Skribent

Patrik Jonsson

7 mars 2013 | 21:30

Vem ska spela Bäckström?

Det har varit känt sedan länge nu att Leif GW Perssons romanfigur Evert Bäckström snart ska få göra USA-debut, men vem ska få äran att spela honom?

Serien kommer att heta "Backstrom" och ansvaret har nu slutligen fallit på CBS efter att den första intressenten Fox sedan några månader tillbaka drog sig ur projektet. Evert Bäckström är en karaktär som dykt upp i många av Perssons böcker, bland annat i trilogin "Välfärdsstatens fall" som nyligen filmatiserades och sändes på SVT i början av året men då med titeln "En pilgrims död", vilken handlade om en nyinsatt grupp som utredde Palmemordet. I denna trilogi hade dock Bäckström endast en biroll, i romanerna "Den som dödar draken" och "Linda - Som i Lindamordet" är dock Bäckström huvudkaraktären och även fler romaner med Bäckström i fokus väntas komma inom kort.

CBS:s serie ska dock inte baseras på själva romanerna utan endast låta sig inspireras av dem och främst då av just karaktären Evert Bäckström (eller Everett Backstrom som han kommer att heta over där). En rasistisk, alkoholiserad och överviktig polis som inte direkt går hand i hand med sin omgivning, men som ändå har ett öga för detaljer och som är en djävel på att lösa svåra fall. CBS har själva beskrivit karaktären likt en slags Dr. House som löser brott. Huruvida Bäckström innehar den charm som Dr. House hade går självklart att diskutera, men detta kan kanske ändå skvallra något om det upplägg som vi har att vänta oss av "Backstrom".

Men nu till själva frågan jag ställde, vem skulle egentligen passa till att spela denna bittra och självupptagna polis? Lite bakgrundsfakta kanske? Evert Bäckström beskrivs alltså av Persson själv som en slags antihjälte vilken är extremt cynisk och fördomsfull. Han saknar egentligen fullständigt goda egenskaper och är sexistisk, homofobisk, rasistisk, oärlig, egoistisk, självgod och småsint. Dessutom är han gravt alkoholiserad, överviktig och lider av både dåligt hygien tillika dålig hälsa. Bäckström är med andra ord allt annat än någon solskenshistoria.

Claes Malmberg gestaltade honom då det begav sig här i början av året och frågar man GW själv så vill han helst av allt att James Gandolfini ska gestalta honom då det är dags för Bäckström-debuten i USA. Ja och där håller jag definitivt med, Gandolfini hade nog passat som handen i handsken att gestalta denne lille gris, men frågan är ju hur det ligger till med tillgängligheten? Visserligen lade HBO häromveckan ned planerna på thrillerserien "Criminal Justice", vilken skulle ha haft just Gandolfini i huvudrollen. Möjligtvis att detta ökade chanserna för en eventuell roll som Bäckström, men det lär ligga bra många fler erbjudanden och vila på denne ack så populäre skådespelares bord.

Annars är det är faktiskt ganska svårt att föreställa sig någon skådespelare i Bäckströms kläder, det kryllar inte direkt av aspiranter. Ja det vill säga om man nu vill vara petig på själva förlagan och det vill jag just nu, det är ju det som är själva poängen med artikeln.

Ett förslag jag har kommit fram till är dock Dennis Franz, ja ni vet han som bland annat spelade Andy Sipowitcz i "NYPD Blue" i många år, en karaktär som faktiskt inte ligger alltför långt borta från just Bäckström. Visserligen har Franz hunnit bli 68 år men å andra sidan så har ju många till och med sett GW själv framför sig då de läst romanerna med Bäckström och GW är ju 67. Det där beror väl helt enkelt på vilken ålder det är tänkt att denne Bäckström ska ha i TV-serien.

En annan skådespelare som jag skulle kunna tänka mig att klara av gestalta en sådan här fuling är Nick Nolte, men även han har ju blivit till åren. Sedan finns det massa folk som naturligtvis vill ha en svensk i rollen som honom, bland annat har Persbrandt nämnts som förslag men det hoppas jag dock verkligen att bara stannar vid just ett förslag.

Vidare kan jag informera er om att serien "Backstrom" endast har fått grönt ljus till ett pilotavsnitt, inget är alltså ännu så länge ristat i sten. Leif GW Persson själv och hans agent Niclas Salomonsson, kommer att stå som seriens huvudproducenter tillsammans med seriens skapare och manusförfattare Hart Hanson ("Bones").
Då serien låg på Fox:s skissbord var den Oscarbelönade manusförfattaren Stephen Gaghan ("Traffic") kopplad till att skriva manuset och visst hade väl det så här på förhand slagit lite högre än Hart Hanson, men hos CBS fick serien i alla fall ett pilotavsnitt. Ifall serien sedan tilldelas en full säsong kommer den att bestå av 22 avsnitt. Så, nu återstår det bara för mig att önska Persson lycka till, för visst vore det väl ändå lite roligt med en cynisk svensk polis som löpte amok där borta i Staterna?

Vad tycker ni, har ni några förslag på några skådespelare som skulle passa att gestalta denne svenske skitstövel till polis?

| 7 mars 2013 21:30 |