Film

Skribent

Patrik Jonsson

6 juni 2013 | 19:30

Vårens toppar och floppar

Patrik Jonsson summerar vårens TV-säsong med både ros och motorsåg.

Det är den första torsdagen i juni vilket betyder sommarsäsong, och att vi har lämnat vårsäsongen och dess premiärer bakom oss. Tänkte därför att det var hög tid för en summering: vilka dramaserier lyste starkast och vilka vill man helst glömma bort?

Vårens debuterande dramaserier har precis som vädret i allmänhet bjudit på spridda skurar. Det har varit ungefär lika mycket bra som dåligt, ja av det jag själv hunnit med att se då förstås, men jag tror att jag känner mig hyggligt uppdaterad för att våga mig på lite rekommendationer och lite motorsågande. Nu kan man självfallet tycka att jag är ute och cyklar då det gäller vissa serier, visserligen bra väder just nu för en cykeltur, men ändå. Jag kommer att tipsa om de, enligt mig, fem starkaste dramaserierna och varna för de fem sämsta, besvikelserna.

Vi kan börja med bottennappen så får vi det överstökat.

"Red Widow" (ABC)

Jag kan väl inte direkt påstå att jag blev besviken på den här serien då jag anade oråd långt i förväg, men ibland vet idiotin inga gränser. Stark hemmafru blir stenhård mafioso på ett par dygn. Ja typ något sådant, med varendaste liten klyscha man kunde hitta, samt cirka 107 tagningar på Golden Gate-bron. Säkert trevligt ifall man är brofetisch men för en annan, nja. Tack och lov nedlagd, alltid ett plus.

"Hemlock Grove" (Netflix)

Netflixs egna produktioner har en bit kvar att imponera på mig, jag blev aldrig riktigt hänförd av "House of Cards" och i och med "Hemlock Grove" så blev besvikelsen en faktum. En "Twin Peaks"-wannabe som inte alls visste vad den ville eller vart den skulle. Spretigt och difust manus, karaktärer jag inte brydde mig ett jota om och en varulvsserie borde väl ändå ha bjudit på mer... ja varulvar? Nä, noll tempo, noll spänning och noll skräck. Eli Roths "skräckmästartakter" kvarstår att upptäcka för min del. Gäsp.

"Bates Motel" (A&E)

Efter en trailer som gav intrycket av att de, trots utspelningstiden, hade lyckats göra något intressant av Norman och Norma Bates förhållande och öde så lyste dessvärre röda lampor redan efter ett par avsnitt. Här blev det ungdomsserie minsann där passande karaktärer skrevs in till både höger och vänster. Manuset blev dummare ju längre serien fortgick och detsamma gällde skådespeleriet. Jag borde endera tilldelas en medalj för att jag stod ut i hela tio avsnitt, eller helt enkelt iklädas en dumstrut. "Bates Motel" har tilldelats en andra säsong så grattis till er som uppskattade den.

"Zero Hour" (ABC)

Denna här var f-n i mig bland det sämsta jag har beskådat i både film och serieväg, och jag har sett en del i mina dagar. Här är det liksom ingen idé att jag sitter och plockar ut allt som var fel och horribelt utan det är lättare att plocka ut det som stämde; nada, zero, zip, nothing. Michael Nyqvist hade en roll också och det kanske man som svensk inte borde skylta med på grund av skam, men nu gjorde jag det ändå, sorry. Håll er borta från den här! Den är tack och lov nedlagd och det är nog det enda positiva jag kan hitta.

"The Following" (Fox)

Och apropå horribelt och dåligt, "The Following" lider även den av ungefär samma åkommor som ovanstående serie men här får jag nog akta mig för jag vet att denna har några fler... hmm... followers än "Zero Hour". Nej, jag måste ändå vara ärlig och säga vad jag tycker. För det första så förtjänar Bacon något så mycket bättre än den här smörjan och för det andra, duschar man med kläderna på? Det gör man nämligen i "rysliga" "The Following". Men bedrövelserna stannar inte där, "The Following" är typ vårens svar på höstens "Revolution". Här behövdes ingen logik, ingen karaktärsutveckling, ingen sans, ingen eftertänksamhet...frågan är ifall det ens behövdes ett manus? Ni followers där ute kan dock andas ut för Fox har förnyat serien och gett den en andra säsong, själv väljer jag hellre att se den 728:e säsongen av "Hem till gården".

