Serie

Skribent

MovieZine

6 juli 2023 | 14:50

Rolf Lassgård spelar statsminister i satiriska "Whiskey on the Rocks"

Björn Stein regisserar en ny dramaserie baserad på verkliga händelser.
Efter sommaren startar inspelningarna av svenska dramaserien "Whiskey on the Rocks", en satir om när den ryska ubåten U-137 gick på grund i Blekinge skärgård 1981.
 
Nu är det också klart att Rolf Lassgård axlar huvudrollen som statsminister Thorbjörn Fälldin.
 
"Whiskey on the Rocks" beskrivs som en både galen och tankeväckande satir om de dramatiska dagar då den ryska ubåten gick på grund bara ett stenkast från Sveriges hemligaste marinbas. En häpnadsväckande kränkning av svenskt territorium som mitt under kalla kriget får hela världen att hålla andan.
 
I berättelsens centrum står den sävlige, piprökande statsministern Thorbjörn Fälldin som plötsligt hamnar i världspressens strålkastarljus. Hans diplomatiska förmågor sätts på hårda prov när han ska navigera mellan en stridslysten svensk överbefälhavare, två kärnvapenmakters lynniga ledare och den charmiga och sluga sovjetambassadören i Stockholm.
 
- Det ska bli otroligt spännande att få vara med i en serie om en av de historiska händelser där oskyldiga Sverige vaknar upp till en ny verklighet som dessutom nästan överträffar dikten, säger Rolf Lassgård.
 
Från vänster: Björn Stein, Rolf Lassgård, Henrik Jansson-Schweizer, Jonas Jonasson. Foto: Johan Paulin/SVT och Torbjön Andersson/TT
 
Originalhistorien är skriven av författaren Jonas Jonasson som fick sitt stora genombrott med romanen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Henrik Jansson-Schweizer ("Tjockare än vatten") skriver seriens samtliga manus. För regi svarar Björn Stein ("Känn ingen sorg").
 
Anna Croneman, programchef för dramautbudet på SVT, gläder sig åt inspelningsstarten:
 
- Den här berättelsen av Jonas Jonasson är en alldeles underbar lågmäld satir av sällan skådat slag. Naturligtvis känns tonen igen från ”Hundraåringen” och andra av Jonas historier, men samtidigt är den helt unik. Det här är SVT:s serie för julen 2024 och jag kan lova publiken att den är värd att väntas på. Det här kan bli hur kul som helst.
 
Serien produceras av SVT ihop med Disney+, och premiären sker i SVT julen 2024.
| 6 juli 2023 14:50 |