Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

4 maj 2019 | 15:00

Vem tror du sitter på "Game of Thrones"-tronen i slutet?

Vi rankar sju möjliga slut på världens största tv-serie. Hur tror DU att "Game of Thrones" slutar?
Med endast tre avsnitt kvar, knappt fyra timmars berättelse, så börjar vi onekligen närma oss slutet på en av världens största tv-serier någonsin. Om det är en sak vi lärde oss av "The Long Night"-avsnittet och the Night Kings död, så är det att vad vi tittare tror och förväntar oss kring den här sista säsongen - sällan kommer att visa sig vara sant.
 
Jag har här nedan sammanställt sju möjliga slut på "Game of Thrones", som alla på ett eller annat sätt känns möjliga (för mig). Men jag vill såklart gärna även veta vad du som läser detta tror och tänker kring slutet - så skriv gärna en egen topplista i kommentarerna!
 

1. Tronen finns inte kvar i slutet

 
Large 300398237d44e603e3394a7a9af543df got4
 
Efter allt snack och spekulerande kring vem som kommer att få sitta på tronen i slutet av "Game of THRONES", vore det väl ändå inte helt otänkbart om järntronen antingen förstörs eller ersätts av någon helt annan lösning innan vi är framme vid slutet? Något säger mig faktiskt att det här är den mest sannolika lösningen, snarare än att någon enskild karaktär sätter sig på tronen i slutet.
 
Är "Game of Thrones" kanske till och med tv-världens mest påkostade propaganda-maskin till förmån för demokrati, där de få överlevande i slutet utlyser ett president-val till nya United States of Westeros? Den som överlever får se.
 

2. Daenarys & Jon/Aegon

 
Large 300398237d44e603e3394a7a9af543df got2
 
Antingen tillsammans, eller med stöd av sin partner, så verkar de åtta säsongerna trots allt ha handlat om Jons och Daenarys båda resor mot tronen. De utvalda. Om båda överlever så har de dessutom arvsrätt till tronen, frågan är bara om hela faster/brorson-grejen blir för konstig för dem att hantera? Samtidigt har vi sett långt värre familjeförhållanden i serien tidigare.
 
Det främsta som talar emot detta är väl ändå att det troligtvis skulle uppfattas som ett lite väl "lyckligt" och förutsägbart slut om någon av "favoriterna" lyckas knipa tronen?
 

3. Cersei & Euron

 
Large 300398237d44e603e3394a7a9af543df got7
 
Motsatsen till ett lyckligt slut skulle väl mest sannolikt vara om Cersei lyckades behålla tronen. Hon som började serien vid Roberts sida och sedan sett två av sina söner sitta på den, för att nu lagt beslag på den själv. Kan verkligen någon ta den ifrån henne?
 
Till en början kanske hon kan charmas av Euron, men om han verkligen får gifta sig med sin drottning... dröjer det nog inte länge innan hon dör och han blir ensam kung. Men det måste hon väl förstå själv... inte kan väl en sjörövare överlista Cersei? Det är däremot svårt att överleva två enorma drakars förödelse, så vi får se om hon får behålla sin tron eller inte.
 

4. Gendry & Arya

 
Large 300398237d44e603e3394a7a9af543df got1
 
Det jag själv sitter och hoppas på är att oäktingen (Roberts Baratheons enda levande son) Gendry kliver fram som en oväntad utmanare till tronen. Varken Joffrey eller Tommen var ju riktiga söner till Robert, utan till Jamie, vilket innebär att om Daenarys och Jon inte överlever - så är det Gendry som borde ärva tronen. 
 
Det vore också ett lite av ett poetiskt slut på vår historia. Ni minns väl hur Robert och Ned pratade om att deras ungar borde gifta sig och regera tillsammans? Well, Gendry och publikfavoriten Arya råkar ju faktiskt också vara deras ungar - även om vi i början av serien trodde att det var Sansa och Joffrey som var de tilltänkta.
 

5. Sansa & Tyrion

 
Large 300398237d44e603e3394a7a9af543df got3
 
Det mest lyckliga slutet för alla invånare i vår "Game of Thrones"-värld vore nog ändå om Sansa och Tyrion blev ensamma kvar i slutet och fick regera tillsammans. Få karaktärer har visat upp den typ av lederskapsförmågor som de har hunnit göra under seriens gång... och de är trots allt redan gifta med varandra.
 
Det som talar emot denna lösning är väl att det känns som att väldigt många andra karaktärer skulle behöva dö innan de fick chansen att prova lyckan på järntronen? Kanske vinner dem det där valet som utlyses i det första alternativet ovan? 
 

6. Jamie & Brienne

 
Large 300398237d44e603e3394a7a9af543df got5
 
Ännu fler skulle nog behöva dö för att Jamie "The King Slayer" Lannister skulle få chansen att vila sin bakdel på tronen i slutet. Men, det är väl inte helt omöjligt att han skulle kunna lyckas roffa åt sig tronen från sin syster - hans unge finns trots allt (vad vi vet) fortfarande i hennes mage.
 
Om ungen föds och Cersei dör men hinner avslöja att Jamie är pappan... kanske han får "vakta" tronen innan det är dags för sonen/dottern att ta över den? Givetvis gör han i så fall allt detta med Brienne vid sin sida som ungens styvmamma.
 

7. Bran/Three Eyed Raven

 
 
I nuläget finns det inte mycket som talar för att Bran är mycket till hot för någon, han pratar mest i gåtor och envisas fortfarande med att förklara att han inte längre är Bran. Han är något annat. The The Eyed Raven. En populär teori har länge varit att det var Bran som i själva verket var the Night King... vilket inte verkar ha varit fallet. Men det finns fortfarande tre avsnitt kvar och mycket kan hända.
 
Eftersom ingen av oss verkligen verkar förstå Brans roll i vår berättelse, om det nu inte var att agera magnet och lockbete i kampen mot the Night King, så kan det mycket väl visa sig att han på något vis får sätta sig på tronen i slutet. Han har trots allt övat på att sitta ända sedan det andra avsnittet av den första säsongen.
 
Hur tror du att "Game of Thrones" kommer att sluta? Vem får sitta på tronen - om den finns kvar? Kommentera gärna nedan!
| 4 maj 2019 15:00 |