Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 april 2019 | 15:00

Vi har sett 15 minuter ur "Rocketman"

Den 29 maj får Elton John sin egna "Bohemian Rhapsody". Och det ser magiskt bra ut.
Elton John är en av de där musiklegenderna som jag inte har överdrivet bra koll på. Men det kan antagligen hans biopic "Rocketman" ändra på i vår. Elton är själv ombord som producent, men filmen verkar inte vara något förskönat porträtt för det. De första klippen som just har visats för press skildrar både den glittriga, glamorösa fasaden och den mörka baksidan av kändisskapet.

"Rocketman" börjar i Elton Johns barndom, där en stark talang för piano uppenbarar sig. Unge Reggie (som han egentligen heter) skickas till en musikskola där han fullkomligt briljerar från första audition. Några år senare får han för sig att ändra musikstil, byta namn och gräva djupt i garderoben efter de tokigaste outfits man kan hitta. Så föds Elton John, och vi ska naturligtvis också få se de relationer som format hans karriär, och se hur några av de mest kända hitsen kom till.
 
 
"Rocketman" ger starka vibbar av "Bohemian Rhapsody", och det är kanske inte så konstigt. Regissören Dexter Fletcher var den som kallades in för att färdigställa filmen om Queen, så de känns väldigt lika till stilen. Och precis som Freddie Mercury är Elton John en excentrisk figur med en storslagen livsstil och magisk sångröst - något som skådespelaren Taron Egerton fångar galant.

Vad som verkar höja "Rocketman" över andra biopics är dock en grad av magisk realism. Det får vi se prov på under Eltons första amerikanska konsert - på ikoniska nattklubben Troubadour i Los Angeles. Allting går i slow-motion när Elton äntrar scenen, och plötsligt börjar både han och publiken sväva i luften.

I en annan scen förvandlas ett bråk med textförfattaren Bernie Taupin (Jamie Bell) till ett musikalnummer. Bernie börjar sjunga ut sina känslor och låten (fråga mig inte vilken) blir bakgrunden till ett känslosamt montage.
 
 
Maffiga konsertscener, extravaganta fester, bråk bakom kulisserna, alkoholism och tårar, musikal och magi. "Rocketman" verkar bli en biopic med extra allt. Även om ingredienserna är bekanta och receptet någorlunda likt vissa andra filmer, så lär Elton Johns fascinerande karaktär och härliga musik locka tillbaks både mig och många andra in i biografen den 29 maj.
| 13 april 2019 15:00 |