sponsrat

Skribent

Lucas Mass

16 juni 2023 | 17:00

Varför ”Star Trek: Strange New Worlds” är bland det bästa på tv just nu

Förra årets storsuccé har återvänt för en andra säsong på SkyShowtime. Oavsett ditt intresse för ”Star Trek” är ”Strange New Worlds” en serie för alla och det här är varför det är dags att hoppa ombord.
”Star Trek” har varit ett kulturellt landmärke inom science-fiction och TV sedan 1966 när vi först fick se besättningen ombord USS Enterprise ge sig iväg ut på äventyr i yttre rymden. Serien, ledd av William Shatner som kapten James T. Kirk, utforskade etiska dilemman och humanistiska frågor genom linsen av ett rymdäventyr.
 
Sedan dess har flera iterationer av ”Star Trek” producerats, mest anmärkningsvärt en guldålder vid 90-talet där flera av franchisens mest älskade verk skapades. Nu på sistone har en till våg av ”Star Trek”-serier inristat ett hörn i TV-landskapet där nykomlingen ”Strange New Worlds” har tagit publiken med storm.
 
TM & ©2023 CBS Studios Inc. All Rights Reserved.
 

”Star Trek” är fortfarande obesegrad i popkulturen

 
I kärnan av ”Star Trek” finns kompromisslös optimism. Detta betyder inte att det aldrig finns dramatik eller mörka konsekvenser, men det finns alltid hopp. Som människor klarar vi av stora saker när vi tänker bortom oss själva och löser problem utan våld och det är varför ”Star Trek”, genom alla olika serier och filmer, alltid kommer vara populär. Vissa inkarnationer försöker tänja lite på gränsen, men franchisen kommer alltid tillbaka till samma odödliga grundidé.
 
Den andra odödliga idén som gör ”Star Trek” populär även efter alla dessa år är att man absolut inte behöver se allt för att hänga med. Det finns nästan ett dussin serier och nu över ett dussin filmer – en outhärdlig summa för nybörjare - men många ”Star Trek”-serier skulle lika gärna kunna vara den enda som finns. Oavsett hur mycket eller lite du vet om franchisen i sin helhet kan du enkelt ge dig in på, till exempel, ”The Next Generation”, ”Voyager” eller ”Discovery”.
 
Det finns vissa egenheter här och där man kanske inte förstår omedelbart, men skaparna brukar vara väldigt noga med att introducera gamla koncept för en ny publik. Det är delvis det som gör det väldigt enkelt att rekommendera den aktuella ”Strange New Worlds”.
 
TM & ©2023 CBS Studios Inc. All Rights Reserved.
 

”Strange New Worlds” är den perfekta startpunkten

 
Den nuvarande serien tar plats ombord rymdskeppet USS Enterprise tvåhundra år i framtiden med kapten Christopher Pike, Spock och Uhura tillsammans med ett stort urval av färgglada karaktärer. Tillsammans utforskar de rymden och hamnar i äventyr som både hotar deras liv och utvecklar deras relationer till andra.
 
Den första säsongen satte en enormt hög ribba för underhållande science-fiction på TV med hjälp av riktigt älskvärda karaktärer och roliga koncept som använder de karaktärerna på spännande sätt. Det finns mycket dramatik, men serien kan skina bara av att låta oss se dessa rymdresenärer njuta av sitt arbete. Det finns så pass mycket skratt ombord USS Enterprise att även karaktärer från den animerade ”Rick & Morty”-liknande serien ”Star Trek: Lower Decks” kommer dyka upp senare i säsong 2. Enligt producenten Alex Kurtzman blir det en slags crossover ”Star Trek” aldrig har gjort förut.
 
TM & ©2023 CBS Studios Inc. All Rights Reserved.
 

En stark blandning av gammalt och nytt

 
Den stora succén kring ”Strange New Worlds” har varit seriens vilja att omfamna klassisk TV-berättande. Förr i tiden var alla ”Star Trek”-serierna episodiska vilket betyder att varje avsnitt fungerar som en egen mini-film. En typ av berättande modern TV, till stora delar, har glömt bort. Många serier nuförtiden är en enda lång komplicerad story där varje avsnitt leder till nästa och det finns inga möjligheter att missa något. Om det kommer en plot twist halvvägs in som du inte gillar, synd för den kommer nog finnas kvar i den storyn för evigt.
 
Det här betyder också att många serier i stora drag ser likadan ut i varje avsnitt och håller sig till samma visuella ton och stil från den första säsongen till den sista. ”Strange New Worlds” tar tillbaka det episodiska berättandet och blir en väldigt uppfriskande upplevelse. Om det finns ett slags avsnitt som inte faller dig i smaken, inga problem för nästa avsnitt kommer garanterat vara något helt annat.
 
Ena veckan skulle vi kunna få en ”Alien”-inspirerad skräckfilm i mörka korridorer och veckan därefter hamnar vi i en skruvad komedi. Skådespelarna Rebecca Romijn och Celia Rose Gooding påstår till och med att säsong 2 tar ännu större risker med genrer. Det är ett helt uppfriskande sätt att engagera sig i en TV-serie. Varje avsnitt är ett äventyr som står för sig själv med egna idéer och varje avsnitt går att se på egen hand.
 
Hur ofta tänker du att det är dags att se om, till exempel, det fjärde avsnittet i ”Game of Thrones” tredje säsong? Det är svårare att komma ihåg exakt vad som hände i varje avsnitt av serier som bygger på en enda lång story - många har en tendens att smälta samman. ”Strange New Worlds” behöver aldrig tänka på det problemet för varje avsnitt är unik och varje vecka är en full måltid.
 
TM & ©2023 CBS Studios Inc. All Rights Reserved.
 

Vad händer härnäst för ”Star Trek”?


Just nu har ”Star Trek” flera projekt på gång inklusive en streamingfilm med nyblivna Oscarsvinnaren Michelle Yeoh som följer upp hennes karaktär från ”Discovery”. Tanken är att franchisen ska fortsätta experimentera med streamingfilmer i framtiden som ännu en möjlighet att erbjuda något för alla. Det blir intressant att se efter att flaggskeppet ”Discovery”, som startade den nya vågen, rör sig mot sitt slut med en sista säsong nästa år.
 
För att ”Star Trek” ska leva vidare behöver de nya serierna fortsätta bygga sina egna vägar. Mer fokus på nya mångfaldiga karaktärer, nya idéer och moraliska konflikter som speglar nutiden. Franchisens förflutna är enorm men den behöver också inte beröras mycket, det är viktigare att se framåt och att testa nya saker. ”Strange New Worlds” erbjuder både en väg framåt tillsammans med en permanent backspegel som låter oss se vägen vi redan tagit. Det är den absolut bästa ”Star Trek”-serien för nya tittare och jag hoppas du ger den en chans.
 
Andra säsongen av ”Star Trek: Strange New Worlds” har premiär idag på SkyShowtime.
 
 

Det här är SkyShowtime

 
SkyShowtime är en helt ny streamingtjänst i Sverige. Här hittar du de största premiärerna, succéfilmerna och exklusiva serier hyllade av kritiker, från världsberömda filmbolag och välkända filmskapare. Nya titlar släpps varje månad. Storslagen underhållnin till fantastiskt pris.
 
Signa upp dig idag för 79kr/månaden på Skyshowtime.com.
| 16 juni 2023 17:00 |