Serie

Skribent

Rebecca Unnerud

1 juni 2015 | 10:00

Vi har tjuvtittat på tredje säsongen av "Orange is the New Black"

Det är något speciellt med datumet 12 juni, och inte för att det är dagen innan prinsens bröllop utan det gäller något viktigare - ”Orange is the New Blacks” tredje säsong släpps. Vi har förhandstittat på de första avsnitten, detta är våra reaktioner.
Netflix stora flaggskepp tillsammans med ”House of Cards” har fått en bred fanskara, och även om säsong två inte var precis lika vass som den första var den ändå bättre än det mesta. Men funkar historien även en tredje gång? Ja, men med en viss reservation: mycket känns ”gjort” men det är ändå fem saker som gör fängelsedramakomedin ”Orange is the New Black” till ett måste. 

1. Skådespelarna är fortfarande inga stora affischnamn
Nej, ensemblen var inga duvungar innan serien men för gemene man var de flesta okända. Kända ansikten som Laura Prepon och Taryn Manning hade inte synts i något stort på många år och resten var en blandning av skådespelare som synts i mindre produktioner och helt oprövade kort. Det är ett smart drag att låta nästan hela ensemblen bestå av okända namn, det är mer trovärdigt att se skådespelarna i fängelsekläder om vi inte har en lång lista på filmer och serier vi känner igen dem i sedan innan. Att de sen inte har synts i andra serier eller filmer sedan serien började 2013 gör att vi fortfarande tror att de ”är” sina roller och alltid kommer att vara det. Men självklart unnar vi dessa skådespelare att fortsätta få stora och komplexa roller, särkilt de skådespelare som inte bara är kvinnor utan också icke-vita och/eller transsexuella - det vill säga en svår ekvation i den konservativa film- och tv-världen. Innan ”Orange is the New Black” hade Laverne Cox fått spela prostituerad sju gånger, kan serien göra att hon får möjlighet till större variation bland rollerna i fortsättningen? 

2. Bakgrundshistorierna
Det ska erkännas att tredje säsongen ibland är lite seg och inte riktigt har samma driv som de första säsongerna. Piper är gnällig och känns som den minst intressanta karaktären (även om hon glimrar till då och då), kärleksrelationen mellan John Bennett och Dayanara Diaz är tröttsam och Taystee och Cindy är lite irriterande men (!) serien har fortfarande sina intressanta karaktärer och historier. Särskilt bakgrundshistorierna har samma styrka som tidigare och exempelvis får vi komma närmare Big Boo i fjärde avsnittet. Hon har från start tillskrivits rollen som den stora butch-tjejen - arg och ohämmad (exempelvis vet hon hur man på bästa sätt använder en skruvmejsel…) och det är väldigt intressant att få en fördjupning och ett allvar kring hennes roll. Gonzales har tills tredje säsongen bara varit en i raden av latinobrudar men får i femte avsnittet sin historia berättad och det är kul att se hur hennes liv såg ut innan Litchfield. Även Nicky, som har varit en av de allra intressantaste att följa och som vi redan vet en hel del bakgrund om, får vi komma ännu närmare. En annan person som vi äntligen får veta något om är Chang, spelad av Lori Tan Chinn, som har varit den tystlåtna kufen som häver ur sig tourettes-ord. Hennes historia är helt klart en av säsongens starkaste och sorgligaste. Samtidigt som det är intressant att få bakgrundshistorier till de tjejer som inte har fått det tidigare kommer resten lite i skymundan, som Lorna Morello vars historia var den bästa i förra säsongen. 

3. Alex är tillbaka!
Alex har varit en större favorit hos tittarna än Piper vilket är förståligt. Under förra säsongen var hon inte med så mycket på grund av en filmroll men hade viktiga nyckelscener som gjorde att hon ändå förgyllde serien. Inför denna säsong bekräftade hon att hon skulle vara med i varje avsnitt och det är viktigt för seriens fortsatta liv, i synnerhet för Piper, för utan Alex är hon en ganska blek ”huvudroll”. Tillsammans har de en häftig dynamik och deras tilltro till varandra sätts ständigt på prov. Alex är färgstark och oförutsägbar, stark i ena sekunden och sårbar i andra - oavsett känsloläge förkroppsligar Prepon det på ett trovärdigt sätt. 

4. Humorn
Serien skulle inte vara någonting utan dess humor, den sarkastiska och mörka humorn som gör att serien är den perfekta balansen mellan tragedi och komedi. Ibland är den väldigt komisk och slår nästan över till buskishållet och ibland är allt bara nattsvart. Roligast? Crazy Eyes, Chang, Healy, Caputo och Luschek.

5. Nya ansikten
Även om det är kul att följa den gamla vanliga ensemblen är det nyttigt med nya ansikten som Vee (Lorraine Toussaint) i förra säsongen. I denna säsong presenteras Mary Steenburgen i rollen som Pornstaches mamma och även om hon inte är med särskilt mycket har hon en viktig roll. En ny fängelsevakt dyker också upp samt några nya ansikten bland internerna (exempelvis Stella spelad av Ruby Rose) som skakar om tillvaron för Piper och Alex. Och på tal om Vee, dog hon verkligen där i slutet när Rosa körde på henne? Toussaint har synts på inspelningsplats men om/när hon dyker upp återstår att se.

Nya avsnitt av "Orange is the New Black" kommer 12 juni.
| 1 juni 2015 10:00 |