Skribent

Alexander Dunerfors

12 december 2012 | 13:01

Widerbergs bästa på DVD

"En svårstyrd skåning som tyckte att svensk film var mossig" - nu släpps Bo Widerbergs bästa på DVD.

En av filmsveriges största, Bo Widerberg, får en egen DVD-box lagom till jul. Här trängs sju av hans bästa filmer på lila många skivor, från debutfilmen "Barnvagnen" från 1963 via klassikerna "Ådalen 31" och "Mannen på taket", till "Ormens väg på hälleberget" (1986).

Med boxen följer en booklet med introduktion av filmskribenten Mårten Blomkvist, som också står bakom Widerberg-biografin "Höggradigt jävla excentrisk". Blomkvist hyllar regissören med orden:

"Bo Widerberg var en politisk regissör. Som Anders i "Kvarteret Korpen" vill han berätta om arbetarna, de vanliga människorna. Men han var också en livsnjutare, en människa som bejakade allt som gjorde livet ljuvt, god mat, konst, musik, sex. "Om det här förban- nade folkhemmet vore lite mer intres- serat av vackra saker!" lyder en replik i Widerbergs roman "Den gröna draken".

Hans vilja att intressera oss folkhemssvenskar för vackra saker löper som en röd tråd genom alla filmerna, från den stund då Thommy Berggren försöker få Inger Taube att falla för Vivaldis musik i "Barnvagnen", den scen i hela filmen Widerberg blev mest nöjd med. Klassisk musik svävar över bakgården i "Korpen", Renoirtavlor förevisas i "Ådalen 31", i "Elvira Madigan" förnyade han och fotografen Jörgen Persson färgfotot, med "Mannen på taket" öppnade han våra ögon för att det kan finnas actionnerv även i bilder från ett grått Stockholm.

Bo Widerbergs ambition var att ge publiken mer verklighet, och mer skönhet."

"Bo Widerberg - En filmografi" släpps i handeln idag. MovieZine har tre exemplar av boxen som du kan tävla om här...

| 12 december 2012 13:01 |