Detta var vårens bottennapp det, nu tar vi raskt och kastar oss över de dramaserier som istället var värda att se.

"The Fall" (BBC Two)

Gillian Andersons comeback i TV-rutan blev faktiskt ungefär så bra som jag hade hoppats på. I denna serie spelar hon en polis i jakten på en seriemördare i Belfast. Välspelad, välskriven och jordnära. En bra bit från "The Following" om vi säger så. Ifall ni vill ha något som är mer realistiskt och något som spelar mer på det psykiska planet så rekommenderar jag denna. En andra säsong är att vänta.

"Vikings" (History Channel)

Även här vet jag att åsikterna där ute går isär, vissa gillar den här serien och andra inte alls. Själv tycker jag att den var helt okej, en bra start (den har blivit förnyad) på något som kan växa till sig och bli något att verkligen räkna med, jag hoppas i alla fall det. Sedan är det ju kul att äntligen få en serie om vikingar, det ska jag inte sticka under stolen med, det är väldans sparsmakat med vikingar både i filmens och i seriernas värld. Jag stör mig dock på Ragnar Lodbrokes (Travis Fimmel) ständiga hånflinande, ett litet minus där. "Vikings" är ingen ny "Spartacus", men den kan bli. Sevärd.

"The Americans" (FX)

Helt klart en av vårens höjdare där vi fick följa två ryska tillika gifta KGB-agenter som arbetade undercover på amerikansk mark under 80-talets kalla krig. Miljöerna, tidskänslan, musiken, stämningen tillsammans med grymma skådespelare, ett smart manus och färgstarka karaktärer gjorde den här serien till en vinnare redan efter det första avsnittet. FX höll till synes med mig och förnyade serien redan för några månader sedan. Rekommenderas!

"Hannibal" (NBC)

Ännu en serie som folk verkar ha vitt skilda åsikter om, själv sållar jag mig till den positiva skaran, jag går igång på sådant här. Nu kanske det låter lite som jag talar mot mig själv då jag nyss satt och klankade på "The Following" men faktum är att "Hannibal" är sjutusen resor bättre och detta på alla plan, på varenda våning och nivå. Erkännas ska att jag var enormt skeptiskt till denna på förhand men så här efteråt känner jag mig belåten... och mätt. Brian Fuller, som skapat serien, har verkligen satt den rätta tonen, jag brukar inte tjata så mycket i fotot men "Hannibal" är verkligen snygg, den känns nästan som en kabelserie. Nästan. Tyvärr sållar den sig då och då in på proceduralspåret men jag kan ha överseende med detta då dessa fall ändå är fängslande och "underhållande". "Hannibal" blev för några dagar sedan tilldelad en andra säsong. Något mer? Ja, Mikkelsen är en härlig Hannibal Lecter!

"Rectify" (Sundance)

Den här kom ungefär som från ingenstans och fullständigt slog mig av stolen. Okej, nu kanske jag inte ska överdriva då serien egentligen är väldigt stillsam. Sitt lugna tempo till trots så knockades jag ändå och verkligen sögs in i handlingen och i dess karaktärers liv och öden. "Rectify" handlar alltså om en dödsdömd man som efter närmare 20 år i dödscellen släpps fri varpå han sedan ska försöka att passa in i samhället, ett samhälle där de flesta fortfarande anser att han var skyldig till det brott han blev dömd för. Det finns inte mycket att klaga på här; regin, manuset, skådespelarna, fotot, musiken, allt klaffar! Rekommenderas varmt, men var beredd på ett lågt tempo. Japp, en andra säsong på tio avsnitt kommer nästa vår.

Exempel på andra serier som debuterat under våren: Da Vincis Demons, Rogue, House of Cards, Orphan Black, Top of the Lake, The Cult, Do No Harm, Golden Boy, Banshee (varning för denna med) & Ripper Street.

Vilka tyckte ni var de bästa respektive de sämsta serierna?

| 6 juni 2013 19:30 |