Skribent

Patrik Jonsson

30 maj 2013 | 21:01

Vilken är den bästa komediserien?

Då var det dags för mig igen att få min skrivarposition ifrågasatt, brevlådan full med hundbajs och diverse hot om sönderbrutna käppar då jag blir pensionär. Japp, det är listdags!

Om det är något jag har en hatkärlek till då det gäller mitt skrivande så är det då definitivt att sätta mig ned och skriva en lista. För det första så är det tidskrävande och ångestframkallande och hur än man vrider och vänder på dem så känns de aldrig riktigt hundraprocentiga. Ja och så har vi ju det här med att tillfredsställa massorna, men i och med att jag icke är någon politiker som ska fjäska till nästa val så tänker jag vara helt ärlig och skapa även denna lista direkt från mitt hjärta.

Denna gång ska jag behandla ett så pass känsligt ämne som komediserier och sitcoms, med andra ord komik. Just komik kan vara så jäkla personligt, vi skrattar alla åt helt olika saker, vissa kan till exempel finna underhållning i det som andra äcklas av eller rentav i det som andra helt enkelt sitter och bölar och tjuter åt. Detta kommer nu inte att vara någon mall, detta är mina tio favoriter, er lista kan så klart se helt annorlunda ut och jag lyssnar gärna då ni berättar vilka tio favoriter ni har.

Jag kan lika gärna säga detta med en gång; Nej, jag tycker inte att "Seinfeld" är det roligaste som gjorts, nej jag tycker inte att vare sig "Scrubs" eller "Arrested Development" är genialiska och nej jag finner inte en gnutta av underhållning i "Friends". Ifall ni vill döda mig redan nu så go ahead, skippa listan och vässa kniven, ni andra kan läsa vidare, mycket nöje!

10. "Seinfeld"

Ja okej, den har sina stunder men någon topplacering får den dock inte. Att den ändå tilldelats en plats på listan är dock inte fy skam. Tror det var Babben Larsson som en gång sa att samtliga i "Seinfeld" är roliga utom Seinfeld själv och där håller jag utan att tveka med. Tänkte först dra till med "Curb Your Enthusiasm" på denna plats (Larry David ligger bakom båda två) men den får istället nöja sig med en parantes och bli bubblare.

9. "It's Always Sunny In Philadelphia"

Här kommer vi då in på det som jag talade om tidigare, ja om hur olika smaken kan vara då det kommer till vad som har rätt att kallas för skrattfest. Jag vet nämligen att många verkligen avskyr den här serien medan andra, exempelvis jag, tycker att den är hysteriskt rolig. Även denna har dock sina svackor och visst kan jag hålla med om att det blir lite väl skriktigt ibland. Danny De Vito är dock, som vanligt, helt jäkla fantastisk! Jag borde egentligen inte gilla den här, men tji fick jag.

8. "That's 70:s Show"

90-talet bjöd verkligen på en hel del underhållande och kompetenta komediserier och detta är helt klart en av dem. Kemin mellan samtliga är på topp, nostalgin ett faktum med dess underbara miljöer, kläder, musik you name it och Kurtwood Smith har aldrig varit roligare, ja jag har en fallenhet för tjuriga gubbar, tycker att sådana är bland det roligaste och charmigaste som finns!

7. "Frasier"

Ännu en serie som, som jag har uppfattat det, faller långt från alla i gomseglet. Har hört den kallats både stel och tråkig men jag har i alla fall tagit den under mina vingar. Den är inte bara rolig, den är dessutom väldigt varm, mysig och trivsam. Ja som många komedier, inte endast på TV, var på just 90-talet. Kelsey Grammer lär i resten av sitt liv få stå ut med att bli, inte bara förknippad, utan även kallad för Frasier. Det tycker dock jag att han ska vara stolt över och vid närmare eftertanke så är han nog det också.

6. "Parks and Recreation"

Beskylld för att ha apat efter "The Office" lite väl mycket och visserligen kan jag väl hålla med om det till en viss del (1:a och 2:a säsongen). Men efter en tid så hittade den absolut sin egna stil och sitt eget utseénde. Härliga karaktärer där Nick Offermans Ron Swanson tar täten. Detta är en av få komediserier som är sprungen ur 00-talet som verkligen underhåller mig och får mig att skratta.

