyShowtime.
 
SkyShowtime är en helt ny streamingtjänst i Sverige. Här hittar du de största premiärerna,
succéfilmerna och exklusiva serier hyllade av kritiker, från världsberömda filmbolag och välkända
filmskapare. Nya titlar släpps varje månad.
 
Signa upp dig idag för 79kr/månaden på Skyshowtime.com.
 

Se trailern till säsong 2 här:

 
| 24 mars 2023 18:00 |