Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

1 april 2014 | 10:01

Västerås blir Westeros i "Game of Thrones"-hyllning

Inför den populära HBO-seriens säsongsstart på måndag kommer Västerås under fredag, lördag och söndag byta namn till Westeros.

Efter att ha läst om den brittiska byn Kings Langley som för en veckas tid blev Kings Landing i samband med att den tredje säsongen av "Game of Thrones" släpptes på Blu-ray - och som MovieZine skrev om - bestämde sig Västerås kommun att göra samma sak i Sverige, och vad passade väl bättre än orten som redan låter som Westeros?

- Vi vill visa att vi hänger med i tiden, och "Game of Thrones" verkar gillas av en bred målgrupp så vi hoppas att helgen ska bli en folkfest för alla åldrar, säger kommunalrådet Osan Stori i ett pressutskick.

Västerås har tagit hjälp av några av sina sju vänorter, däribland Akureyri på Island (Island har varit inspelningsplats för delar av "Game of Thrones") och tjeckiska České Budějovice för att få de tre dagarna i Westeros tecken att bli så fullspäckade och bra som möjligt.

Hela schemat för Westeros-dagarna har inte spikats än men Stori listar i pressmeddelandet några höjdpunkter:

* Tyrions hopptorn - för barn, där de får känna på hur det var för Tyrion Lannister att nästan bli utkastad ur tornet hos Catelyn Starks galna syster Lady Arryn. Barnen som är i hopptornet måste försvara sin plats, för nästa knuff i ryggen kan kasta ut dom på marken och då är de sedan bannlysta därifrån.

* George RR Martin-look-a-like-tävling - den som är mest lik författaren till fantasysviten som TV-serien bygger på, vinner sin vikt i mjöd, detta i samarbete med den tjeckiska vänstadens öltillverkare.

* Ansiktsmålning - för barn (stora som små), som blir målade som de levande döda White Walkers och sedan kan skrämma slag på sina omgivningar.

* "Med fingrar flinka som på en slinka" - barnförbjudet! De rikligt förekommande sexscenerna i serien inspirerade erotikbutiken Ekivok, som under Westeros-dagarna erbjuder snabbkurser i sinnlig njutning.

* Khaleesis drakdamm - för barn, den klassiska fiskdammsleken fast med ätbara chokladdrakar i fångstpåsarna. (Det finns alternativ för allergiker.)

* Joffrey-piñata - för alla med inneboende aggressioner. Det gäller att försöka träffa den ständigt hånleende Joffrey-piñatan med ett ordentligt slag så att han spricker!

Många fler punkter tillkommer som sagt. Arrangemangen kommer äga rum i huvudsak på kulturhuset Culturen och på friluftsmuseet i Vallby. Dessutom ska ett antal restauranger och butiker i Västerås ha "Game of Thrones"-tema dagarna till ära. Under Västerås Westeros-dagar kommer dessutom kommunvapnet gå under namnet "House of Aros".

Osan Stori vädjar också till alla att klä ut sig till sin favoritfigur i serien.

- Om det blir lyckat kan det kanske till och med bli ett årligen återkommande evenemang, som Medeltidsveckan på Gotland, säger han.

För mer information och för priser och tider, gå till kommunens hemsida.

"Game of Thrones" fjärde säsong har premiär måndagen den 7 april i HBO Nordic, dagen innan i USA.

| 1 april 2014 10:01 |