Film

Skribent

Alexander Dunerfors

15 mars 2014 | 19:01

Vi har sett 10 minuter ur "Captain America 2"

Peppen stiger när Steve Rogers leker James Bond. (Spoilers kan förekomma.)

Sommaren 2011 mötte vi Steve Rogers för första gången. Då var han en klen soldat som utsattes för experiment, och blev både ett muskelberg och en amerikansk affischpojke i det pågående Andra världskriget. I slutet av filmen tinades han upp i nutidens New York, en stad som han sedan dess hjälpt till att rädda med sina Avengers-polare. En ny Marvelhjälte var född.

Snart är han tillbaka i "Captain America: The Winter Soldier" (eller "Captain America: Return of the First Avenger" om man föredrar den svenska titeln). Jag har förhandstittat på några scener ur filmens första akt.

Det börjar när Steve Rogers springer på Sam Wilson (Anthony Mackie) för första gången. De morgonjoggar i samma område. Steve är irriterande snabb som ju superhjältar är. Sen skakar de hand och jag anar början på en bromance vi kommer se mer av - Sam blir trots allt sidekicken The Falcon längre in i filmen.

En kul touch: det visar sig att Steve Rogers håller en lista på saker han måste ta igen efter sina många årtionden i ett isblock: på den finns bland annat "Star Wars" och thaimat.

Andra scenen utspelar sig på ett SHIELD-plan. Natasha Romanoff har hämtat upp kaptenen för det är dags att kicka röv. Ett gäng pirater har kapat ett fartyg och det ligger i SHIELDs intresse att det hela får en snabb och fredlig lösning. Det är sagt sen tidigare att Scarlett Johanssons karaktär har fått mer utrymme i den här filmen, och att hon och Steve gör många såna här jobb tillsammans sedan "The Avengers". Är en liten romans i sikte? Han verkar iallafall helt ointresserad av Natashas förslag på dejtbara kvinnor.

Det blir slutligen lite fart i den tredje och avslutande scenen som förhandsvisas. Steve hoppar ner till piratskeppet och plockar vakterna en efter en. Snygg akrobatisk uppvisning både från honom och Black Widow, när de stoppar skurkar och söker efter gisslan. Här får man en hel del 007-vibbar, scenen kunde lika gärna varit inledningen på en Bondfilm. Mycket handgemäng och närstrider, bara med lite mer avancerade stunts. Det stämmer bra överens med vad regissörerna har sagt om inriktningen på "Captain America 2", att tonen är inspirerad av spionthrillers från 70-talet.

Två saker slår mig under visningen. Först: insikten om vilken enormt trist superhjälte Captain America är. En helylle-hunk helt utan Iron Mans självsäkra stil eller Thors kaxiga attityd, inga roliga gadgets förutom en sköld att kasta på folk, inte direkt några spännande superkrafter heller förutom de allra mest grundläggande: han är snabb och stark, typ.

Det andra är att "Captain America: Return of the First Avenger" ändå ser riktigt bra ut. Klippen jag har fått se väcker mersmak, även om de aldrig visar storskurken Winter Soldier eller Robert Redfords karaktär. Regissörerna Joe och Anthony Russo, oprövade i den här genren, känns trygga i sin första actionfilm och med de här karaktärerna. De har övertygat mig. Jag vill se mer.

Att kliva in i Marvels filmvärld är att aldrig veta vad man får. Varje ny regissör har lyckats lämna ett eget avtryck, och flera filmer lyckas överraska positivt genom att välja en ny, fräsch stil. Efter de oväntat underhållande "Iron Man 3" och "Thor 2" är det kanske dags för en mörkare vändning åt spiongenren. Inte mig emot. Vi ser hur det funkar redan den 26 mars.

Vill du också förhandstitta på "Captain America 2" så visas de tio minuterna före "Need for Speed" på SF:s biografer, fram till torsdag.

| 15 mars 2014 19:01 |