Skribent

Oskar Möller

14 juni 2023 | 15:20

Wolverines skapare död - serielegendaren bidrog till många av Marvels största succéer

Den ikoniske serieskaparen blev hela 93 år innan han gick ur tiden. Han är mest känd för att ha varit medskapare till såväl Wolverine som Peter Parkers turturduva Mary Jane Watson. Nyheten om Marvellegendarens död delades i ett känslosamt inlägg på Instagram av sonen John Romita Jr.
Det finns namn och det finns NAMN i serievärlden. För fans av det klassiska Marvel är John Romita Sr ett av de senare. Han var en stapelvara på Marvel i flera decennier och hade ett nära samarbete med seriejättens Gudfader själv - Stan Lee.
 
Romita Sr var mest känd för att vidareutveckla och förhöja andra serieskapares idéer och koncept - något som kunde frustrera honom ibland. Trots serietecknarens enorma bidrag till genrén uttryckte han i en intervju att han önskade att han var född lite tidigare så att han kunde vara en av pionjärerna som satte agendan för branschens utveckling istället för att förädla andras idéer.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
John Romita Sr i färd med att signera serietidningar till Marvelfans

Romita Sr började jobba med serier som en ung man i slutet av 40-talet och hann arbeta en vända hos Marvels största konkurrent DC Comics innan han värvades in i Marvelarmén. Väl där hade han ett nära samarbete med Stan Lee och gavs möjligheten att teckna Daredevils tidiga äventyr. Han fick förtroendet att teckna den omåttligt populära Spindelmannen 1966, men Peter Parker verkade aldrig vara någon favorit.
 
– Jag räknade liksom dagarna tills jag kunde återvända till Daredevil, sa han i en intervju för magasinet Alter Ego.
 
Efter att ha uthärdat Peter Parkers äventyr i några år - där han bland annat skapade Parkers eldiga kärleksintresse - Mary Jane Watson - blev han befodrad till art director på Marvel där han var medskapare till karaktärer som the Punisher, Luke Cage och Bullseye enligt sajten Deadline.
 
Men den största namnet bland skapelserna var såklart allas vår Hugh Jackman i serieformat - vilddjuret Wolverine. Att ha varit med om att designa en av världens tyngsta seriefigurer genom tiderna ger Romita Sr. en självklar passage till tidernas Hall of fame.
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Romita Jr (@johnromitajr)

 
Team Daredevil eller Spiderman? Vem ser du som Marvels bäste tecknare genom tiderna?
| 14 juni 2023 15:20 |