Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

24 januari 2017 | 13:00

Vem är egentligen "The Last Jedi"? Här är de 5 hetaste teorierna

Efter att titeln på den kommande "Star Wars"-filmen utannonserats har teorierna haglat friskt kring vem den syftar på. Här är de hetaste förslagen.
"The Last Jedi". Vad handlar det om? VAD HANDLAR DET OM? 

Ungefär så har internet låtit det senaste dygnet efter att Disney gått ut med titeln på "Episode VIII". Och det är ju en befogad fråga; vem är egentligen den siste jedin som titeln syftar på? Är det ens en enskild person, eller är det flera?

Här är de hetaste teorierna just nu:

1. Luke är den siste jedin


Det finns klara bevis för att Luke är den siste jedin i galaxen. Som den här bilden från öppningstexten i "The Force Awakens", exempelvis:



Dessutom kallar Snoke Luke för "den siste jedin" i en replik från filmen: "The droid will soon be delivered to the Resistance… leading them to the last Jedi". Andra bevis som pekar mot att det är Luke som åsyftas är att han helt enkelt är den siste kände jediriddaren vi vet om just nu. Detta skulle dock kunna ändras i filmen, vilket leder oss in på nästa spår...

2. Rey är den siste jedin




Om Disney och Lucasfilm väljer att döda Luke i "The Last Jedi" så borde Rey stå näst på tur att vara den siste jedin i galaxen. Hon visade sig vara mer än väl lämpad för uppgiften i och med sin fäbless för att använda kraften senast, så det är nog ingen högoddsare att flickan från Jakku de facto blir en jedi i nästa film. Och som sagt, om Luke då dör, så är Rey plötsligt den sista levande jedin.

3. Kylo Ren är den siste jedin




Jag längtar verkligen tills jag får återse gamle Kylo igen. Ville bara få det sagt. Kylo tränades vid ett tillfälle till att bli jedi av Luke, men allting gick som bekant åt Kittelfjäll och det hela slutade med att Kylo mördade hela jediakademin innan han drog till First Order. Attans! Finns det något rimligt scenario där han plötsligt kan vara den siste jedin? Ja, det kan han nog bli, men det kräver att Luke dör och att Rey aldrig blir en jedi. Som bäst en långskotts-teori.

4. "The Last Jedi" syftar på en grupp av jedi




Det är lite lurigt det där, men jedi är ett ord som används både i singular och plural. Det kan alltså handla om flera. Samma "problem" hade vi här i Sverige när "The Return och the Jedi" släpptes, men då blev översättningen "Jedins återkomst", vilket tydligt signalerade att det rörde sig om en enda person. Om Lucasfilm kör vidare på den traditionen kan vi alltså räkna med att det handlar om en person, så länge det inte rör sig om att Luke tränar upp Rey under filmens gång, och att de två tillsammans bildar "The Last Jedi".

5. Titeln kommer från Extended Universe




Men vänta, ogiltigförklarades inte hela Extended Universe i och med Disneys uppköp av Star Wars-licensen? Jo, men det hindrar inte att det finns en bok från år 2013 som har titeln "The Last Jedi". I den härjar en jediriddare vid namn Jax Pavan runt, strax efter att Order 66 (där Kejsaren beordrade att alla jedi skulle utplånas) gått ut. Vi har väldigt svårt för att se att "Episode VIII" kommer ha något som helst att göra med den här boken, men det finns också en annan bokserie, "The Last Of The Jedi", som handlar om Obi-Wans öden och äventyr under tiden mellan "Mörkrets hämnd" och "Stjärnornas krig". Kan Obi-Wan vara den sista jedin? 

Vad tror du titeln "The Last Jedi" syftar på? Kommentera gärna nedan!
| 24 januari 2017 13:00 |