5. "Everybody Loves Raymond"

En serie som faktiskt bygger på ett scenframträdande hos David Letterman av Ray Romano varpå Letterman rådde honom att göra en hel serie av just karaktären Ray Barone och så blev det, jag tackar för det. Här finns återigen allt; kemi, stämning, uppfinnesrikedom, igenkänlighetsfaktor och självklart den berömda fotöljdyrkande surgubben i Peter Boyles fenomenala tolkning av Frank Barone. Resten av casten; Brad Garrett, Doris Roberts, Patricia Heaton, Robert Culp m.fl förtjänar alla en stor, stor eloge! Bara för att påvisa Frank Barones (Boyle) briljans så bjuder jag på två citat; "You´re even dumber than I tell people!" och min personliga favorit; "I´ve could have eaten a box of Alpha-Bits and crapped a better interview!" Må du vila i frid.

4. "Mäklarna"

Vi måste ju ha lite svenskt också så klart men detta säger jag inte bara för att. "Mäklarna" förtjänar verkligen sin plats, har ingenting med dess nationalitet att göra, förutom möjligtvis att jag kan känna mig stolt som svensk då. Kjelle Bergqvist i sitt esse! Ja jag behöver egenligen inte säga så mycket mer, se den ifall ni missat den, ren jävla magi!

3. "The Office" (U.S.)

Jag måste dock tillägga att den engelska versionen får dela på platsen här, grymt bra den med men tyvärr alldeles för kort vilket gjorde att jag inte riktigt hann stifta någon stark bekantskap med karaktärerna. Hursomhelst, Gervais & Merchant som skapade originalet fortsatte sedan i staterna med den amerikanska versionen och att påstå att de lyckades är en underdrift. Jag trodde verkligen inte att man kunde göra sådana här pass bra komediserier längre, är redigt glad över att ha haft fel. Hjärta, värme, drama (ja faktiskt) och en jävla massa underhållning.

2. "Fawlty Towers" ("Pang i Bygget")

Ja vad tycker ni att jag ska skriva här, behövs det ens någon förklaring? Okej då, möjligtvis för att den inte knep första platsen, men det här var hårfint kan jag säga. John Cleese, denna GUD, spelar alltså här Basil Fawlty som äger ett hotell och där drämmer han skallen i kassaapparater och väggar, marscherar som Hitler, piskar bilar med ris, skriker, ljuger, frustar, svettas, stressar och slår på sin anställde lille vän Manuel. Låter inte detta fantastiskt roligt så gör då inte misstaget att skippa den bara för det. "Fawlty Towers" är nämligen helt fantastiskt och borde kallas för en tolvdelad instruktionsvideo för hur man gör helt outstanding komik!

1. "3rd Rock From the Sun"

Ifall inte "Fawlty Towers" tar första platsen så finns det bara en serie i mina ögon som kan ta den och det både kan och gör "3rd Rock From the Sun" ("Tredje Klotet Från Solen"). TV4 må ha misshandlat den då de nött den om och om igen på eftermiddagar för en tid sedan men det ska erkännas att jag alltid satt där och tittade. Sanslöst rolig och smart, John Lithgow (ännu en GUD) är den ende mannen på den här planeten, detta tredje klot, som kan nå upp i kollegan Cleeses nivå då det gäller komisk tajming och genialitet, tveklöst. Att underbare William Shatner gör rollen som The Big Giant Head gör knappast saken sämre. Tilläggas ska väl också att faktiskt även John Cleese själv gör en gästroll i några avsnitt. Ja så det kan verkligen inte bli bättre. Underskattad är den också, serier som "Friends", "Scrubs" och "Seinfeld" tas alltid upp i liknande listor och debatter, så jäkla skönt att jag fick peta dit den här på toppen där den förtjänar att vara, I did it!

Komiska små bubblare som precis missade cutten; Community, Curb Your Enthusiasm, Raising Hope, 2 1/2 Men (med Sheen), Louie,The Cosby Show, C/O Segermyhr, Modern Family, New Girl, Sheers, Will & Grace, M.A.S.H., Veep, King of Queens, Father Ted och ett gäng till som min "eminenta" lilla hjärna totalt glömt bort.

Exempel på små stackare som inte lyckats få mig till skratt; "Scrubs", "How I Met Your Mother", "Arrested Development", "The Big Bang Theory", "Friends", "Mike & Molly", "The Neighbours", "Rules of Engagement", allt animerat samt fruktansvärda "According To Jim".

Nu har jag garanterat glömt av några serier, både sådana som har fungerat och som inte fungerat. Detta var min lista, nu vill jag gärna se era listor! Kanske nämns några serier jag glömt bort som jag borde se om eller rentav några som jag missat och bör se?

| 30 maj 2013 21:01 |