Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 oktober 2022 | 11:00

Will Smiths nya film "Emancipation" hyllas efter första visningen

Antoine Fuquas slavdrama "Emancipation" har visats för publik för första gången. Blir det premiär redan i år? (Uppdaterat: ja!)
Will Smiths nya film "Emancipation" var tänkt att få premiär under 2022, innan stjärnans omskrivna Oscarsutbrott tvingade Apple TV+ att lägga den på hyllan.
 
Men frågan är om inte streamingtjänsten nu planerar att få ut den i år trots allt. Förhoppningen är att skandalen ska ha fallit i glömska, och att positiva kommentarer kring slavdramat i Antoine Fuquas regi väcker en hajp och förväntan.
 
'"Emancipation" har på förhand kallats för en trolig Oscarskandidat, så bli inte förvånad om Apple hittar utrymme för en premiär innan slutet av året.
 
Under helgen premiärvisades iallafall filmen för första gången inför en publik, skriver Hollywood Reporter. Det var konferensgästerna från Congressional Black Caucus Foundation - en stiftelse som arbetar för afroamerikaner - som fick ta del av historien om en slav på flykt genom Louisianas träskmarker.
 
Fotot som skapade världsrubriker för över 150 år sen
 
Berättelsen är inspirerad av ett foto som härstammar från 1863, som visar en svart man som nästan blivit piskad till döds.
 
- Under min karriär har jag tackat nej till många filmer som handlar om slavtiden. Det är inte så jag vill visa upp oss. Men den här handlar inte om slaveriet. Det är en film om frihet, om motstånd och om tro, berättade Smith efter visningen.
 
- Fotot kan kallas för den första virala bilden, tillägger han. Kameror hade just skapats och bilden av den piskade Peter spreds över hela världen. Den väckte ett uppror mot slaveriet, och den här historien exploderade och växte i mitt hjärta.
 
 
Uppdatering: Apple TV+ har nu gett "Emancipation" ett premiärdatum. Filmen ska ut på amerikanska biodukar 2 december innan den släpps på streaming 9 december. Se första teaser-trailern här:
 
| 3 oktober 2022 11:00 |