Serie

Skribent

Patrik Jonsson

25 april 2013 | 22:30

Vart tog den vägen?

Den här veckan tänkte jag att vi skulle snacka lite om serier som lagts ned alldeles för tidigt, serier som både hyllats och haft stora potentialer men där tittarna helt enkelt har svikit.

Ja de flesta av oss har väl dessvärre genomlidit det, då en kanal ifråga har stuckit in dolken i bröstet på en och brutalt vridit om med orden; "Show Cancelled"! Vi har vackert fått sitta där helt handlingslösa och tvingats sett på då vår älsklingsserie har fått möta den obarmhärtige och ack så skoningslöse nedläggningsyxan. Ingen vidare upplevelse så klart, men detta tillhör dock ibland den hårda verkligheten som vi serieknarkare lever i och just därför tänkte jag vi skulle behandla detta ämne denna torsdag, se det som terapi!

Nu gör jag ingen lista utan jag skriver endast ned några serier som jag själv tycker att är värda att nämnas och att kommas ihåg. Själva ordningen är mindre viktig, dessutom har dessa serier fått olika långt "liv". Vissa av dem har tilldelats endast en säsong medan andra har fått två eller tre. Den gemensamma faktorn för samtliga är dock att de lämnats mer eller mindre ofärdigställda.

Heroes

Den här serien fick till och med hela fyra säsonger men lämnades dessvärre med en enorm cliffhanger i slutet av just den fjärde säsongen. Skaparen Tim Kring var naturligtvis jättebesviken på NBC då de valde att lägga ned serien ofärdig, han hade en femte säsong mer eller mindre färdigställd. Kvaliteten på serien hade visserligen sänkt sig rejält efter den första säsongen, men jag tyckte ändå att det fanns potential för en riktigt grym och avslutande femte säsong. Dessutom var tittarsiffrorna inte skandalöst dåliga, men det där beror väl lite på vad man jämför med. NBC utlovade en avslutande film då hundratusentals fans protesterade då nedläggningen gjordes offentlig, en film som naturligtvis har lyst med sin frånvaro.

Awake

Förra vårens absolut starkaste debutant och detta enligt många omröstningar på nätet. Så här efteråt undrar man ju lite ifall NBC ändå inte ångrar sig lite över sitt beslut av att lägga ned den? "Awake" handlade alltså kortfattat om en polis (Jason Isaacs ) som tillsammans med sin familj råkade ut för en bilolycka varpå han därefter levde i två olika verkligheter. En där hans son fortfarande var i liv och i den andra där hans fru överlevt. Seriens avslut är dock hyggligt godtagbart så ifall ni har missat denna så rekommenderar jag er att kolla in den. "Awake" fick en säsong.

Men of a Certain Age

Ray Romanos självskrivna och självproducerade dramakomedi överöstes av beröm från både kritiker och publik, trots detta så räckte ändå inte tittarsiffrorna till för att föra serien vidare. "Men of a Certain Age" fick två säsonger av TNT, två riktigt bra säsonger enligt mig och gillar man trevliga och tillbakalutade draman med undertoner av lite mörk komedi så är serien given. Serien har dock inget riktigt slut men en sådan här serie kanske inte behöver det egentligen heller, den är liksom en inblick i några människors liv kring 50-års strecket. Självklart kunde de ha byggt vidare på denna, men nu blev det tyvärr icke så.

Terriers

Shawn Ryan har inte haft någon vidare tur i TV-branschen efter det att hans succéserie "The Shield" avslutades för några år sedan. 2011 lades hans lovande snutserie "The Chicago Code" ned och nu senast fick "Last Resort" smaka på samma trubbiga yxa.

Men den största besvikelsen var dock när FX valde att lägga ned den oerhört lovande "Terriers" 2010. Serien var visserligen skapad av Ted Griffin, men hade Ryan som bland annat huvudproducent. Serien kretsade kring två privatdetektiver som yrade runt på rätt galna upptåg i San Diego. Upplägget kanske låter simpelt, men serien hade en fantastiskt stämning, underbara karaktärer och ett härligt tempo. "Terriers" avslutades ganska så öppet, men fungerar ifall man själv är beredd på att fantisera ihop och fylla i vissa bitar. Vill inte säga mer för då avslöjar jag för mycket ifall ni tänker se den. "Terriers" fick en säsong.

Deadwood

Det här är serien som jag personligen håller som tidernas absolut bästa tillsammans med "The Sopranos", synd bara att HBO lämnade denna underbara västernserie ofärdig efter tre säsonger 2006. Seriens skapare David Milch hade en förkortad fjärde säsong på sex avsnitt färdigskriven men HBO såg hellre att han gjorde två avslutande två-timmarsfilmer och denna plan var aktuell ända fram till 2011, det vill säga hela fem år efter att själva serien gått i graven. I mars 2012 sade dock Mitch i en intervju att projektet mer eller mindre var dött, men att hans dröm om att göra dessa två filmer fortfarande lever.

Är det någon serie som förtjänar en eller två avslutande filmer så är det just "Deadwood", men det här med att göra avslutande filmer till serier är dessvärre ett ytterst sällsynt fenomen. "Firefly" fick sin "Serenity", "Twin Peaks" fick också en film och snart kommer även "Entourage" att få en, men annars finns inte många exempel att dra.

Detta var endast ett axplock av serier som fått se sina liv alldeles för korta, här kommer några fler exempel; Rubicon, Brotherhood, Jericho, Detroit 1-8-7, Rome, Lone Star, The Black Donnellys, Smith, Lights Out, Carnivale, Freaks and Geeks och så naturligtvis "Firefly", "The Chicago Code" och "Last Resort" som jag tidigare även nämnde i förbifarten.

Serier jag inte saknar; Alcatraz, The River, Terra Nova, Missing, The Playboy Club, The Cape, The Event, The Lone Gunmen, Camelot, Commander in Chief, The Secret Circle, Kyle XY, No Ordinary Family, V (2009), m.fl. m.fl. m.fl.

Alla har vi någon liten älskling och favorit som vi saknar, vilken serie saknar du?

| 25 april 2013 22:30 |