Serie

Skribent

Patrik Jonsson

19 april 2011 | 21:01

Vintern är här…äntligen!

Patrik har sett snackisen "Game of Thrones" som nyligen premiärvisades i USA och det ser ut som HBO har gjort det igen.

Ja det kanske låter lite motsägelsefullt att säga så här efter den extremt långa vintern som vi just har genomlidit, men nu snackar jag om "Game of Thrones" och då välkomnar jag faktiskt vintern med öppna armar!

"Game of Thrones" baseras på boken med samma namn från bokserien "A Song Of Ice and Fire" av George R.R. Martin, men jag personligen har inte läst dessa så jag kan inte jämföra och jag avskyr att göra det ändå. Men för er som är intresserade så säger många av dem som har läst böckerna att serien är väldigt trogen sin förlaga. Det som följer är alltså en recension där jag inte jämför serien med boken/böckerna, eller rättare sagt så utesluter jag dem helt.
 
Väntan har varit lång, den har pågått i några år, jag vet inte i exakt hur många men i tillräckligt många för att man ska ha byggt upp en massa hopp och förväntningar och då är ju frågan ifall seriens pilotavsnitt infriade alla dessa förväntningar? För min del så är det ingen tvekan; det gjorde det verkligen, så det är inte endast med glädje jag nu sitter och skriver denna recension, utan även med en viss lättnad!
 
Man kan säkerligen tycka att det är en hel del karaktärer och intriger som vi matas med i det allra första avsnittet, men jag måste säga att jag är imponerad av hur de verkligen har lyckats med allt detta utan att det hela kändes stressat eller spretigt. Istället så fastnade jag nästan omgående och i.o.m. detta så blev jag både intresserad och uppmärksam, vilket i sin tur ledde till att det hela flöt på som en vackert porlande bäck och detta helt automatiskt.

Ja jag säger vackert för att det är onekligen även en massa ögongodis som vi bjuds på då de storslagna och skiftande naturlandskapen varvas med allt ifrån genomtänkta kläder och vapen till helt underbara arkitekturer. Detaljrikt är ordet och allt känns dessutom så logiskt, jag fick t.o.m. gåshud av vinjetten. Men allt är inte vackert i ordets rätta bemärkelse, det är stundtals både mörkt och brutalt och man har för en gångs skull i en fantasy serie inte gett vika för att visa både blod, hud och ett inte allför vårdat språk. Men allt detta har en tanke, serien vältar absolut inte i blod och snusk bara för sakens skull. Nu när jag tänker efter lite så liknar faktiskt serien, med vissa undantag, mer en slags medeltidsskildring än en tvättäkta fantasy saga. Men nu har ju jag endast sett pilotavsnittet hittills så det är klart att sådant här kan komma att ändras.

Musiken är även den fantastiskt bra och inte minst passande, så även här måste jag nog dra till med ordet storslagen, den ger verkligen en helhetsbild som heter duga. Ibland kändes det nästan som att jag satt och tittade på matiné, så pass bra har utvecklingen i TV-världen blivit och jag vågar nog lova att "Game of Thrones" kommer att användas som ett typexempel i framtiden då man pratar om kvaliténs framfart på TV. Fast vissa säger ju att detta INTE är TV, det är HBO.

Ja och visst har HBO gjort det igen, jag skulle nästan kunna dra till med och säga att de har överträffat sig själva men jag väntar med det tills det att jag har sett hela säsongen.

Jag tycker dessutom att det är ett mycket smart drag av skaparna att de inte har rollbesatt alla karaktärer med idel kända ansikten. Visst känner man väl igen några skådespelare här och var och då tänker jag så klart främst på Sean Bean som hittills känns som klippt och skuren för sin roll som Eddard Stark, men annars så var det faktiskt, i alla fall för mig, rätt så anonyma skådespelare som jag fick äran att bekanta mig med. Ja och med anonyma så menar jag absolut inte att de gjorde icke nämnvärda insatser, tvärtom så fick samtliga, i alla fall så långt som jag har sett, mer än godkänt. Man skulle nästan kunna dra paralleller med filmen "Braveheart" där Mel Gibson i stort sett var det enda välkända ansiktet och i "Game of Thrones" så är det istället Sean Bean. Jag tycker nämligen att karaktärerna får mer djup med det här upplägget för då förknippar man dem inte lika lätt med andra karaktärer och roller som tidigare har gjort.
 
Sammanfattningsvis så kan jag säga att "Game of Thrones" verkligen myllrar av potential. Nu är det alltid svårt att recensera en serie utifrån ett enda avsnitt, men jag kan åtminstone fastslå att fortsätter den i samma kaliber i de resterande nio avsnitten så har vi en given klassiker! Tilläggas ska väl också att jag dessutom inte är ett hängivet fantasyfan, vilket gör att jag tror att den här serien kommer att passa en bredare publik än vad en sedvanlig fantasy serie vanligen gör. Piloten får i alla fall 5 kapsyler av 5 möjliga, inget snack om den saken!

"Game of Thrones" hade premiär den 17:e april på HBO och kommer att börja sändas på Canal+ onsdagen den 4:e maj. SVT kommer senare att ta över, ja eller "reprisera" om ni så vill, sändningarna längre fram i år. Något datum för detta är dock i skrivande stund ännu inte satt.
 
Här har ni lite godsaker som trailers, teasers, synopsis, kartor m.m. att vältra er i:

Game of Thrones Map
Game of Thrones House Guide
Game of Thrones Homepage
Game of Thrones Trailer
Game of Thrones på Canal+

| 19 april 2011 21:01 |