Film

Skribent

MovieZine

12 oktober 2016 | 12:00

Nu är det bevisat: Smarta människor älskar dumma filmer

Du behöver inte längre skämmas för din kärlek till ”Sharknado”-filmerna. Det är bara ett bevis på hög intelligens, visar en ny studie.
Filmforskaren Keyvan Sarkhosh från tyska Max Planck Institute for Empirical Aesthetics är b-filmskonnässörernas nye idol. Enligt en studie som Sarkhosh publicerade i somras framgår det att hög intelligens och ”dålig” filmsmak gärna går hand i hand.

De 372 personer som deltog i online-undersökningen hittades bland universitetsstudenter och på filmforum. Närmare 90% var män och stolta filmnördar. Men man valde också att fokusera på en smart tittarskara - 75% hade universitetsexamen eller annan högre utbildning, skriver Huffington Post.

Deltagarna fick själva definiera vad en ”skräpfilm” var för dem (”billigt eller dåligt producerad film med pinsamma eller störande element”) och nämna vilka titlar de associerar till termen (”Sharknado”, ”Plan 9 From Outer Space” och ”The Toxic Avenger” nämndes ofta).

Studiens mest intressanta fynd var att 86% av de högutbildade deltagarna regelbundet såg på skräpfilm - utan minsta skuldkänslor. 
Ofta ser man på sådana filmer med ett ironiskt öga, som ”en positiv avvikelse till mainstream-film” och för underhållningsvärdet, enligt Keyvan Sarkhosh.

- Det handlar om en publik med en utbildning över genomsnittet. Man kan kalla dem för kulturella allätare. Sådana tittare intresserar sig för ett brett spektrum av konst och media, genom både fin- och populärkultur, säger han.

Så, fritt fram att erkänna: Vilka är de pinsammaste filmerna i din filmsamling? Kommentera nedan.
| 12 oktober 2016 12:00 |