Film

Skribent

Mats Karlsson

6 mars 2013 | 21:30

Vasaloppet på proffstid gav 100 000 till filmprojekt

Eric Widerdal och Filip Hammarström tog till extrema metoder för att finansiera sin film "Gustav den Förste".

Eric Widerdal och Filip Hammarström åkte för filmen "Gustav den Förste" under söndagens Vasalopp. Målet var att åka under 15 timmar och få med de sista sponsorerna till kommande filmen. De klarade utmaningen på proffstid och kom i mål med en gemensam tid på 13 timmar och 10 minuter. 100 000 SEK är säkrade och de har tagit till extrema metoder för att finansiera sin film.

För tre månader sedan lärde sig de två unga filmskaparna att åka skidor med Sveriges skidelit som sina instruktörer. Allt för att få in de sista pengarna till sin långfilm och de klarade det efter månader med hård träning. Eric åkte på 6 timmar och 11 minuter vilket är en riktigt bra tid, Filip kom i mål på 6 timmar och 58 minuter.

- Det här är bland de jobbigaste och härligaste jag varit med om, jag har aldrig pressat mig själv så hårt fysiskt men vad gör man inte för att få göra sin första långfilm, säger Eric Widerdal, regissör, manusförfattare och skådespelare.

Filip Hammarström som startade längre bak då Eric skulle filmas, hamnade i ett långsamt led och blev stillastående medan över 2 000 skidåkare körde om honom. 

- Jag var helt säker på att jag skulle misslyckas när jag stod helt stilla i första sträckan men som tur var lyckades jag tillslut kämpa ikapp min placering under loppets gång, säger Filip Hammarström, producent och skådespelare.

Väl på plats åkte de inte bara Vasaloppet utan passade också på att spela in bilder till filmen med tre olika kamerateam bestående av Johan Hellmer, Jens Harvard och Staffan Övgård som åkte längs med spåret och körde sitt eget Vasalopp.

Med Vasaloppets stöd lyckades de inte bara få med de bästa skidåkarna till serien utan också få starta bland eliten, få plats längs med spåret och support för kommande inspelning.

- Vasaloppet har varit otroligt hjälpsamma och verkligen fått oss att känna att det här inte bara är värt det för filmen utan även för dem själva. Och nu när man åkt det här loppet själv så förstår man vilken otrolig bragd det är att vinna, egentligen bara att genomföra det är en stor bragd, säger Filip Hammarstöm. 

Inspelningen med Johan Rheborg, Maria Lundqvist, Madeliene Martin, Björn Granath och Pia Halvorsen sker under nästa års Vasalopp. "Gustav den Förste" får biopremiär under 2015.

| 6 mars 2013 21:30 |