Skribent

Patrik Jonsson

16 maj 2013 | 22:01

Vilken TV-serie har den snyggaste vinjetten?

Under årens lopp har vi alla någon gång suttit där i TV-soffan och matats av vinjetter, men vilka serier har egentligen de absolut snyggaste och mest genomtänkta?

För kvalitén på alla tusentals vinjetter som skapats under alla dessa år varierar ju minst sagt. Vissa osar av nostalgi, några är förbaskat uppfinningsrika och en del är rentav magiska. Sedan har vi så klart även en uppsjö med serier vars vinjetter har musikslingor man inte kan få ut ur skallen (på gott och ont), är billiga, fula samt intetsägande och sedan har vi dem som man helt enkelt inte står ut med över huvudtaget.

Här nedan nämner jag tio av mina egna favoriter och här har jag försökt att låta bli att tänka så mycket på nostalgin och liknande som lätt kan spela in. Här gäller det främst att det är bra och passande musik, att den är snygg och genomtänkt och sedan får den gärna ha det där lilla extra som man inte riktigt kan sätta fingret på, here we go! (jag har utelämnat miniserier)

"Shameless" (Showtime)

Vi kör igång med ett rätt hysteriskt och underhållande intro och denna vinjett kunde nog inte förklara serien "Shameless":s innehåll så mycket bättre; kaos!

"X-Files"/"Arkiv X" (Fox)

Visst, nostalgin går nog inte att förneka, i alla fall inte för min egen del. Det är dock inte endast på grund av nostalgin som jag har "X-Files" bland favoriterna. Musiken är fantastisk bra, jag diggar hela upplägget och så klart den avslutande tillika numer världskända meningen "The truth is out there".

"Mad Men" (AMC)

En serie jag personligen inte alls gillar, men jag kan dock inte sticka under stolen med att dess vinjett är riktigt bra. Musiken har en underbar 60-talston och jag älskar symboliken med en fallande man där skyskraporna i bakgrunden är klädda likt väldiga reklampelare. Riktigt smart, stilrent och uppfinningsrikt!

"Twin Peaks" (ABC)

Tillbaka till 90-talet igen och här har vi nog den vackraste musiken bland dem alla. "Twin Peaks":s instrumentala version av Julee Cruises & Angelo Badalamentis "Falling" går inte av för hackor. Dessutom älskar jag bilderna som symboliserar en småstad och så klart alla härliga naturbilder på bergen, vattenfallen och så klart den på skylten "Welcome To Twin Peaks".

"How the West Was Won"/"Familjen Macahan" (ABC)

Ja och apropå vacker musik, för att inte säga storslagen och härliga naturbilder. "Familjen Macahan":s vinjett har en given plats bland mina favoriter och det kommer den nog alltid att ha. Självklart kan man beskylla mig för nostalgi här men det viftar jag lätt bort, vinjetten och dess musik är så väldig och mäktig att den klarar sig gott och väl utan någon nostalgi.

"The Wire" (HBO)

Här har vi en serie som hela tiden ändrade sin vinjett från säsong till säsong, ja och inte bara vinjetten i sig, utan de spelade även upp olika versioner av låten "Way Down in the Hole". Nu gillade jag samtliga, men det var ändå den första säsongens intro som fastnade hos mig mest!

"The Sopranos" (HBO)

Här ska jag väl egentligen inte behöva tillägga så mycket mer utan istället bara låta vinjetten tala för sig själv. Låten, texten, bilturen genom New Jersey och loggan med pistolen i "The Sopranos". Stenhårt och hur coolt som helst!

"Boardwalk Empire" (HBO)

En till gangsterserie och det här introt är så snyggt så snyggt. Musiken är också riktigt skön, den kanske inte håller "The Sopranos"-kaliber, men det gör resten av vinjetten, jag tycker till och med att den slår den! Havet, vågorna och spritflaskorna i tusental.

Inte bara oerhört mäktigt och snyggt, utan även riktigt genomtänkt och smart.

"Game of Thrones" (HBO)

Det blir bara snyggare och snyggare och "Game of Thrones" är verkligen en gigant i detta avseende, så här gör man en snygg och mäktig vinjett! Musiken är minst lika väldig den och slår många av dagens filmers soundtracks på fingrarna. Dessutom är den genomtänkt in i minsta detalj och förändras allteftersom seriens avsnitt byter av varandra.

"Dexter" (Showtime)

Nu är detta egentligen inte någon lista, men ifall jag skulle vara tvungen att välja ut en favorit bland alla dessa tio vinjetter så skulle jag ganska säkert välja just "Dexter":s.

Här fullkomligt sprudlar symboliken, jag är grymt imponerad av hur de har skapat detta suveräna intro, här kan vi verkligen snacka om uppfinnesrikedom och fantasi!

Musiken är även den helt perfekt, lagom lågmäld och inte för skränig som det säkert lätt hade kunnat blivit i några andras händer. Magi!

Några fler vinjetter värda att nämnas; Southland, American Horror Story, NYPD Blue, Magnum P.I., Dallas (minus helikoptern), True Blood, The Walking Dead, Homeland, Deadwood, Ripper Street, Hell on Wheels, Hillstreet Blues och Rome.

Snackar vi miniserier är "Band of Brothers" och "The Pacific" givna.

Vilka vinjetter håller ni allra varmast om hjärtat? Kommentera nedan.

| 16 maj 2013 22:01 |