Serie

Skribent

Patrik Jonsson

20 december 2012 | 20:01

Vårens fem hetaste serier - del 2

Patrik Jonsson listar TV-vårens hetaste kabelsända serier.

Den förra veckan listade jag den kommande vårens fem mest intressanta serier från de markbundna kanalerna. Precis som jag lovade i just den artikeln kommer jag nu denna vecka att lista kabelkanalernas fem starkaste kort. A promise is a promise!

Nu återstår det endast några dagar till att jul och nyår väller in över oss med mat, bjällerklang, glögg, tomtar, raketer samt frid (stress) och ifall vi i förra veckan tog och kände lite på de mjuka paketen så ska vi denna vecka äntligen få ta och känna och skaka lite på de hårda paketen, ja the real thing, the heavy stuff! För nu snackar vi kabel och det är ju onekligen oftast där som den stora kvaliteten brukar husera. Kabel säger jag, sanningen är att på listan finns faktiskt hela tre serier som serveras av streamingkanalerna. Ett fenomen som verkligen har blivit något att räkna med, många av dessa kanaler ägs dock av just kabelkanaler och är även dem betalkanaler, just därför får de vackert ingå i denna kabelkategori. Men nu får det vara slutsvamlat om detta, nu kör vi!

5. House of Cards

David Finchers och Kevin Spaceys politiska thrillerserie "House of Cards" kan jag ju så klart inte utelämna från en sådan här lista. Serien bygger på den engelska miniserien från 1990 med samma namn och kommer att kretsa kring den hänsynslöse politikern Frank Underwood (Spacey) då denne tar sikte på ett toppjobb i Washington. Streamingkanalen Netflix vann sändningsrättigheterna till serien över giganter som HBO och AMC, de har dessutom gett förtroende till inte bara en, utan två säsonger. Den första säsongen har premiär fredagen den första februari, enligt rykten har Netflix planer på att göra hela säsongen (13 avsnitt) tillgänglig på en och samma dag. Kolla in trailern här.

4. The Americans

"The Americans" är alltså FX:s kalla kriget-drama som fick grönt ljus till en första säsong på 13 avsnitt här i slutet av sommaren. Serien är skapad av Joe Weisberg ("Damages") och i huvudrollerna finns Keri Russell, Matthew Rhys, Margo Martindale samt Noah Emmerich. Graham Yost ("Warrior") har regisserat pilotavsnittet.
Serien utspelar sig i början av 80-talet där två till synes gifta KGB-agenter/spioner (Russell & Rhys) lever undercover i en av Washingtons mer lugna och städade förorter. För att krångla till det hela lite så har paret två barn tillsammans vilka är helt ovetande om deras föräldrars verkliga jobb och identitet, dessutom har de en lite väl närgången granne (Emmerich) som jobbar inom kontraspionage hos FBI. "The Americans" har premiär onsdagen den 30:e januari. Kolla in trailern här.

3. Hemlock Grove

Detta är Netflix:s andra projekt i vår, en varulvsserie som kommer från en av dagens stora skräckmästare Eli Roth. I "Hemlock Grove" så hittar vi dessutom en svensk skådespelare i form av Bill Skarsgård. Serien kommer att kretsa kring ett brutalt mord på en ung flicka där de två huvudmisstänkta; Peter Rumancheck (Landon Liboiron), en zigenare som även ryktas vara varulv och Roman Godfrey (Skarsgård), arvtagare till en av ortens rikaste familjer, bestämmer sig för att på egen hand finna den egentliga gärningsmannen. I övriga roller finns bl.a Famke Jensen, Lili Taylor och Dougray Scott. Det är alltid en risk att ge sig på att göra en rysarserie av det här slaget, HBO lyckades med "True Blood", hur det kommer att gå med "Hemlock Grove" återstår att se. Själv får jag lite "Silver Bullet"-vibbar av denna, premiär blir det i början av nästa år. Tyvärr saknas det fortfarande en trailer för den här serien, så fort den görs tillgänglig kommer jag självklart att länka till den i en framtida artikel!

2. Banshee

Ännu en streamingkanal, denna gång så är det dock HBO-ägda Cinemax:s stora vårsatsning det handlar om och bakom denna står en av serievärldens riktigt stora namn Alan Ball ("True Blood", "Six Feet Under") och med sig har han Greg Yaitanes ("Lost"). I huvudrollerna finns bl.a Anthony Starr och Eric Cross. "Banshee" utspelar sig i den Amishtäta orten med samma namn som ligger belägen i Pennsylvania. Där ska vi, kortfattat, få följa en före detta fånge (Starr) tillika martial artsexpert som tagit över ortens mördade sheriffs identitet för att sedermera fortsätta sin kriminella aktivitet. Dock inte helt ostört, för samtidigt är hans förflutna honom hack i häl. Den första säsongen, bestående av tio avsnitt, har premiär fredagen den elfte januari på just Cinemax. Kolla in teaser och hemsida här.

1. Da Vincis Demons

Så var det dags för en äkta kabelkanal igen, vi snackar Starz och vi snackar "Da Vincis Demons" och denna ser jag personligen mest fram mot. Serien är skapad och skriven av David S. Goyer (Nolans Batman-trilogi, "Man of Steel", "Blade"). Det här är en slags historisk fantasyserie där vi ska få följa en ung Leonardo da Vinci i ett äventyr fyllt med allt från magi och gåtor till konspirationer och romantik i 1400-talets Italien. Det ryktas även om att serien ska blanda in den mytomspunna kulten "Mithras Söner". Påkostat, historik, myter, äventyr och dessutom på kabel, det är sannerligen mycket som talar för denna så nu är det bara att hoppas på att den levererar också. Den första säsongen kommer att bestå av åtta avsnitt och premiär blir det någon gång under våren. Kolla in promo-teaser och hemsida här.

Andra debutanter på kabel till våren är: Boston Finest (TNT), The Fall (BBC Two), Vikings (History) och Bates Motel (A&E) som har premiär någon gång i mars.

Faktiskt så slumpade det sig som så att A&E släppte en helt färsk behind the scenes-trailer till just "Bates Motel" i helgen så jag kan väl även bjussa på den. Ser inte helt överdjävligt ut, kanske kan bli något bra innan det är färdigt.

Dessutom väntar vi fortfarande på att få höra något kring premiärdatumen för Showtime:s två kommande serier "Masters of Sex" och "Ray Donovan".

Så där, då var även kabelserierna listade, hoppas att ni hittar någonting som passar! Snart ska jag ta och tacka för året som varit, men innan dess ska vi så klart ta oss en titt på den gångna veckans nyheter.

Nyheter i korthet

Först och främst så avslöjades ju Golden Globe-nomineringarna den förra torsdagen och så här såg det alltså ut för seriernas del.

Det som stack ut mest var väl att varken "Mad Men" eller "Game of Thrones" blev nominerad i Bästa Dramaserie-katerogin. Själv frågar jag mig vad "The Newsroom" gjorde där överhuvudtaget? Vart är nomineringen till Jessica Lange för hennes fantastiska roll i "American Horror Story" och återigen, precis som varje år, vart f-n är "Justified"?! Men de som har skakat fram nomineringarna har väl återigen druckit något surt, precis som varje år.

Starz har satt igång produktionen av "Turf" vilken ska utspela sig mitt bland de våldsamma gängen i 70-talets Bronx och lägga sin fokus på födelsen av hiphop. Patrick McManus (kommande serierna "Marco Polo" & "Noir") har skrivit det hela.

USA Network håller på att utvecklar en slags cyberthriller kallad "DarkNet", de utvecklar även en serie som ska baseras på en modern Zorro...låter otroligt korkat, naturligtvis ska den heta "Z". Kanalen har dessutom förnyat "Psych" och gett serien en åttonde säsong.

AMC har nu äntligen gett grönt ljus till thrillerserien "Low Winter Sun" med bl.a Lennie James och Mark Strong i huvudrollerna. En första säsong på tio avsnitt är satt i produktion.

Äntligen är ett ord jag använder om detta också; History Channel har satt ett premiärdatum för deras storsatsning "Vikings". Markera söndagen den tredje mars, History Channel har även varit hyggliga och bjussat på en teaser. En serie som kanske förtjänade att även nämnas i själva listan, men nu har den fått en liten presentation här i alla fall.

Martin Scorsese ska regissera en dokumentär om Bill Clinton för HBO.

Sam Anderson (Bernard i "Lost") har fått en större och återkommande roll i den fjärde säsongen av FX:s "Justified".

Bryan Singer ska utveckla, producera och förmodligen även regissera CBS:s reboot av kultserien "The Twilight Zone".

Detta var allt jag hade denna vecka och det var även det sista jag hade för detta år. Japp, ännu ett år har rusat förbi och därför vill jag även passa på att tacka er alla som läst och följt mig under året och önska er en riktigt God Jul och ett fördjävla Gott Nytt År! Vi hörs dock igen, inte om en vecka, men om två!

| 20 december 2012 20:01 |